cumparare vechime in munca

Într-o mișcare aparent surprinzătoare, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a lansat recent în transparență decizională un proiect de Ordonanță de Urgență privind domeniul pensiilor publice. Această propunere aduce în prim-plan o măsură menită să faciliteze procesul de pensionare pentru persoanele care nu îndeplinesc stagiul minim de cotizare. Astfel, acestea ar avea posibilitatea de a cumpăra vechime în muncă până la data de 31 decembrie 2023. Instituirea acestui termen reprezintă un efort de adaptare la nevoile actuale ale cetățenilor, oferindu-le o soluție pentru a obține veniturile necesare în perioada de pensionare.

O măsură cu impact semnificativ

Propunerea proiectului de Ordonanță de Urgență evidențiază importanța pe care o acordă Guvernul problemelor legate de siguranța financiară a cetățenilor. Persoanele care nu au reușit să îndeplinească stagiul minim de cotizare vor avea acum opțiunea de a cumpăra vechimea în muncă necesară pentru a accesa pensia la limită de vârstă. Această posibilitate se va extinde până la data de 31 decembrie 2023.

Cine poate beneficia de această măsură?

Potrivit informațiilor disponibile, cetățenii români din țară sau din străinătate care nu sunt pensionari și care nu au fost asigurați în sistemul public de pensii vor putea cumpăra vechimea în muncă. Având în vedere acest aspect, se deschid noi perspective pentru un număr semnificativ de persoane care nu au avut posibilitatea de a cotiza pentru perioada necesară în vederea obținerii pensiei.

Modalitatea de achiziționare a vechimii în muncă

Conform proiectului, persoanele interesate vor putea cumpăra vechimea pentru o perioadă de maximum 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială. Contribuția necesară va putea fi achitată într-o singură tranșă sau în tranșe lunare, până la termenul limită de 31 decembrie 2023.

Criterii de eligibilitate și formalități necesare

Pentru a beneficia de această măsură, persoanele interesate trebuie să îndeplinească anumite criterii. Venitul pentru care se achită contribuția de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare. Cota de contribuție, stabilită conform Codului Fiscal, este de 25%.\
Pentru a demara procesul de achiziționare a vechimii în muncă, persoanele interesate trebuie să se prezinte personal sau prin intermediul unui mandatar desemnat prin procură specială la Casa teritorială de Pensii. Documentele necesare includ cartea de identitate sau pașaportul, după caz.

Impactul măsurii asupra sistemului de pensii

Până în prezent, la nivel național, au fost încheiate 28.516 contracte de asigurare socială cu plata retroactivă pentru cumpărarea de vechime. Suma totală achitată în acest scop a ajuns la 336.885.881 de lei. Acest lucru denotă un interes semnificativ din partea celor care nu au reușit să îndeplinească stagiul minim de cotizare și care văd această posibilitate ca o șansă de a-și asigura un nivel de trai decent în perioada de pensionare.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.