Proiect de lege: firmele ar putea fi obligate să plătească o taxă la CCIR pentru înscrierea în Catalogul firmelor

  • Taxe
  • April 27, 2022

Potrivit unui proiect de lege depus recent la Senat, există posibilitatea ca toate firmele din România să aibă de achitat o nouă taxă la Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) în vederea înscrierii într-un Catalog al firmelor. O altă noutate este cea privitoare la obligația suplimentară care le-ar putea reveni societăților, anume deținerea unui certificat special emis de autorități de către reprezentantul legal al firmei.

La momentul actual, înscrierea firmelor (inclusiv PFA-urilor) în Catalogul firmelor este opțională, însă poate deveni obligatorie în temeiul acestui proiect de lege, inițiat de un grup de parlamentari.

Firmele au la dispoziție 90 de zile pentru a solicita înscrierea

De la data intrării în vigoare a legii, firmele, PFA-urile, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale înregistrate în Registrul comerțului au la dispoziție 90 de zile pentru a solicita înscrierea în Catalogul firmelor. Un alt lucru important este acela că depunerea situațiilor financiare la Ministerul Finanțelor va fi condiționată de înscrierea în catalogul ținut de CCIR și de achitarea contribuției anuale aferente.

Pentru a se înregistra în Catalogul firmelor, pentru a înregistra modificări sau pentru a actualiza informațiile din catalog, firmele trebuie să plătească o contribuție anuală diferențiată, stabilită în funcție de încadrare, după cum urmează:

(i) 100 euro/an pentru întreprinderile mari;

(ii) 75 euro/an pentru întreprinderile mijlocii;

(iii) 50 euro/an pentru întreprinderile mici;

(iv) 20 euro/an pentru microîntreprinderi;

(v) 10 euro/an pentru persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale;

Așa cum se arată în proiectul de lege, banii încasați ar urma să fie folosiți pentru finanţarea măsurilor de sprijin pentru stimularea, dezvoltarea şi internaţionalizarea afacerilor şi pentru realizarea de studii şi analize relevante mediului de afaceri”.

Inițiatorii subliniază avantajele pentru stat și pentru antreprenori

Inițiatorii explică faptul că platforma propusă oferă sprijin deopotrivă statului român și antreprenorilor. Pe de o parte, CCIR și camerele județene vor contribui la identificarea societăților care nu apar în statisticile oficiale și care, implicit, nu au bilanțurile depuse. Pe de altă parte, mediul de afaceri este susținut prin conectarea antreprenorilor la o bază de date și prin acces la oportunități și resurse.

Catalogul firmelor se ține în format electronic, de către Camera Națională, prin platforma dezvoltată de aceasta. Acest catalog reprezintă, de fapt, evidența tuturor profesioniștilor, lista fiind actualizată atunci când este necesar. Proiectul oferă clarificări și cu privire la corelarea datelor înscrise în Catalog cu înscrierile efectuate în Registrul comerțului, care se face prin protocol de colaborare, Oficiul Național al Registrului Comerțului punând toate informațiile necesare la dispoziția Camerei Naționale.

Reprezentantul legal al firmei va trebui să dețină un certificat de competență

Conform noului proiect de lege, profesioniștilor le va reveni obligația de certificare a administrării propriei activități prin obținerea unui certificat de competență acordat reprezentantului legal, în calitate de persoană fizică autorizată să îl reprezinte în justiție și în raporturile cu terții.

Instituția care se ocupă de eliberarea certificatului de competență este camera județeană din județul în care își are sediul profesionistul. Pentru obținerea certificatului, persoana desemnată să reprezinte firma trebuie să îndeplinească o serie de condiții și să facă dovada absolvirii unui curs de instruire în domeniul administrării sau managementului afacerilor.

Reprezentantul legal al profesionistului trebuie să îndeplinească simultan mai multe condiții pentru a putea obține certificatul de competență. În linii mari, acesta trebuie să fie apt din punct de vedere psihologic (atestat prin certificat medical), să fi absolvit învățământul obligatoriu, să nu fi fost condamnat pentru anumite infracțiuni (printre care gestiune frauduloasă, abuz de încredere, uz de fals, delapidare, luare de mită etc.) și să nu aibă o hotărâre definitivă pronunțată împotriva sa conform Legii nr. 85/2014.

Eliberarea certificatului de competență se face și în lipsa absolvirii cursului de instruire în cazul reprezentanților legali care au vechime atestată de cel puțin 3 ani în funcția de administrator societate și în cazul profesioniștilor nou-înființați al căror reprezentant legal deține cunoștințe aferente administării/managementului afacerilor, conform studiilor absolvite.

StartingUP.ro

Articole pe aceeași temă

Ghid complet pentru raportarea SAF-T: Ce trebuie să știe firmele mici

Raportarea SAF-T (Standard Audit File for Tax) este una dintre cele mai importante obligații contabile pentru firmele din România. Implementată de ANAF pentru a digitaliza și eficientiza controalele fiscale, această…

Citește

  • Taxe
  • February 12, 2025
  • 3 minutes Read
Cea mai bună metodă de contabilitate pentru afacerea ta: Cash vs. Acreditiv

Alegerea metodei de contabilitate potrivite este esențială pentru sănătatea financiară a unei afaceri. În România, antreprenorii trebuie să decidă între contabilitatea de casă (cash) și contabilitatea de angajamente (acreditiv). Fiecare…

Citește

Te-ar mai putea interesa

5 recomandări de imprimante laser color pentru birouri moderne și utilizatori exigenți

  • April 25, 2025
5 recomandări de imprimante laser color pentru birouri moderne și utilizatori exigenți

5 idei de afaceri verzi care pot atrage finanțare în 2025

  • April 25, 2025
5 idei de afaceri verzi care pot atrage finanțare în 2025

Cum ar trebui să arate un site pentru antreprenori în 2025: design, conținut, funcționalitate

  • April 24, 2025
Cum ar trebui să arate un site pentru antreprenori în 2025: design, conținut, funcționalitate

6 recomandări de cărți pentru antreprenori și viitori lideri

  • April 23, 2025
6 recomandări de cărți pentru antreprenori și viitori lideri

Cele mai promițătoare idei de afaceri pentru antreprenorii tineri

  • April 23, 2025
Cele mai promițătoare idei de afaceri pentru antreprenorii tineri

5 recomandări de mini PC-uri performante și compacte pentru birou sau acasă

  • April 22, 2025
5 recomandări de mini PC-uri performante și compacte pentru birou sau acasă