Salariul mediu

Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), în luna aprilie 2023, câștigul salarial mediu net a fost de 4.564 de lei, în creștere cu 15% față de aceeași lună a anului trecut.

În raport cu evoluția prețurilor de consum, indicele câștigului salarial real a înregistrat o creștere de 3,4% față de aprilie 2022. Acest indice arată cât de mult poate cumpăra un salariat cu salariul său, luând în considerare inflația. Cu alte cuvinte, creșterea salariului mediu net a fost mai mare decât inflația, ceea ce înseamnă că angajații pot cumpăra mai multe bunuri și servicii decât în anul precedent. În schimb, față de luna martie 2023, creșterea salariului mediu net a fost de doar 0,2%.

Este important de menționat și că, conform datelor INS, câștigul salarial mediu brut a fost de 7.311 lei în luna aprilie 2023, cu 21 de lei (+0,3%) mai mare decât în luna martie 2023. Acest câștig salarial brut reprezintă suma totală de bani plătită de angajator pentru un anumit post, înainte de deducerea taxelor și impozitelor.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.