
Consiliul și Parlamentul European au ajuns, la finele săptămânii trecute, la un acord provizoriu în ceea ce privește propunerea în cadrul pieței cripto (MiCA), în care sunt incluși emitenții de criptoactive negarantate, precum și „criptomonedele stabile”, dar și locurile de tranzacționare sau portofelele în care sunt stocate criptoactivele.
Situația de acum a pieței este comparată cu „Vestul Sălbatic”
Având în vedere că evoluțiile recente din sectorul cripto au avut un parcurs rapid, la nivelul UE se impune luarea unor măsuri urgente de reglementare, sunt de părere statele mari din UE. Vine să întărească acest fapt chiar o declarație a ministrului francez al Economiei, Finanțelor și Suveranității Industriale și Digitale, Bruno Le Maire:
„Evoluțiile recente din acest sector care evoluează rapid au confirmat necesitatea urgentă a unui regulament la nivelul UE. MiCA va proteja mai bine europenii care au investit în aceste active şi va preveni utilizarea abuzivă a criptoactivelor, fiind în acelaşi timp favorabilă inovării pentru a menţine atractivitatea UE. Acest regulament de referinţă va pune capăt acestui «Vest Sălbatic» al criptoactivelor şi confirmă rolul UE în stabilirea de standarde în materie digitală”, după cum se arată într-un comunicat citat de Agerpres.
Mai multe responsabilități pentru prestatorii de servicii de criptoactive
Noile norme agreate la nivelul UE îi obligă pe prestatorii de servicii de criptoactive sa respecte cerințe stricte astfel încât să protejeze portofelele consumatorilor. Prestatorii vor deveni răspunzători în situația în care vor fi pierdute criptoactive ale investitorilor.
În același timp, MiCa va acoperi orice tip de abuz al pieței, în orice tip de serviciu sau tranzacție, mai ales atunci când este vorba de manipularea pieței sau în cazul utilizării abuzive a informațiilor privilegiate.
Cei de pe piața criptoactivelor vor avea obligația de a declara informațiile cu privire la amprenta de mediu și climatică. În acest sens, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) va realiza proiecte de standarde tehnice de reglementare care vor viza conținutul, prezentarea, precum și metodologiile informațiilor referitoare la principalul impact negativ pe care îl au asupra climei și a mediului.
În doi ani, Comisia va prezenta un raport care se referă la impactul pe care îl au criptoactivele asupra mediului și la introducerea unor standarde minime obligatorii de durabilitate în mecanismele de consens, printre care se numără și dovada muncii.
Măsuri contra spălării banilor
MiCA nu dublează dispozițiile privind combaterea spălării banilor, prin eventuale suprapuneri cu legislația actualizată și impune Autorității Bancare Europene (ABE) să țină un registru public al prestatorilor de servicii de criptoactive care sunt neconformi.
În acest sens, prestatorii de servicii de criptoactive care au societatea-mamă în țări trecute pe lista UE a statelor terțe cu un grad ridicat de risc în privința combaterii spălării banilor sau pe lista jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale vor fi obligați să efectueze controale consolidate potrivit cadrului UE în privința combaterii spălării banilor.
De asemenea, cerințe mai stricte pot să se aplice și acționarilor și conducerii prestatorilor de servicii de criptoactive, mai ales în ceea ce privește localizarea acestora.
MiCA îi va proteja pe consumatori solicitându-le emitenților criptomonedelor stabile să constituie o rezervă suficient de lichidă, ce trebuie să aibă un raport de 1/1 și parțial sub forma depozitelor. Deținătorii de criptomonede considerate „stabile” vor primi o creanță gratuit și în orice moment din partea emitenților. De asemenea, și normele care reglementează funcționarea rezervei oferă un nivel minim adecvat în privința lichidității.
Totodată, „criptomonedele stabile” vor fi supravegheate de ABE, o condiție prealabilă pentru emisiuni fiind prezența emitentului în UE.
Ce se va întâmpla în cazul NFT-urilor
Potrivit noilor modificări, dezvoltarea tokenurilor raportate la active (ART) în funcție de o monedă din afara Europei, drept mijloc de plată folosit pe scară largă, va fi limitată în scopul menținerii suveranității monetare. Emitenții tokenurilor raportate la active au obligația să aibă un sediu social în UE, astfel încât să asigure monitorizarea corespunzătoare a ofertelor publice de tokenuri ce sunt raportate la active.
Prestatorii de servicii de criptoactive vor trebui să dețină o autorizație pentru a putea funcționa în UE. În acest sens, autoritățile naționale vor emite autorizații în termen de trei luni. În cazul prestatorilor cei mai importanți de criptoactive, autoritățile naționale sunt obligate să transmită periodic informații relevante către ESMA.
În privința tokenurilor nefungibile (NFT), cum sunt activele digitale ce reprezintă obiecte reale (materiale video, artă, muzică), acestea sunt excluse din domeniul de aplicare, exceptând situația în care se numără printre categoriile de criptoactive existente. În 18 luni, CE va fi autorizată să pună la punct o evaluare cuprinzătoare, iar dacă va fi necesar, și o propunere legislativă specifică pentru a crea un regim special pentru NFT-uri, abordând și riscurile emergente ale acestei piețe.
Acest acord provizoriu va trebui aprobat de Consiliul și Parlamentul European, după care va trece prin procedura de adoptare.