Pulsoximetrul este un dispozitiv medical compact, care nu lipsește din dotarea cabinetelor medicale și de la domiciliul multor persoane. Acesta este folosit pentru a monitoriza saturația de oxigen (SpO2) din sânge, adică pentru a evalua variațiile de oxigen din moleculele de hemoglobină. Pe lângă nivelul de oxigenare a sângelui, pulsoximetrul măsoară și ritmul cardiac al utilizatorului, într-un mod simplu și neinvaziv.
Cine poate folosi un pulsoximetru?
Acest dispozitiv, destinat măsurării neinvazive a saturației de oxigen din sânge, este folosit cu precădere în mediul spitalicesc, adică în clinici medicale, săli de operație, cabinete medicale, dar și la domiciliu.
De obicei, persoanele diagnosticate cu astm bronșic, boli pulmonare sau afecțiuni respiratorii au un astfel de instrument acasă. Deținerea unui pulsoximetru este imperativă în situația pacienților cu probleme respiratorii serioase, în cazul acestora fiind necesară o monitorizare frecventă a nivelului SpO2. Cu ajutorul pulsoximetrului, persoanele care au nevoie să folosească oxigen suplimentar își pot monitoriza mai ușor starea de sănătate.
Alte situații în care se folosește pulsoximetrul sunt monitorizarea nou-născuților și verificarea saturației de oxigen din sânge a persoanelor care practică sporturi la înălțimi mari. În altă ordine de idei, acest instrument este util atât în mediul profesional, cât și în cel casnic. In magazinul online Med-Tehnica.ro se găsesc dispozitive care se pretează ambelor medii de utilizare.
Care este nivelul normal al saturației de oxigen din sânge?
La un adult sănătos, valoarea normală a saturației de oxigen din sânge este între 95%-100%. Dacă nivelul de oxigen este mai mic de 95%, persoana respectivă trebuie să se adreseze în timp util unui cadru medical, deoarece o astfel de valoare indică faptul că la țesuturi nu ajunge destul oxigen și apare riscul de hipoxie.
O persoană își poate da seama că are un nivel scăzut de oxigen în sânge prin simptome ca amețeală, dureri în piept, dureri de cap, dificultăți în respirație, bătăi rapide ale inimii și o stare de confuzie.
Cum se folosește corect un pulsoximetru?
Pulsoximetrul se folosește foarte ușor. De regulă, se plasează pe degetul mâinii, piciorului sau pe ureche, iar fasciculele mici de lumină traverează prin sânge și măsoară cantitatea de oxigen fără a provoca durere sau disconfort. Datorită modului simplu de utilizare și a dimensiunilor compacte, pulsoximetrul poate fi utilizat oriunde.
Folosirea sa implică trei pași simpli: pornirea dispozitivului, efectuarea măsurătorilor și citirea rezultatelor. Dacă pulsoximetrul este folosit pe deget, se recomandă îndepărtarea bijuteriilor și a lacului de unghii pentru un rezultat cât mai precis. Pulsoximetrul trebuie să rămână pornit pe tot parcursul măsurătorii și îndepărtat numai după afișarea rezultatului.
Există câțiva factori care pot să distorsioneze rezultatul, cum ar fi unghiile false, poziționarea incorectă a degetului, mișcarea în timpul măsurătorii, prezența unor surse electromagnetice puternice în apropierea utilizatorului, la care se adaugă hipotermia și anemia.
Acestea sunt câteva informații esențiale pe care trebuie să le cunoască oricine dorește să își achiziționeze un pulsoximetru. Ele sunt disponibile într-o categorie dedicată la magazinul de tehnică medicală Med-Tehnica.ro, unde se găsesc și alte dispozitive sigure, compacte și ușor de utilizat la domiciliu pentru îngrijirea și monitorizarea sănătății.