Cu o creștere economică impresionantă, România a ajuns la un PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare (Purchasing Power Parity sau PPP) reprezentând 77% din media Uniunii Europene, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Această realizare plasează țara noastră peste Grecia, care are 68%, și la egalitate cu Portugalia și Ungaria – și aproape de Polonia – 79%. Este o creștere semnificativă față de anul 2000, când România a început procesul de negociere pentru a intra în UE, având un PIB/locuitor, în termeni de paritate a puterii de cumpărare, reprezentând doar 26% din media UE Era cel mai scăzut nivel dintre țările candidate. Această evoluție economică, îmbunătățită prin absorbția fondurilor europene și capitalul uman, poate fi un pas semnificativ pentru o mai bună distribuție a PIB-ului în întreaga țară.
Conform guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, creșterea economică a României nu este distribuită egal în întreaga țară, chiar dacă țara noastră a avut în 2021 a zecea cea mai ridicată creștere economică din UE și în 2022 a douăsprezecea cea mai ridicată creștere economică Bucureștiul este la peste 160% PIB/locuitor, față de niveluri mult mai scăzute în alte regiuni, precum Vaslui, care are cel mai scăzut PIB/locuitor. Din cele 42 de județe ale țării, doar 15 au raportat o dinamică mai rapidă a PIB/locuitor decât media națională, celelalte 27 având o dinamică mai slabă.
Este important de menționat faptul că regiunea București-Ilfov se situează pe locul 14 din 242 de regiuni europene, după clasificarea NUTS2, cu un nivel al PIB/locuitor de 164, comparativ cu media de 100 a UE. Un astfel de nivel este peste regiuni cunoscute precum Stuttgart, Viena, Bremen sau Koln. Pe de altă parte, avem și regiunea de Nord-Est a țării care este doar la 46% din media Uniunii Europene, poziționându-se pe locul 226 din 242 de regiuni. Acest raport este unul dintre cele mai mici din Europa.
Cu toate acestea, analiștii economici cred că, prin absorbția fondurilor europene, poate fi îmbunătățită creșterea potențială a economiei. În plus, creșterea veniturilor la nivel național poate fi rezultatul modernizării sectorului agricol și a investițiilor în turism. Asemenea investiții vor putea ajuta la dezvoltarea regiunilor mai sărace, cum ar fi cele din zona de Sud-Est și Nord-Vest a țării.
Prin urmare, această realizare reprezintă o victorie pentru economia românească. În ciuda faptului că această creștere economică a țării nu a fost distribuită egal, obținerea acestei performanțe poate fi considerată o evoluție durabilă și importantă pentru viitorul României. Investițiile în comunitățile mai sărace ale țării ar trebui să continue, astfel încât România să poată continua să crească la fel de impresionant în anii următori.