tendință de scădere a vânzărilor

În primul semestru al acestui an, s-au cumpărat cu 22% mai puține apartamente decât în aceeași perioadă a anului trecut. Această tendință de scădere a vânzărilor s-a menținut și la începutul anului, iar în doar cinci județe din România s-au cumpărat mai multe unități individuale în perioada ianuarie-iunie 2023. În restul județelor, vânzările s-au redus chiar și cu mai mult de jumătate, iar cea mai mare scădere s-a înregistrat în Olt, unde s-au vândut cu 71% mai puține locuințe.

Această scădere a vânzărilor de apartamente nu este o surpriză, având în vedere că prețurile imobiliarelor au crescut semnificativ în ultimii ani, iar pandemia a afectat puternic economia și piața imobiliară. În plus, există o lipsă de oferte de apartamente noi, ceea ce face ca prețurile să fie și mai mari.
Cu toate acestea, există câteva județe în care s-au înregistrat creșteri de tranzacții, cum ar fi Vâlcea, Argeș, Călărași și Maramureș. În București, unde se vând cele mai multe locuințe, s-a înregistrat o scădere de 27% a vânzărilor în prima jumătate a acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut.

În ciuda scăderii vânzărilor, prețurile apartamentelor rămân ridicate, iar mulți oameni se confruntă cu dificultăți în a-și permite o locuință. În plus, există o cerere ridicată pentru apartamentele din zonele centrale ale orașelor, ceea ce face ca prețurile să fie și mai mari.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.