Măsuri fiscale 1 noiembrie 2023

1. Introducerea și majorarea taxelor

Guvernul a decis să introducă și să majoreze anumite taxe, cu scopul de a echilibra bugetul și de a răspunde nevoilor actuale ale economiei. Aceste schimbări au fost promulgate de președintele Klaus Iohannis și vor intra în vigoare în două etape: unele din noiembrie 2023, iar altele din ianuarie 2024.

2. Modificări pentru sectorul IT

Una dintre cele mai discutate schimbări este eliminarea scutirii de impozit pe venit pentru profesioniștii din IT. Astfel, începând cu 1 ianuarie, aceștia vor plăti un impozit de 10% pe venit pentru sumele care depășesc 10.000 lei brut. Această măsură ar putea duce la scăderi ale salariilor nete pentru mulți angajați din domeniu.

În plus, IT-iștii nu vor mai fi obligați să contribuie la Pilonul 2 de pensii. Dacă doresc să continue să contribuie, vor trebui să solicite acest lucru în mod expres.

3. Schimbări pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară

Angajații din aceste sectoare nu vor mai beneficia de scutirea de la plata contribuției la sănătate (CASS) și a contribuției asigurătorie pentru muncă (CAM). Pentru a compensa aceste schimbări, salariul minim brut în construcții va crește la 4.582 lei, iar în agricultură și industria alimentară la 3.436 lei.

4. Limitarea plăților cash

O altă măsură importantă este limitarea plăților cash. Guvernul a decis să reducă drastic plățile cash la companii și persoane fizice, stabilind un plafon zilnic de 1.000 lei pentru persoanele juridice. Această măsură vizează reducerea evaziunii fiscale și încurajarea tranzacțiilor electronice.

5. Reacții și impact

Aceste schimbări au stârnit reacții variate în rândul cetățenilor și al afacerilor. În timp ce unele măsuri sunt văzute ca fiind necesare pentru a asigura stabilitatea economică, altele sunt considerate restrictive și pot avea un impact negativ asupra anumitor sectoare.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.