forța de muncă din România

În condițiile inflației, piețele forței de muncă se dovedesc stabile, în opinia analistului eToro, Bogdan Maioreanu, care menționează că cele mai noi statistici privind forța de muncă din România relevă diferențe semnificative față de piața din Statele Unite. Analistul remarcă faptul că în SUA, recenta creștere marginală a șomajului a dus la majorarea dobânzilor, ceea ce contravine politicii Rezervei Federale (Fed), banca centrală americană.

Conform opiniei acestuia, situația este diferită în Europa, inclusiv în România, unde inflația are drept cauze creșterea prețurilor la energie și șomajul în scădere. Datele recente relevă o diminuare a ratei șomajului cu 0,2% în iulie, însoțită de o majorare considerabilă a costului orar al forței de muncă.

Ultimul raport referitor la ocuparea cu forță de muncă în alte domenii decât agricultura arată că situația nu s-a modificat astfel încât Fed să adopte o nouă politică de creștere a ratelor dobânzilor, deși rata șomajului s-a ridicat la 3,7%. Este prima creștere din ultimele șase luni. Numărul de angajați s-a majorat cu 315.000 în luna august, atrăgând după sine o creștere a ratei de participare la forța de muncă, astăzi la o valoare doar cu un procent mai mică decât înainte de pandemie. Cu toate acestea, cifrele înregistrate sunt încă prea mari în condițiile actualei rate a inflației. Fed a monitorizat de asemenea și salariul pe oră al angajaților din State. Pe august, câștigul mediu orar pentru toți salariații din domeniul privat industrial și comercial a crescut cu 0,3%, până la 32,36 dolari. Creșterea din ultimele 12 luni este de 5,2%.

Rată mare a șomajului în rândul tinerilor români

„Cele mai recente date privind forța de muncă din România prezintă o imagine diferită de cea de peste ocean. În iulie, rata șomajului a fost de 5,2%, în scădere de la 5,4% în iunie. Potrivit INS, avem o rată foarte mare a șomajului în rândul tinerilor, 22,8%. Dar cea mai spectaculoasă creștere a fost la nivelul costului orar al forței de muncă. În trimestrul al doilea, comparativ cu primul trimestru al acestui an, acesta a crescut cu peste 8%. Dar nu în toate industriile a crescut la fel. Cele mai mari creșteri au fost în sectoarele energetice, 23,79%, urmate de industria extractivă cu 19,76%, educație cu 19,67% și industria financiară cu 16,92%. La celălalt capăt al spectrului se află sănătatea și asistența socială, cu o creștere de doar 2,78%. Astfel, avem o creștere a costurilor cu salariații de la an la an de peste 11%, încă sub rata inflației care se apropie de 15%”, apreciază Bogdan Maioreanu.

Datele relevă faptul că piața forței de muncă din Europa este diferită de cea din Statele Unite, deși cu o rată a șomajului apropiată. Sondajul eToro Retail Investor Beat demonstrează că inflația în creștere se regăsește între preocupările majore ale economiștilor și investitorilor atât din SUA, cât și în Europa și ambele instituții, Fed și Banca Centrală Europeană urmăresc reducerea acesteia. BCE a demarat politica de creștere a ratei dobânzilor abia în iulie, dar este de așteptat ca aceasta să continue cu o nouă majorare, cu 0,75%. În ciuda acestor eforturi, inflația continuă să fie influențată de piața energiei electrice, ceea ce face ca demersul să nu aibă succesul scontat.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.