Conform deciziei comisiilor Senatului, certificatul verde devine obligatoriu la locul de muncă pentru angajații de la stat și de la privat. Educația, sănătatea și Parlamentul se află printre domeniile incluse în noul proiect de lege.
Prevederile se aplică autorităților, instituțiilor și unităților publice, regiilor autonome și operatorilor economici care activează în clădiri de birouri private cu un număr mai mare de 50 de persoane simultan. În schimb, prevederile nu se aplică în cazul autorităților și instituțiilor din sectorul juridic.
Personalul vizat
Proiectul vizează personalul din cadrul mai multor instituții și unități: unități sanitare (publice și private), casele de asigurări de sănătate, IGSU, Inspectoratul General de Aviație al M.A.I, centre de asistență socială, laboratoare de analize (publice și private), sistemul de învățământ (preuniversitar și superior), Camera Deputaților și Senatul, personalul din instituțiile de interes și utilitate publică, regiile autonome, operatorii economici care lucrează în clădiri de birouri private cu peste 50 de persoane simultan. În forma votată de Senat, prevederile nu se aplică autorităților și instituțiilor din cadrul autorității judecătorești.
Personalul care nu prezintă certificatul verde poate fi suspendat timp de o lună și ulterior, concediat. Decizia finală aparține Camerei Deputaților, unde proiectul va ajunge astăzi. Certificatul verde este documentul care atestă finalizarea schemei complete de vaccinare, trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid.
Posibile sancțiuni
Personalul care activează în cadrul unor unități publice sau private și nu prezintă certificatul digital al UE poate fi suspendat timp de 30 de zile, fără plata drepturilor salariale. La trecerea perioadei de 30 de zile, raportul de serviciu, respectiv contractul în baza căruia se desfășoară activitatea încetează de drept pentru personalul din unitățile publice. După trecerea perioadei de 30 de zile, în cazul personalului din unitățile private, angajatorul dispune prelungirea suspendării pentru încă 30 de zile sau încetarea contractului.
Pentru persoanele care s-au vaccinat cu cel puțin o doză de vaccin anti COVID-19, suspendarea de drept nu operează. În această situație, persoana respectivă se poate testa gratuit la locul de muncă până la finalizarea schemei complete de vaccinare în termenul stabilit de normele medicale. Vaccinarea cu prima doză se dovedește prin adeverință.
Mai multe persoane s-au arătat nemulțumite de noua lege care ar putea intra în vigoare dacă forul decizional o votează. Multe persoane invocă faptul că această lege ar fi împotriva Constituției, care interzice abolirea unui drept, în acest caz – dreptul la muncă.