inflatie Turcia

Potrivit informațiilor furnizate de CNBC, Turcia a atins un record în ceea ce privește rata inflației în ultimul sfert de secol, aceasta apropiindu-se de 79% în luna iunie. Prețurile au crescut considerabil și au afectat puternic populația Turciei (aproximativ 84 de milioane de locuitori), iar perspectivele de revenire pe termen scurt nu sunt foarte optimiste, pe fondul războiului ruso-ucrainean.

Turcia a înregistrat o rată anuală a inflației de 78,62% luna trecută

În iunie, Turcia înregistra o rată anuală a inflației de 78,62%, cea mai mare din ultimii 24 de ani pentru această țară. Prețurile au cunoscut o creștere lunară de 4,95%, în special energia și alimentele. În acest context, lira turcească s-a depreciat brusc.
Datele guvernamentale arată creșteri colosale și în sectorul de transport, unde prețurile s-au majorat cu 123,37% față de anul trecut. Alimentele și băuturile fără alcool au înregistrat prețuri mai mari cu 93.93%.

Deprecierea lirei turcești și scăderea puterii de cumpărare în rândul turcilor cu venituri normale au apărut ca urmare a refuzului președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, de a majora dobânzile pentru reducerea inflației.

Președintele Turciei a susținut reducerea dobânzilor împrumuturilor

Banca centrală a Turciei a redus în mod repetat dobânzile împrumuturilor în ultimii doi ani, la indicațiile președintelui, în ciuda creșterii inflației. Analiștii consideră că banca centrală a țării nu are independență față de Erdogan. Până în primăvara anului trecut, banca a avut patru guvernatori diferiți, întrucât șefii care s-au opus cursului de acțiune promovat de președinte au fost concediați.

Lira turcească s-a depreciat considerabil

Încă de toamna trecută, după ce a fost redusă treptat la 14%, dobânda cheie a rămas aceeași. Lira s-a depreciat cu 44% față de dolar anul trecut și a scăzut cu 21% de la începutul lui 2022.

Pentru a susține lira în aceste împrejurări delicate, guvernul Turciei a adoptat politici nu tocmai etice.

La final de iunie, se anunța de către autoritatea de reglementară bancară din Turcia interzicerea împrumuturilor în lire pentru companiile care dețin prea multă valută străină. Într-adevăr, moneda a fost stimulată într-un timp destul de scurt, dar investitorii nu au fost convinși de caracterul sustenabil al măsurii și s-au confruntat cu un oarecare nivel de incertitudine.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.