măsuri bugetare

Potrivit unui proiect de ordonanţă emis de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, IMM-urile afectate de criza care a apărut pe fondul creat de pandemie vor fi ajutate de stat prin Programul de accelerare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii. După ce va fi aprobată de Guvern, în termenul de două luni stabilit legal, ministrul antreprenoriatului și turismului trebuie să dea un ordin pentru aprobarea procedurii de implementare a schemei de ajutor de minimis.

Prin Program se urmăreşte ca IMM-urilor care se confruntă cu criza generată de pandemie să li se faciliteze accesul la finanţare pentru a-şi putea continua activităţile şi a menţine locurile de muncă ale salariaților. În nota de fundamentare, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului susține că Programul se adresează tuturor categoriilor de IMM-uri.

Prezenta ordonanță va asigura accesul întreprinderilor grav afectate de situația economică actuală la un nou instrument de finanțare, cu impact pozitiv direct asupra capacității operaționale a acestora, constând în reluarea activității pe o piață de consum grav afectată de criza generată de pandemia COVID-19.”- Ministerul Antreprenoriatului și Turismului

Banii care vor fi utilizaţi pentru Programul de accelerare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii sunt rezultaţi din creditele pe care antreprenorii români care au accesat Programul româno-elvețian pentru IMM-uri i-au returnat.

Programul româno-elvețian pentru IMM-uri a fost lansat cu 8 ani în urmă şi, până acum 3 ani, a dispus de un buget care a atins suma de 131,8 milioane lei. Din această sumă totală, cu 92,4 milioane de lei a contribuit statul elveţian şi aproape 40 de milioane de lei au fost puşi la dispoziţie de CEC.

Proiectul în dezbatere publică se poate consulta aici – http://economie.gov.ro/transparenta-decizionala/proiecte-in-dezbatere-publica

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.