Redefinirea Teritorială a României

România se confruntă cu o propunere revoluționară de reorganizare teritorială, care ar putea reduce semnificativ numărul de județe, de la 41 la 15. Această inițiativă, susținută de mediul de afaceri și cel academic, vizează o restructurare profundă a comunităților locale și a orașelor, în funcție de populația lor.

Contextul Propunerii

În prezent, România, cu o populație de aproximativ 19 milioane de locuitori, este împărțită în 41 de județe, plus Municipiul București. În această structură, există 103 municipii, 216 orașe și peste 2.800 de comune. Această distribuție a dus la existența unor comune cu doar 80 de locuitori și orașe cu puțin peste o mie de locuitori.

Problemele Actualei Organizări

Sistemul actual, bazat pe legi vechi de peste 50 de ani, a condus la ineficiențe semnificative. Multe dintre aceste comunități mici nu reușesc să-și susțină cheltuielile din taxe și impozite locale. De exemplu, în ultimul an, doar 47 din cele 3.200 de primării au reușit să-și acopere cheltuielile din surse proprii. Această situație a contribuit la sărăcia și lipsa de investiții în multe zone ale țării.

Propunerea de Reorganizare

Mediul de afaceri și cel academic propun o redefinire a noțiunii de comună și oraș, stabilind praguri minime de populație (5.000 de locuitori pentru comune și 10.000 pentru orașe). Această reorganizare ar urma să fie modelată după structura curților de apel, ceea ce ar duce la economii semnificative.

Beneficiile Reorganizării

O reorganizare administrativă ar putea aduce mai multe avantaje:

  • Eficiență Administrativă: Reducerea numărului de instituții și angajați din administrație.
  • Economii Bugetare: Cheltuielile pentru întreținerea clădirilor publice și administrarea serviciilor ar scădea.
  • Dezvoltare Regională: Politici regionale mai eficiente, cu o coordonare mai bună între diferitele niveluri administrative.

Exemplul Infrastructurii

Un exemplu concret al beneficiilor ar fi în domeniul infrastructurii. În prezent, există o lipsă de coerență în administrarea drumurilor naționale și județene, uneori conducând la situații în care drumurile sunt construite doar până la granița unui județ. O reorganizare ar putea simplifica procesele decizionale și ar asigura o mai bună coordonare.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.