
Sunt mai puțin de 800.000 de companii din România care au depus situațiile financiare aferente anului 2021, până la data de 30 iunie, după cum se arată într-un studiu termene.ro. Acesta este cel mai mic număr din ultimii patru ani, iar față de 2020 sunt cu 70.000 mai puține firme care au îndeplinit această obligație.
Motive pentru care nu se depun situațiile financiare
Deși termenul de depunere a bilanțurilor este 30 mai, până la 30 iunie au depus situațiile financiare doar 767.278 firme, valoare care este, după cum s-a specificat, cu mai bine de 70.000 mai mică decât în anul precedent. 2019 a fost anul de vârf, pentru că atunci s-au depus peste 875.000 de situații financiare, iar 2018 este pe poziția secundă, cu 853.000, similar cu 2020.
Depunerea situației financiare reprezintă publicarea oficială a activității unei firme către ANAF. O parte din date sunt disponibile, astfel încât oricine poate verifica indicatorii principali ai firmei respective, din ei putându-se observa modul în care compania a funcționat.
Nedepunerea situațiilor la termenul limită poate fi cauzată de următoarele situații:
• firma și-a suspendat activitatea;
• firma se află în proces de radiere sau a fost radiată;
• compania nu a desfășurat niciun fel de activitate în anul respectiv;
• administratorii au abandonat societatea – în 3-5 ani și urmează să fie radiată din oficiu.
Valoarea veniturilor, la un nivel record
După cum arată cifrele, 2021 a fost un an al contrastelor, pentru că în timp ce multe firme nu și-au depus situațiile financiare, valoarea veniturilor a crescut și a depășit 1,9 mii de miliarde de lei, pentru prima dată, înregistrând un nivel istoric. De asemenea, și cifra de afaceri medie pe companie a crescut, valoarea ajungând la 2,47 milioane lei per companie.
„Faptul ca atât de multe companii nu au depus situaţiile financiare la ANAF ȋnseamnă că ele nu mai sunt funcţionale sau, cel puţin, nu au fost, anul trecut. Din păcate, acesta este unul dintre efectele crizei pandemice, o parte dintre firmele mici şi mijlocii nu au reuşit să depăşească provocările. Ȋn acelaşi timp, cele care au făcut-o au ȋnregistrat venituri, dar şi profituri record, raportat la ultimii patru ani”, a declarat Adrian Dragomir, consultant de business şi fondator termene.ro.
La nivel general, 2020 a fost un an atipic, spun specialiștii. Valoarea totală înregistrată a veniturilor a fost de 1,675 miliarde de lei, scăzând față de 2019, atunci când valoarea totală a fost de 1,7 mii de miliarde de lei, dar mai mare față de 2018, când au avut o valoare de 1,566 mii de miliarde.
Un motiv pentru care veniturile companiilor, aferente lui 2021, au crescut ar fi relaxarea restricțiilor din timpul pandemiei, față de anul 2020. Motivați de faptul că viața a revenit oarecum la normal, oamenii au reînceput să facă achiziții.
2021 – cel mai profitabil an pentru firmele românești
Trendul profiturilor generate și al profitabilității este unul pozitiv, în creștere de la an la an. Companiile românești au generat profituri de peste 146 miliarde de lei, de la 104 miliarde de lei, cât era în 2020. Profitabilitatea depășește 7,68%, după ce, în 2020, a fost de 6,22%, iar în 2019 – 5,33%.
Motivele creșterii profitabilității companiilor ar fi eficientizarea activității și reducerea costurilor fixe, în contextul „work from home”.
Ce va urma în 2022
Fondatorul termene.ro anticipează că în lunile următoare va urma o scădere a profiturilor generate și a profitabilității medii, din cauza majorărilor de prețuri la gaz, combustibil și curent.
Aceste cheltuieli sunt pentru majoritatea companiilor costuri fixe, a căror majorare generează o creștere a costurilor de producție. În primă fază, ele pot fi acoperite prin creșterea prețului produsului finit, dar există un prag de la care valoarea afacerii respective începe să scadă. La aceste elemente se mai adaugă și costurile cu materia primă, care au fost influențate și de conflictul din Ucraina, ceea ce rezultă într-o previziune nu prea optimistă pentru acest an, din punct de vedere al profitabilității și al profiturilor generate.