Vivid

În 2019 a fost înființată o nouă platformă financiară, dezvoltată de oameni de afaceri ruși, care permite utilizatorilor să investească în acțiuni americane și europene, în ETF-uri, aur și criptomonede, oferind acces la servicii financiare fără taxe. Este vorba de Vivid, aplicația care va fi lansată și pe piața din România.

România – a șaptea țară în care se lansează Vivid

Platforma Vivid este deja disponibilă în mai multe țări (Germania, Italia, Portugalia, Slovenia, Spania, Franța), iar România va marca țara cu numărul 7 în care aplicația se dezvoltă. Vivid va concura cu Revolut, eToro și alte platforme de tranzacționare.

Platforma a fost fondată în 2019 de Artem Yamanov și Alexander Emeshev la Berlin, având în prezent o echipă de peste 300 de angajați. Vivid a atras finanțări de 100 milioane de euro și în prezent este evaluat la 360 milioane de euro.

Artem Yamanov, unul dintre cei doi fondatori, este vicepreședinte senior la Tinkoff Bank (potrivit profilului său de LinkedIn), iar Alexander Emeshev este cofondator al Vivid Money, potrivit aceleiași platforme. Tinkoff Bank este o bancă digitală din Rusia care oferă utilizatorilor acces la servicii financiare online.

În septembrie anul trecut, Yandex a anunțat achiziționarea Tinkoff Bank. În 2019, rușii de la Yandex au intrat și pe piața din România cu aplicația de transport la cerere Yango, însă au înregistrat pierderi și s-au retras în scurt timp.

Fondatorii Vivid pun la dispoziția noilor investitori materiale educative

Conform declarațiilor lui Alexander Emeshev, piața românească are mulți investitori și o educație financiară dezvoltată. Vivid se adresează persoanelor fizice care vor să investească și să își crească averea într-un mod mai simplu, fără costuri mari. La momentul actual, tot mai multe persoane pășesc în lumea investițiilor și a tranzacțiilor la bursă, iar fondatorii Vivid își propun să le ofere sprijin în acest demers, oferind un ghid complex util celor care vor să învețe mai mult despre tranzacționare, despre piața de capital și alte informații relevante.

Inițiativa celor doi fondatori are obiectivul de a permite utilizatorilor să înțeleagă mai bine ce presupune o investiție, care sunt oportunitățile și inclusiv riscurile pe care le atrage un astfel plasament. Românii vor avea acces la servicii financiare, fără taxe, iar într-o singură aplicație vor putea folosi mai multe funcții (investiții, economii, cheltuieli).

Românii pot investi în acțiuni și ETF-uri ale unor companii de renume

De altfel, utilizatorii vor putea să investească în acțiuni și ETF-uri ale unor companii importante ca Apple și Google, dar și în aur și argint. Aceștia vor putea să facă plasamente în 50 de criptomonede (printre care Bitcoin, Ethereum, Algorand etc.), iar platforma pune la dispoziția celor care vor să afle mai multe despre monedele virtuale materiale informative gratuite.

Alexander Emeshev a mai adăugat că utilizatorii Vivid vor putea să facă investiții în criptomonede în orice moment, fără a întâmpina bariere. Dacă aceștia au întrebări, pot să primească răspunsuri direct în chatul din aplicație. Cofondatorul afirmă că investițiile în criptomonede vin ca modalitate simplificată de a crește banii chiar și în vremuri cu rate ale dobânzii zero sau negative.

Investitorii noi sau experimentați pot să investească în funcție de sector sau temă. Una dintre tendințele actuale în materie de investiții este energia verde. Aplicația Vivid se adresează celor care vor să își dezvolte economiile și celor care vor să invețe mai mult despre piețele financiare, având deja peste 130.000 de clienți.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.