Totul despre extrasul de cont

Astăzi, o mare parte dintre tranzacțiile financiare efectuate de către persoanele fizice și juridice se realizează prin intermediul instituțiilor bancare, indiferent că este vorba de o achiziție sau despre un transfer. Lucrul acesta presupune existența unor conturi deschise la bănci, unde banii deținuți de participanții la schimburi sunt depozitați. Astfel, extrasul de cont este unul dintre cele mai importante documente pentru funcționarea acestora.

Ce este extrasul de cont?

Extrasul de cont reprezintă un document care are ca scop principal indexarea tranzacțiilor ce au avut loc într-un cont într-o anumită perioadă. În general, este vorba despre o lună. Atunci când persoana solicită un astfel de act, în funcție de serviciile la care are acces, poate să aleagă intervalul pentru care dorește să fie întocmit acesta.

În conținutul extrasului de cont se vor regăsi o serie de date utile referitoare la deținătorul și situația contului, instituția bancară și tranzacțiile executate.

Datele personale ale deținătorului contului

Extrasul de cont conține informații de identificare a persoanei juridice sau fizice care deține contul. În cazul persoanelor juridice, acesta include numele întreg la Registrul Comerțului, codul de identificare fiscală și adresa. Totodată, este specificat tipul contului, moneda în care sunt depozitate finanțele și codul clientului.

Când vine vorba de persoanele fizice, extrasul relevă numele și genul clientului băncii, codul numeric personal, tipul de cont, numărul contului, moneda și codul clientului.

Tranzacțiile efectuate

La capitolul activității desfășurate în cadrul aceluiași cont, sunt relevate următoarele aspecte:

  • Totalitatea tranzacțiilor efectuate: tranzacții de debitare (cumpărături sau transferuri către alte conturi, indexate în coloana “Debit”), tranzacții de creditare (sume încasate în contul respectiv, indexate în coloana Credit);

  • Sold inițial – suma disponibilă în cont la începutul lunii;

  • Sold final – suma disponibilă la finalul lunii.

În situația unui cont asociat unui card de credit, vor fi afișate, totodată, suma care trebuie rambursată până la data scadentă și suma rămasă disponibilă pentru utilizare. La începutul extrasului de cont este specificată data la care acesta a fost eliberat și perioada pentru care se realizează afișarea activității bancare.

Tranzacțiile înregistrate cuprind mai multe detalii: numele persoanei fizice și juridice către sau din partea căreia a fost efectuată încasarea sau debitul, data la care a fost efectuată tranzacția, tipul acesteia. Câteodată, este specificat numărul de referință al tranzacției sau numărul autorizației, numărul de cont din partea căruia a fost realizat un transfer, observații menționate de către cel ce emite transferul.

Cele mai des întâlnite tipuri de tranzacții sunt:

  • Tranzacții prin POS pentru plăți cu cardul la comercianți;

  • Retragere numerar pentru sumele retrase de la bancomat;

  • Încasare de la alte persoane;

  • Taxe și comisioane plătite băncii pentru întreținerea contului;

  • Comision de operațiune plătit băncii pentru tranzacții speciale, în funcție de tarifele stabilite în contract;

  • Transfer pentru sumele transferate către alte conturi;

  • Acoperire sold negativ pentru sumele pe care banca le folosește în scopul completării soldului dintr-un alt cont pe care persoana îl deține (cont curent în euro, cont pentru cardul de credit).

Informații despre instituția financiară

De asemenea, persoana va găsi date despre banca la care este deschis contul respectiv. Printre acestea se numără numele societății, sigla (antetul), sucursala și numele orașului unde a fost creat contul, numărul de înregistrare în Registrul Instituțiilor de Credit,  adresa unde se află sediul, codul BIC (SWIFT), codul de identificare fiscală și date de contact, precum numărul de telefon sau de fax.

Codul BIC vine de la abrevierea Bank Identifier Code. Codul SWIFT reprezintă inițialele Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication. Acestea va ajuta persoana să identifice o instituție financiară sau o sucursală.

