Bursa de la București

După ce indicele BET a scăzut în ședința de vineri, 4 martie, cu 5,4%, Bursa de Valori București a înregistrat cea mai slabă ședință din data de 16 martie 2020, atunci când a fost declanșată prima stare de urgență pe teritoriul României, la debutul pandemiei. Indicele BET a înregistrat o scădere de 2.8% în acest an.

Mai exact, bursa locală a avut o pierdere, vineri, de circa 12,9 miliarde de lei din capitalizare, adică 6,1%, după ce investitorii au efectuat mai bine de 24.000 de tranzacții și au fost la un pas de a înregistra un nou maxim istoric, după cum scriu jurnaliștii de la Ziarul Financiar.

Câți bani a pierdut BVB în șapte ședințe

Bursa de la București se aliniază astfel la piețele europene, unde de asemenea au fost înregistrate scăderi considerabile pe toți indicii. Principala cauză a acestor diminuări o reprezintă riscul geopolitic de la momentul actual, având în vedere în special că țara noastră se află în proximitatea zonei de conflict.

În doar șapte ședințe, Bursa de Valori București a pierdut aproximativ 33 de miliarde de lei, iar de la începerea conflictului din Ucraina, pierderile au fost de mai bine de 40 de miliarde de lei.

Vineri, scăderile cele mai mari din rândul celor 19 companii din prima ligă a Bursei au fost înregistrate de următoarele companii: TeraPlast Bistrița (13.1%), urmată de Purcari (95%), de Medlife (8,6%), de Banca Transilvania (7,2%), Nuclearelectrica (6,63%) și de Digi Comunications (6,3%), după cum s-a putut vedea din datele BVB.

Rulajul ședinței de vineri a fost de 168,37 milioane de lei, valoare care se află peste media zilnică a anului, de circa 100 de milioane de lei. Pe piața regular, valoarea a fost de 99,36 milioane de lei, cu o presiune sporită pe toate acțiunile mari. În fruntea topului lichidităților s-au aflat acțiunile Băncii Transilvania, preferate de investitorii străini care își doresc expunere pe bursa românească, încheind ziua cu un preț unitar de 2,2 lei, cu o scădere de 77,17%.

Titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au scăzut cu 5,61%, ajungând la 17,5 lei, pe un rulaj de aproximativ 12,54 milioane de lei. În ceea ce privește acțiunile OMV Petrom (SNP), care este cel mai mare producător din Europa de Sud-Est, vineri, au fost scăderi de 4,69%, la 0,4265 lei.

În noaptea de joi spre vineri, lumea a fost cuprinsă de panică la aflarea vești că a izbucnit un incendiu la centrala nucleară Zaporojie, din Ucraina, care este cea mai mare din Europa, în urma unor atacuri ale trupelor ruse. Liderii din lumea întreagă au acuzat Rusia de „terorism nuclear”, ceea ce a dus la anxietate sporită în rândul multor popoare ale lumii și implicit la scăderea burselor de pe întreg mapamondul.

Activitate intensă și pe obligațiuni

A fost notată, tot vineri, și o activitate intensă pe segmentul de obligațiuni. 23.3 milioane de lei, adică 4,6 milioane de euro din finanțarea în valoare de 48 de milioane de euro pe care Autonom, compania de servicii de mobilitate a adus-o la BVB în luna decembrie a anului trecut și care are scadența la data de 23 noiembrie 2026 a schimbat investitorii vineri la un preț cu o scădere de 7% – la 93%.

Nu doar în acest caz au fost înregistrate schimburi mari vineri, ci și în ceea ce privește BT Leasing, cu tranzacții de 25 de milioane de lei, adică 5 milioane de euro, respectiv un sfert din emisiunea ce a fost listată în decembrie 2019, cu o scadență în decembrie 2024. Potrivit datelor BVB, prețul de tranzacție a fost în scădere cu 4,7%, la 95,4%, cu o singură tranzacție pentru fiecare finanțare, ceea ce înseamnă că este vorba, probabil, de același vânzător.

Ce se întâmplă cu piețele acțiunilor din întreaga lume

Nu doar în România sunt probleme, ci și în întreaga Europă s-au înregistrat scăderi accentuate vineri, astfel: minus 4% pentru Milano, minus 3% pentru DAX, minus 2,7% pentru FTSE, minus 2,5% pentru STOXX600.

Titlurile Michelin SCA, producătorul francez de anvelope, au scăzut cu 7,2%, la 108.85 euro. Această companie a anunțat că-și va stopa producția temporar în anumite fabrici din Europa, din pricina problemelor din lanțul de aprovizionare.

Titlurile Intesa Sanpaolo SpA, grup bancar italian au scăzut și ele cu 9%, la 1,90 euro. Această bancă își reconsideră prezența în Rusia și își ajută angajații din Ucraina să iasă din zona de conflict.

Acțiunile Rio Tinto Group Ltd., companie minieră anglo-australiană, s-au diminuat cu 1%, la 26.56 dolari australieni.

Și bursele americane au urmat o pantă descendentă vineri. Titlurile Home Depot, care este cel mai mare retailer american din sectorul produselor de bricolaj au scăzut cu 0,003%, ajungând la 324,26 dolari, în timp ce titlurile Wal-Mart Inc, cea mai mare companie internațională de retail au urcat cu 2,5%, la 142,8882 dolari.

Nici bursele asiatice nu au fost ferite de deprecieri. Titlurile Sonny Corp, producătorul de electronice, au scăzut cu 3,2% la 11,385 yeni, iar ale Honda Motor Co. s-au depreciat cu 4,5%, la 3,215 yeni. Companiile au anunțat tot vineri că își vor pune în aplicare planul de a vinde vehicule electrice ce vor fi alimentate pe baterii, după ce a fost înregistrată o creștere a cererii pe plan internațional.

Indicele Nikkei al bursei din Japonia a închis ședința de luni notând o scădere de 2,94%, iar în ceea ce privește bursa din Hong Kong pierderile au fost și mai mari – 3,5% la ora 2.20 GMT.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.