Indicatorii economici din ultimele trei luni semnalează apariția unei perioade de recesiune în economia Statelor Unite, potrivit profit.ro. Deși în ultimul trimestru al anului 2021, SUA înregistrase o creștere semnificativă a Produsului Intern Brut, de 6,9 %, după reluarea activității postpandemie, evoluția ulterioară nu este încurajatoare. În primele trei luni ale anului curent, PIB a scăzut cu 1,6 %, iar în al doilea trimestru cu 0,9 %, conform Departamentului de comerț, ceea ce înseamnă două trimestre consecutive de scădere, indiciu al unei posibile recensiuni.
Biroul Național de Cercetare Economică (NBER), instituția abilitată să declare starea de recesiune în SUA, nu a comunicat însă oficial acest lucru. Specialiștii NBER apreciază că recesiunea este echivalentă cu „o scădere semnificativă a activității economice, răspândită în întreaga economie, care durează mai mult de câteva luni și este vizibilă în producție, ocuparea forței de muncă, venituri reale și alți indicatori”.
Președintele Rezervei Federale (Fed), Jerome Powell a declarat că economia SUA nu se află în recesiune și că banca centrală americană va reduce rapid inflația. Fed a majorat deja dobânda de referință pentru a doua oară în ultimele două luni, cu 0,75 %, ceea ce confirmă previziunile negative ale specialiștilor. În același timp, Powel a recunoscut că ritmul activității economice a încetinit și că șansele de a evita intrarea în recesiune s-au micșorat. Oficialul american, citat de Bloomberg, a făcut aceste declarații în conferința de presă după publicarea deciziilor de politică monetară.
Încrederea în politicile de intervenție a băncii centrale americane și optimismul lui Powell au dus deocamdată la o apreciere a acțiunilor americane, însă temerile privind recesiunea se mențin.