Pe anumite extrase de cont, se vor putea găsi numele unor reprezentanți ai băncii, precum șeful serviciului de relații clienți sau șeful serviciului de dezvoltare de produse, împreună cu semnăturile digitale ale acestora. În cele mai multe cazuri, extrasul poate fi utilizat și fără semnătură și ștampilă, fapt care este semnalat chiar pe documentul în cauză, de regulă, la final.

De unde se poate obține extrasul de cont?

Obținerea extrasului de cont diferă de la o bancă la alta. În funcție de serviciile oferite de aceasta, persoana poate primi o variantă virtuală, sub formă de document în format PDF, CSV sau XLS, ori în format fizic.

Există mai multe opțiuni pentru a face rost de extrasul de cont digital. La deschiderea contului sau ulterior acestei operațiuni, persoana poate opta pentru a primi documentul în fiecare lună, la o dată stabilită împreună cu reprezentantul băncii. De asemenea, persoana poate contacta instituția bancară prin e-mail sau la telefon pentru a-l solicita.

Tot mai multe bănci și-au dezvoltat aplicații de telefon de unde oamenii pot controla aproape orice aspect legat de înreținerea contului. Așadar, prin câțiva pași simpli, persoana își poate direcționa un exemplar către e-mail sau îl poate descărca direct pe mobil. Serviciile de banking online pot fi folosite și de pe computer, din browserul de Internet. Anumite bănci oferă opțiunea de a descărca o variantă editabilă, ce poate fi deschisă într-un software, precum XLS, unde persoana poate adăuga sau șterge date.

Dacă situația permite, este recomandat ca persoana să apeleze la formatul digital din mai multe motive. Această variantă este mult mai sigură în fața înșelăciunilor, întrucât documentul de hârtie poate ajunge în mâinile unei persoane cu rea intenție. Totodată, persoanei îi va fi mai ușor să acceseze o informație și să o păstreze, deoarece nu va risca să o piardă la serviciu sau în casă. Aceasta va fi stocată în mediul online, pe contul de e-mail sau în aplicația / site-ul de banking. Astfel, prin evitarea consumului de hârtie, persoana va proteja mediul înconjurător.

Dacă persoana are nevoie de extras în format fizic, pe hârtie, poate lua în calcul alte variante. Aceasta poate solicita băncii trimiterea prin poștă a documentului lunar. În situația aceasta, este foarte posibil să existe o taxă pentru astfel de servicii, în valoare de câțiva lei. Aceasta va diferi în funcție de tipul contului pentru care se dorește extrasul.

Mai mult decât atât, persoana are posibilitatea să se prezinte la o sucursală a băncii unde deține contul și poate depune pe loc o cerere de eliberare. De regulă, serviciul acesta este gratuit, în special dacă este vorba de extrasul lunar, dar pot exista și situații în care cel zilnic să se plătească.

Scopul principal al unui extras de cont este acela de a prezenta toată activitatea financiară dintr-o anumită perioadă. Multe aplicații de banking acordă persoanelor acces direct la tranzacțiile efectuate în conturi. Însă, exista o serie de situații în care persoanele au nevoie neapărat de un asemenea document.

Obținerea unui credit

Pentru a face un împrumut la bancă sau pentru a obține un card de credit, persoana va avea nevoie de mai multe documente, printre care extrasul de cont. Cu ajutorul acestuia, banca de la care aceasta face împrumutul are dovada faptului ca persoana deține un cont valid în care sunt virate veniturile tale. De asemenea, pentru ca instituția să poată efectua evaluarea câștigurilor persoanei în vederea stabilirii sumei disponibile pentru împrumut, aceasta trebuie să înainteze către Agenția Națională Anti-Fraudă dosarul său de aplicare, în care să existe atestarea contului curent în care primește salariul sau plata pentru serviciile prestate.

Totodată, persoana trebuie să știe că există si tipuri de credite ce se pot face și fara extras de cont. Acestea se acordă rapid, uneori, doar cu buletinul sau pot fi accesate chiar online.

Angajare

Daca persoana urmează să se angajeze la o companie sau să înceapă o colaborare, există șanse mari ca, la semnarea contractului, să fie nevoie de un extras de acest tip. Prin intermediul acestuia, angajatorul se asigură ca va livra salariul în contul corect și că nu vor exista erori. În situația apariției unor probleme, extrasul de la persoana respectivă îl va ajuta să dovedească faptul că a virat banii acolo, în contul specificat, și că nu este responsabil pentru complicațiile cu care se confruntă persoana.

