În luna noiembrie a anului trecut, cele mai populare criptomonede înregistrau valori uriașe, dar câteva luni mai târziu, două dintre ele – Bitcoin și Ethereum – au scăzut la peste jumătate din valoarea pe care o înregistraseră atunci. Nu numai Bitcoin și Ethereum au cunoscut un declin, ci și alte criptomonede.
Factori de care depinde perspectiva de creștere pe piața crypto
Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul casei de brokeraj pe burse internaționale XTB România, menționează că la baza creșterii pe piața criptomonedei se află anumiți factori, între care gradul de recuperare a activelor în urma atacului unor hackeri care e generat pierderea a 300 de milioane de dolari, precum și deciziile care ar putea veni din partea autorităților de reglementare.
În noiembrie, valorile aproximative pe care le atinseseră cele mai populare criptomonede erau de 69.000 de dolari pentru Bitcoin și respectiv 4.800 de dolari pentru Ethereum. Două luni și jumătate mai târziu însă, perspectivele nu au mai fost la fel de optimiste. Ambele criptomonede au înregistrat scăderi notabile, de peste jumătate din valoare. În același timp, au existat criptomonede a căror valoare a scăzut și cu peste 70%.
Mai mulți traderi au pus declinul din piața criptomonedelor pe seama restricțiilor impuse de India și Rusia, precum și pe pierderea unor investitori și a anunțurilor așteptate de creștere a dobânzii de referință în SUA. Când piața era pregătită de recuperare, perspective pesimiste și-au făcut simțită prezența.
Criptomonedele, fluctuații importante în doar câteva ore
Cunoscătorii pieței crypto știu deja că în câteva ore valoarea unei criptomonede se poate schimba destul de mult. De exemplu, ziua de 24 ianuarie a marcat o sesiune foarte volatilă pentru criptomonede, iar revenirea recentă a adus câștiguri de 12.3% pentru Bitcoin și de 23.8% pentru Ethereum. Se poate constata deci că Ethereum a înregistrat o recuperare ceva mai rapidă față de Bitcoin. De altfel, în jurul tehnologiei ethereum este construit un ecosistem masiv.
Pentru alte criptomonede, ca Solana și Avalanche, despre care se credea că au o șansă mare de dezvoltare, revenirea este ceva mai lentă decât în alte dăți, în raport cu maximele istorice, după cum precizează Claudiu Cazacu. În cazul Solana, scăderea totală din vârf este de aproximativ 60%, iar pentru Avalanche de 55%.
Este posibil ca piețele să nu își fi redobândit perspectivele optimiste la un nivel care să le permită să facă investiții importante în proiecte de lichiditate mai mică și totodată mai riscante față de Bitcoin sau Ethereum.
Atacul hackerilor a generat pierderi de peste 300 de milioane de dolari
Piața crypto este marcată în egală măsură de surprize, care pot schimba situația peste noapte. Un noul val de scăderi a fost înregistrat după ce un atac al hackerilor asupra unui protocol de legătură între diferite criptomonede a dus la pierderi de peste 300 de milioane de dolari. Consecințele din urma atacului asupra punții blockchain PortalBridge ar putea fi severe în eventualitatea în care fondurile nu sunt recuperate. Totuși, site-ul protocolului a informat că s-ar fi identificat o soluție și că fondurile sunt în siguranță.