8 companii cu investiții în România vor fonduri de la UE pentru dezvoltarea de cipuri

La începutul lunii martie, Ministerul Economiei a transmis la Comisia Europeană cele 8 proiecte de companii care au investiții în România și care au aplicat pentru obținerea unor fonduri europene pentru cercetare și dezvoltare microelectronică, mai ales de cipuri. Valoarea totală a acestor 8 proiecte este de 500 de milioane de euro din fonduri alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

Cel mai mare proiect din fonduri europene derulat de Ministerul Economiei

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat că aceste fonduri record de 500 de milioane de euro alocate pentru România vor încuraja inovarea, cercetarea și dezvoltarea în sectorul microelectronicii din România, dar și de la nivelul Uniunii Europene. Acesta este cel mai mare proiect finanțat din fonduri europene care a fost derulat vreodată de Ministerul Economiei.

Este, de asemenea, pentru prima dată când România este implicată într-un mecanism de talia IPCEI, care este unul complex. Astfel, România se aliniază la celelalte 19 state UE ce s-au angajat să contribuie la consolidarea lanțului valoric de componente și sisteme electronice din Europa, în special pe întărirea ecosistemului de semiconductoare, ce sunt foarte utile în industria auto, ce se confruntă de ceva timp cu un deficit important.

Ce proiecte au ajuns la Bruxelles

La preselecția realizată în România, au fost selectate 8 companii, care au trecut de cele două etape de verificări: evaluarea de eligibilitate și administrativă și evaluarea financiară și tehnică. Aceste 8 companii sunt participanți direcți, dar, pe lângă ele, au mai trecut de preselecția respectivă și 34 de potențiali beneficiari indirecți, ce au fost cooptați în Proiectul de Interes Comun European în Microelectronică și Tehnologia Comunicațiilor (IPCEI ME/CT).

Ministerul Economiei a trimis cele 8 aplicații la Comisia Europeană, iar în etapa următoare se va face evaluarea lor. Dacă apar neclarități, acestea vor fi realizate prin minister.

În funcție de rezultatele ce vor fi transmise de Comisia Europeană, va fi creat un cadru legislativ comun al Ministerului Economiei și Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, astfel încât să poată fi implementată schema de ajutor de stat în valoare de 500 de milioane de euro.

Cele 8 proiecte care au ajuns pe masa comisiei de la Bruxelles sunt:

  1. „European microelectronics value chain for highly automated driving and green mobility – EuroDrives” – ROBERT BOSCH SRL și BOSCH AUTOMOTIVE SRL;

  2. „Automotive Systems Smart Energy Efficient Transducers-Innovation across value Chain (ASSET IxC)” – CONTINENTAL AUTOMOTIVE ROMANIA SRL și CONTINENTAL AUTOMOTIVE SYSTEMS SRL;

  3. „SENTHICOM” – NXP SEMICONDUCTORS ROMANIA S.R.L.;

  4. „Tag&Go Enhanced RFID tags for Continuous Cold-chain” – FIXSOTECH;

  5. „AI machine vision at the edge”- ANALOG DEVICES ROMANIA SRL;

  6. „SoC – based solution for future cryptographic communication systems and security in new quantum process of innovation” – BLUESPACE TECHNOLOGY

  7. „SENSORO” – MICROELECTRONICA SA;

  8. „Sistemul de monitorizare a deformațiilor critice a construcțiilor industriale și a dispozitivelor tehnologice cu aplicarea micro-sensorilor, bazat pe microfire feromagnetice” – MEDAPTEH PLUS CERT SRL.

Companiile au depus aceste proiecte ca și candidați direcți, însă împreună cu ele sunt și potențiali beneficiari indirecți, ca parteneri, cum ar fi: Universitatea Tehnică din Cluj, Universitatea Politehnică din București, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Universitatea Politehnică Timișoara, Universitatea din Craiova, Universitatea din Pitești, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași etc.

StartingUP.ro

Articole pe aceeași temă

Previziuni economice pentru antreprenorii români în 2025

Anul 2025 aduce o serie de provocări și oportunități pentru antreprenorii din România. Conform prognozelor economice, se anticipează o creștere moderată a economiei, însă dezechilibrele fiscale și inflația ridicată rămân…

Citește

Tendințe economice în România: Previziuni pentru următorii 5 ani

Economia României se află într-un punct de cotitură, iar antreprenorii trebuie să fie pregătiți pentru schimbările din următorii ani. De la inflație și digitalizare până la sustenabilitate și investiții străine,…

Citește

Te-ar mai putea interesa

Previziuni economice pentru antreprenorii români în 2025

  • March 27, 2025
Previziuni economice pentru antreprenorii români în 2025

5 recomandări de extendere Wi-Fi pentru o conexiune stabilă și rapidă

  • March 26, 2025
5 recomandări de extendere Wi-Fi pentru o conexiune stabilă și rapidă

Automatizarea vânzărilor: Softuri și strategii pentru creșterea afacerii

  • March 26, 2025
Automatizarea vânzărilor: Softuri și strategii pentru creșterea afacerii

Cum să îți scalezi afacerea fără să pierzi controlul asupra proceselor

  • March 25, 2025
Cum să îți scalezi afacerea fără să pierzi controlul asupra proceselor

5 recomandări de switch-uri KVM pentru eficiență și control maxim

  • March 24, 2025
5 recomandări de switch-uri KVM pentru eficiență și control maxim

Psihologia consumatorului: Ce îi determină pe oameni să cumpere?

  • March 24, 2025
Psihologia consumatorului: Ce îi determină pe oameni să cumpere?