Agenția Națională de Administrare Fiscală
#image_title

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat astăzi că termenul limită pentru depunerea declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale pentru anul fiscal 2023 este stabilit la data de 25 mai 2023.

Contribuabilii care obțin venituri din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, închirieri, investiții, precum și cei care desfășoară activități agricole, silvicultură și piscicultură, sunt vizați de această măsură. Cei care nu depun declarația la timp riscă sancțiuni, inclusiv penalități și majorări de întârziere.

ANAF încurajează contribuabilii să utilizeze metodele electronice de depunere a declarației unice, pentru a evita aglomerația și a accelera procesul. Formularul electronic poate fi completat și trimis online, prin intermediul serviciului „Spațiul Privat Virtual”, disponibil pe portalul ANAF.

Pentru a veni în sprijinul contribuabililor, ANAF a pus la dispoziție pe site-ul oficial un ghid complet pentru completarea corectă a declarației unice, precum și o serie de materiale informative și video-tutoriale. De asemenea, contribuabilii care întâmpină dificultăți în completarea și depunerea formularului pot solicita asistență telefonică la numărul de Call Center al ANAF.

În cazul în care contribuabilii aleg să depună declarația unice pe suport hârtie, aceasta poate fi predată la orice unitate teritorială ANAF, în funcție de domiciliul fiscal al persoanei.

De asemenea, ANAF reamintește că persoanele fizice care au depus declarația unice până la 25 martie 2023 beneficiază de o bonificație de 5%, calculată din impozitul pe venit datorat, în situația în care plătesc integral acest impozit până la termenul limită de 25 mai 2023.

Această măsură are scopul de a stimula conformarea voluntară a contribuabililor și de a crește gradul de colectare a veniturilor bugetare.

close

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.