Audit financiar pentru persoanele juridice

În cazul persoanelor juridice, extrasul de cont poate fi cerut în situația unui audit financiar, de către compania care efectuează această evaluare. Autoritățile responsabile pentru controalele de acest tip pot cere accesul la astfel de acte.

Extrasul de cont poate fi necesar pentru organizarea finanțelor

Extrasul de cont este un instrument foarte important pentru cei care sunt obișnuiți să fie organizați din punct de vedere financiar. Prin intermediul acestuia, persoana poate vedea în ce direcții merg câștigurile sale, la sfârșit de lună. Spre exemplu, persoanele care au resimțit efectele crizelor financiare sunt mai predispuse la a acorda o atenție mai mare veniturilor bănești.

Acest lucru poate ajuta persoana să facă anumite schimbări atunci când simte nevoia. Spre exemplu, dacă aceasta dorește să facă o achiziție costisitoare și este nevoie să economisească o sumă mare, o imagine de ansamblu asupra finanțelor ei o va sprijini în realizarea ajustărilor necesare.

De altfel, este util dacă persoana simte că nu este suficient de grijulie cu banii pe care îi câștigă și vrea să își folosească resursele în scopuri mai productive. Este suficient ca persoana să compare extrasele de cont de pe ultimele trei luni pentru a vedea zonele în care se repetă cheltuielile semnificative. Dacă acestea nu sunt urgente sau necesare, persoana le poate diminua.

Totodată, persoana va cunoște mai bine taxele aplicate de bancă pentru diverse operațiuni, cum ar fi întreținerea contului. Trebuie specificat că în ultimii ani au apărut aplicații financiare care oferă servicii similare cu ale băncilor.

Siguranța datelor

Deoarece conține informații personale, extrasul de cont este un document oficial. Din acest motiv, este recomandat ca persoana să nu îl împărtășească decât atunci când este absolut necesar, la momentul anagajării sau la obținerea altui serviciu financiar.

Cei care se află în posesia extrasului de cont al unei alte persoane, nu trebuie să transmită documentul sau detaliile care se regăsesc în cadrul acestuia, pentru a nu fi acuzați de răspândirea informațiilor personale fără acordul titularului contului.

StartingUP.ro

Articole pe aceeași temă

Afaceri online care generează venit pasiv: mit sau realitate?

În ultimii ani, conceptul de venit pasiv a devenit din ce în ce mai popular, mai ales în rândul antreprenorilor care caută metode alternative de a-și diversifica sursele de câștig.…

Citește

Work-life balance pentru antreprenori: cum să eviți burnout-ul și să rămâi productiv

Munca intensă și programul haotic sunt realități pentru majoritatea antreprenorilor. Construirea și gestionarea unei afaceri implică multe ore de lucru, stres constant și o presiune uriașă de a avea succes.…

Citește

Te-ar mai putea interesa

5 recomandări de imprimante laser color pentru birouri moderne și utilizatori exigenți

  • April 25, 2025
5 recomandări de imprimante laser color pentru birouri moderne și utilizatori exigenți

5 idei de afaceri verzi care pot atrage finanțare în 2025

  • April 25, 2025
5 idei de afaceri verzi care pot atrage finanțare în 2025

Cum ar trebui să arate un site pentru antreprenori în 2025: design, conținut, funcționalitate

  • April 24, 2025
Cum ar trebui să arate un site pentru antreprenori în 2025: design, conținut, funcționalitate

6 recomandări de cărți pentru antreprenori și viitori lideri

  • April 23, 2025
6 recomandări de cărți pentru antreprenori și viitori lideri

Cele mai promițătoare idei de afaceri pentru antreprenorii tineri

  • April 23, 2025
Cele mai promițătoare idei de afaceri pentru antreprenorii tineri

5 recomandări de mini PC-uri performante și compacte pentru birou sau acasă

  • April 22, 2025
5 recomandări de mini PC-uri performante și compacte pentru birou sau acasă