Impozitul pe Profit pentru SRL-uri în 2024

 • Taxe
 • January 30, 2024

Impozitul pe profit reprezintă mecanismul standard de impozitare pentru majoritatea firmelor din România. La înființarea unei firme, opțiunea pentru impozitul micro este posibilă, însă cu respectarea unor condiții specifice. În absența îndeplinirii acestor condiții, SRL-ul devine automat plătitor de impozit pe profit.

Definirea Impozitului pe Profit

Impozitul pe profit reprezintă obligația fiscală a firmelor care operează pe teritoriul României și realizează profit fiscal. Acesta constituie o cheltuială fiscală pentru entitatea respectivă.

Metodologia de Calcul a Impozitului pe Profit

Impozitul pe profit se calculează aplicând o cotă de 16% asupra profitului impozabil. Profitul impozabil se determină prin scăderea cheltuielilor deductibile și a veniturilor neimpozabile din totalul veniturilor, conform prevederilor Codului fiscal.

Formula de Calcul:

Profit impozabil = Venituri totale – Cheltuieli deductibile – Venituri Neimpozabile – Deduceri + Cheltuieli Nedeductibile

Impozit profit = 16% x Profit Impozabil

Exemplificare Calcul:

Considerând că firma Alfa a înregistrat venituri de 2.000.000 lei și cheltuieli de 700.000 lei, profitul calculat este de 1.300.000 lei, ceea ce rezultă într-un impozit pe profit de 208.000 lei.

Categorii de Contribuabili la Impozitul pe Profit

Impozitul pe profit este aplicabil majorității persoanelor juridice din România, incluzând companii naționale, regii autonome, societăți comerciale (SRL, SA etc.), fundații, asociații și sucursale. Excepții de la această regulă includ entități specifice, cum ar fi cele care plătesc impozit micro.

Schimbarea Regimului de Impozitare

Standardul de impozitare pentru SRL-uri este de 16%, dar există posibilitatea schimbării acestui regim. Trecerea de la impozit pe profit la micro sau invers se poate realiza în anumite condiții, fie prin opțiune, fie obligatoriu, conform legislației fiscale.

Procedura de Plată a Impozitului pe Profit

Impozitul pe profit se achită trimestrial, cu termene precise de plată stabilite de legislația fiscală. Respectarea acestor termene este crucială pentru evitarea penalităților.

Aspecte Esențiale în Plata Impozitului

 • Plata se efectuează în contul de trezorerie al ANAF.
  Penalități sunt aplicate pentru plăți întârziate.
  Verificarea periodică a declarațiilor fiscale este recomandată pentru prevenirea amenzilor.

Comparativ: Impozitul pe Profit vs. Impozitul Micro

În 2024, cota pentru impozitul micro este de 3%. Deși cota de impozitare pentru impozitul pe profit este mai mare, există avantaje, precum posibilitatea deducerii cheltuielilor, care pot reduce semnificativ baza impozabilă.

Deductibilitatea Cheltuielilor

O înțelegere corectă a cheltuielilor deductibile este crucială. Erorile în această zonă pot conduce la impozite suplimentare și penalități în cazul unor controale fiscale.

Evaluarea Oportunității Fiscale

Selectarea regimului fiscal optim depinde de structura specifică a veniturilor și cheltuielilor fiecărei firme. În anumite cazuri, impozitul pe profit poate fi mai avantajos, în special pentru afacerile cu cheltuieli semnificative.

Concluzie

Pentru antreprenorii români, o înțelegere aprofundată a impozitului pe profit este vitală. Aceasta permite o planificare fiscală eficientă și o gestionare optimă a obligațiilor fiscale. Prin urmare, este esențial ca fiecare SRL să evalueze cu atenție opțiunile fiscale disponibile, în contextul specific al activității sale economice.

StartingUP.ro

Articole pe aceeași temă

 • Taxe
 • April 2, 2024
 • 1 minute Read
Perioada fără amenzi pentru lipsa facturilor din e-Factura a fost prelungită până la 31 mai 2024

Lansat inițial ca un proiect pilot și devenit ulterior obligatoriu pentru anumite sectoare de activitate, sistemul e-Factura a fost conceput pentru a asigura un cadru mai transparent și mai eficient…

Citește

 • Taxe
 • March 21, 2024
 • 3 minutes Read
Perioada de Grație pentru Sistemul eFactura se extinde, anunță Marcel Bolos

Introducere Într-o declarație recentă, Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat o decizie importantă care afectează mediul de afaceri din România: extinderea perioadei în care nu se aplică sancțiuni pentru nerespectarea…

Citește

Te-ar mai putea interesa

Cele mai importante știri economice din 13 iunie 2024

 • June 13, 2024
Cele mai importante știri economice din 13 iunie 2024

Cele mai importante știri economice din 12 iunie 2024

 • June 12, 2024
Cele mai importante știri economice din 12 iunie 2024

Cele mai importante știri economice din România – 11 iunie 2024

 • June 11, 2024
Cele mai importante știri economice din România – 11 iunie 2024

Cele mai importante știri economice din România – 10 iunie 2024

 • June 10, 2024
Cele mai importante știri economice din România – 10 iunie 2024

Firmele vor fi amendate la controale ANAF dacă au emis facturi înaintea datei de 31 mai, dar nu le-au înregistrat în sistemul e-Factură

 • June 6, 2024
Firmele vor fi amendate la controale ANAF dacă au emis facturi înaintea datei de 31 mai, dar nu le-au înregistrat în sistemul e-Factură

Scădere semnificativă a numărului de angajați în IT

 • June 5, 2024
Scădere semnificativă a numărului de angajați în IT