Firme de curierat

În timpul pandemiei foarte multe firme au avut de suferit din cauza restricțiilor impuse de autorități, unele fiind chiar închise temporar. Au fost însă și afaceri câștigătoare în tot acest timp, iar printre ele se numără și serviciile de poștă și curierat, piață care a crescut cu 19% față de 2019 și a ajuns, în 2020, la 6,4 miliarde de lei.

Ce a favorizat creșterea acestei piețe

Sectorul serviciilor de poștă și curierat a crescut atât de mult în pandemie, pentru că a fost favorizat de restricțiile impuse magazinelor fizice. Astfel, cumpărătorii din România au fost nevoiți să se reprofileze către mediul online, pentru achiziționarea bunurilor și serviciilor de care au avut nevoie, fie că au fost din domeniul alimentar sau din alte domenii (electronice, casă și grădină, îmbrăcăminte și încălțăminte, jucării etc.).

Astfel, piața serviciilor de poștă și curierat a crescut cu 39% față de 2019 și cu circa 242% față de anul 2011. Potrivit unei analize KeysFin, în 2020 această piață a ajuns la un nivel record, de 3,4 mii de companii.

Tendința de creștere a fost observată încă din 2010 în România. Estimările profesioniștilor spun că cifra de afaceri a companiilor care vizează serviciile de poștă și curierat va trece de 7,3 miliarde de lei, pe fondul dezvoltării continue a cererii online și a presiunilor inflaționiste.

Potrivit studiului KeysFin, în 2019 rezultatul net, calculat ca profit minus pierdere netă, al acestor furnizori, a crescut aproape nesesizabil față de 2018, dar în anul 2020 avansul anual s-a aflat pe lista celor mai ample din economie, cu o valoare de 124%. În comparație cu anul 2011, rezultatul net a trecut la un profit de 525 de milioane de lei, față de o pierdere de 121 milioane de lei.

Topul companiilor de poștă și curierat, după cifra de afaceri

Primele 10 companii de pe această piață generează 75% din cifra de afaceri totală. Iată care sunt companiile cele mai importante, în funcție de cifra de afaceri:

Poșta Română își menține poziția de principal jucător pe piața serviciilor românești de poștă și curierat. Compania este deținută de statul român, prin intermediul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (cu 93,6%) și cu 6,4% – de Fondul Proprietatea. În 2020, compania a raportat o cifră de afaceri de aproximativ 1,3 miliarde de lei, în creștere de la 1,28 miliarde de lei în 2019.

Fan Courier Express SRL, care este o firmă cu capital privat 100% românesc, se apropie tot mai mult de Poșta Română, ca și cifră de afaceri. În 2020, compania a avut o cifră de afaceri de peste 1 miliard de lei – adică 16% din totalul pieței.

Fan Courier a anunțat că, în 2021, numărul de livrări e-commerce a fost mai mare cu 12% decât în 2020. Luna în care a fost înregistrat cel mai mare număr de livrări a fost noiembrie, lună în care sunt campaniile de reduceri prilejuite de Black Friday. Cea mai slabă lună a fost februarie, când a fost un număr mai mic de expedieri.

Cargus se menține și în 2021 pe cea de-a treia poziție în topul jucătorilor de pe această piață, cu o cifră de afaceri de 494 milioane de lei – adică 7,8% din total.

Cea mai spectaculoasă creștere, atât nominală, cât și procentuală, a înregistrat-o Sameday, adică Delivery Solutions SA, ce a intrat pe poziția a patra, devansând FEDEX EXPRESS ROMÂNIA TRANSPORTATION SRL.

Cine este KeysFin

KeysFin este o companie care oferă soluții 100% digitalizate pentru mediul de business, punând la dispoziție date financiare și juridice, grafice, rapoarte și analize actualizate despre companiile românești și străine. În acest mod, companiile sunt ajutate să-și reducă riscul comercial. KeysFin are un portofoliu de peste 700 de clienți, fiind unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de business information de pe piața din România.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.