salariu mediu 2022

În România, salariile au crescut cu peste 10% într-un an, după cum arată statisticile. Însă, dacă se ține cont de majorările de prețuri ce s-au produs în ultimele luni, este vorba de o scădere de peste 2% a veniturilor. Cercetătorii de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul UBB Cluj sintetizează într-o frază ceea ce se petrece de fapt, și anume: „Creșterea salariului mediu nu mai poate ține pasul cu rata inflației.

Economiștii de la Romanian Economic Monitor au efectuat pentru Economedia un tablou al evoluției celor doi indicatori importanți (inflație și salariul mediu) pentru a putea previziona încotro se îndreaptă România.

Cum a evoluat inflația în ultimii ani

În luna februarie 2020, exista în România o rată a inflației de 3,1%, iar creșterea salariului mediu, anuală, era de 9,2%. Și în acest an se poate vorbi de o creștere reală a veniturilor, chiar dacă este una mai mică, inflația fiind de 8,5% (în luna februarie 2022), iar salariul mediu având o creștere anuală de 10,6%. Din luna aprilie însă, deja s-a remarcat că majorările salariale nu mai țin pasul cu inflația.

În aprilie, anul de față, câștigul salarial mediu net a ajuns la 3.967 de lei, înregistrând o creștere de 11,4% față de anul trecut. Tot în această lună rata inflației a ajuns la 13,8%, adică, în termeni reali, salariul mediu net s-a diminuat în ultimul an.

Rata inflației a depășit, în ultima perioadă, rata de creștere a câștigului salarial mediu net, iar acest lucru înseamnă: „… valoarea reală a salariilor a scăzut de fapt. Conform celor mai recente date din Aprilie 2022, salariul mediu net în România a ajuns la 3.967 de lei, în creștere cu 11,4% față de aceeași lună a anului precedent, însă având în vedere rata ridicată a inflației anuale de 13,8%, puterea de cumpărare a salariilor în general a scăzut de fapt. Astfel, presiunile inflaționiste au un impact din ce în ce mai semnificativ și palpabil în rândul populației“, spune Szász Levente, coordonatorul proiectului de cercetare economică și prodecan al FSEGA.

Care sunt previziunile specialiștilor

Aceeași echipă de cercetare estimează că rata inflației va atinge punctul maxim din acest an în cel de-al treilea trimestru, iar după această urcare va urma, cel mai probabil o scădere treptată, dar lentă, a inflației.

Reprezentantul Romanian Economic Monitor are și o explicație în acest sens: „Chiar dacă în momentul de față creșterile salariale nu mai pot ține pasul cu inflația galopantă, estimăm că, după moderarea creșterii inflației, pe la sfârșitul acestui an, salariile vor putea avea un nou trend ascendent și în termeni reali. Scăderea salariilor în termeni reali este de fapt un fenomen global în contextul inflaționist actual, dar, conform estimărilor noastre, această perioadă este una de tranziție. Există șanse ca, după ce statele reușesc să țină sub control creșterea inflației, salariile reale să poată intra din nou pe un trend de creștere, atât pe plan global, cât și în România”, a declarat acesta.

Reprezentanții mediului de afaceri și cei financiari spun că există în continuare riscuri foarte mari la nivel mondial, vehiculându-se chiar recesiunea în anumite țări și stagflație (coexistența stagnării economiei, șomajului și inflației).

Veniturile și cheltuielile românilor în primele 3 luni din 2022

În aprilie 2022, câștigul salarial mediu net a fost de 3.967 lei, în creștere cu 30 de lei față de luna anterioară, după cum arată cifrele de la Institutul Național de Statistică. Indicele câștigului salarial real a fost, în aceeași lună, de 97,9%, față de aprilie 2021.

În ceea ce privește veniturile totale medii lunare, în primul trimestru din 2022, au fost, în termeni nominali, de 6.227 lei per gospodărie și de 2476 lei per de persoană. În aceeași perioadă, cheltuielile totale au fost, în medie, de 5324 lei per gospodărie și de 2117 lei pe persoană, reprezentând 85,5% din veniturile totale.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.