centrale pe gaz

Consumatorii casnici care au centrale individuale pe gaz nu trebuie să își facă griji în privința facturii din iarna aceasta, potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu. Acesta a declarat pentru Digi24 că prețul gazului nu se va crește și va rămâne la 31 de bani pe kWh, așa cum a fost fixat prin plafonarea prin lege până la 31 martie 2023.

În contextul crizei gazelor în Europa declanșate de războiul din Ucraina, ministrul admite că pentru multe state va fi o iarnă complicată, însă România va trece cu bine peste sezonul rece întrucât nu este atât de dependentă de gazul rusesc. Țara noastră deține, potrivit oficialului guvernamental, gaz înmagazinat în proporție de 75,6 la sută din capacitate, o cantitate mai mare decât la 1 noiembrie anul trecut.

„Avem în continuare discuții și înțelegeri cu alte state pentru livrare suplimentară de gaze naturale pentru această iarnă. Mai sunt de pus la cap la cap niște lucruri cu privire la tranzitul acestor gaze în așa fel încât să le putem aduce în România. Avem pe unde să le aducem în România, prin sudul țării, prin Coridorul Trans-Balcanic, pentru că ați văzut interconectorul între Grecia și Bulgaria în continuare nu este finalizat. Sperăm să fie finalizat până la începerea iernii”, a precizat Virgil Popescu pentru Digi24.

Nu mai există plafon de consum la gaze

Conform unei ordonanțe recent adoptate, există o modificare de care vor beneficia cei care au centrale individuale, întrucât nu mai există un plafon de consum pentru compensare.

„Iarna trecută, dacă nu mă înșel, era la început 1.000 de metri cubi, apoi pe toată perioada de iarnă a fost parcă 1.200 de metri cubi. Acum nu mai vorbim de un plafon, vorbim de prețul gazului, care este același ca iarna trecută, 31 de bani, pentru oricât consumi. Deci, indiferent dacă e o casă mare sau o casă mai mică, tocmai pentru a nu mai avea probleme – mai sunt pensionari care stau în case mari, stau singuri și mai sunt case care nu sunt încă foarte bine eficientizate energetic din punct de vedere al anvelopării. Sunt multe lucruri de care ne-am lovit în iarna trecută. Deci, spre deosebire de electricitate, la gaz este un preț fix de 31 de bani care nu mai are un plafon de consum”, a adăugat Virgil Popescu.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.