A intrat în vigoare O.G. 11/2021: firmele vor depune declarații fiscale la ANAF exclusiv online

  • Taxe
  • March 3, 2022

Prin O.G. nr. 11/2021, s-a introdus obligativitatea firmelor și anumitor categorii de persoane fizice de a transmite declarații fiscale, cereri, înscrisuri și orice alte documente către ANAF doar în mod online. În caz contrar, adică dacă acestea sunt transmise în format fizic, pe hârtie, nu vor putea fi luate în considerare. Deci, contribuabilii trebuie să fie înscriși în Spațiul Privat Virtual (SPV) pentru a putea trimite respectivele documente la organul fiscal central.

Cine trebuie să aibă cont în SPV

O.G. 11/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 a intrat în vigoare acum câteva zile, mai precis la 1 martie 2022. Potrivit acesteia, cererile și orice alte documente transmise către organul fiscal central vor fi trimise prin SPV, această obligație revenind persoanelor juridice, asocierilor, entităților fără personalitate juridică, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale, precum și persoanelor fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică fiind înregistrate ca PFA.

Acestea sunt categoriile de contribuabili care trebuie să fie înscriși în SPV și care nu mai pot depune decât online documente către ANAF, fie că e vorba de cereri, înscrisuri sau declarații fiscale. Organul fiscal central nu mai acceptă, deci, documente în format fizic, punând la dispoziția contribuabililor un spațiu de transmitere a documentelor prin mijloace electronice.

ANAF a transmis contribuabililor că neîndeplinirea obligației de a transmite la distanță cererile și alte documente înseamnă că acestea nu vor fi luate în considerare. Pot fi aplicate inclusiv anumite sancțiuni dacă plătitorii nu folosesc SPV și trimit în continuare cereri în format letric (imprimat pe hârtie), cum ar fi amenzi sau pierderea dreptului de a beneficia de o facilitate fiscală.

Cum se face înregistrarea în SPV

Înregistrarea în SPV se face prin accesarea secțiunii aferente înrolării în SPV (din categoria de servicii online) de pe site-ul www.anaf.ro, unde persoanele juridice/persoanele fizice vor putea accesa rapid procedura de înregistrare. SPV este un serviciu gratuit, care poate fi accesat în permanență (24/7), iar transmiterea documentelor prin mijloace electronice înseamnă economisire de resurse atât pentru contribuabili, cât și pentru administrația fiscală.

Înregistrarea în SPV se poate face pe baza certificatelor digitale calificate, în cazul contribuabililor care se află în posesia acestui document. În cazul persoanelor fizice care nu au un certificat digital calificat, înregistrarea se poate face prin intermediul unui nume de utilizator și parole. Pentru informații suplimentare privitoare la înrolarea în spațiul virtual, contribuabilii pot viziona materiale informative sau pot cere asistență printr-un apel la call center.

SPV este deci un serviciu gratuit și accesibil în permanență, la orice oră din zi sau noapte, în orice zi a săptămânii. În acest spațiu, contribuabilii vor avea acces la informații referitoare la obligațiile fiscale și contribuțiile sociale, precum și posibilitatea de a primi anumite documente, printre altele.

Transmiterea declarațiilor fiscale exclusiv în mod online aduce o serie de avantaje

Un avantaj important care poate fi asociat obligativității de înscriere în SPV și transmiterii documentelor exclusiv în mod online este acela că nu vor mai fi necesare inspecții fiscale la sediul contribuabililor. Inspectorii vor putea să verifice mai ușor documente și date care îi interesează, cum ar fi impozitul pe profit sau contribuțiile salariale. Ca și până acum, vor putea fi aplicate sancțiuni în cazurile în care se găsesc nereguli.

Contribuabililor/plătitorilor le revine sarcina de a transmite lunar sau trimestrial către ANAF declarația informativă D406, adică raportarea SAF-T. Această declarație cuprinde un volum foarte mare de informații de ordin fiscal și contabil, deci se poate spune că întreaga contabilitate este transferată către organul fiscal central prin intermediul acestui fișier.

Ce trebuie să mai știe contribuabilii cu privire la depunerea SAF-T este că ANAF oferă o perioadă de grație pentru primele raportări, adică nu sancționează cu amenzi plătitorii care întârzie să depună SAF-T la timp.

Perioadă de grație pentru primele raportări SAF-T

ANAF oferă o perioadă de grație contribuabililor cărora le revine obligația de a transmite lunar sau trimestrial fișierul SAF-T. În cazul plătitorilor care se încadrează în categoria de mari contribuabili care trebuie să trimită lunar raportarea SAF-T, perioada de grație este după cum urmează: 6 luni pentru prima raportare, 5 luni pentru a doua raportare, 4 luni pentru a treia raportare, 3 luni pentru a patra raportare, 2 luni pentru a cincea raportare.

Pentru contribuabilii care au obligația de a transmite trimestrial fișierul, perioada de grație este de 3 luni pentru prima raportare. În oricare dintre cazuri, perioada de grație se calculează începând de la ultima zi a perioadei de raportare pentru care aceasta se acordă.

Noutăți și pentru autoritățile și instituțiile publice

Tot de la 1 martie 2022, a intrat în vigoare obligativitatea instituțiilor și autorităților publice de a se înrola în sistemul informatic PatrimVen. Această obligație vizează autoritățile publice și instituțiile publice sau de interes public din administrația centrală și locală, care trebuie să se înroleze în PatrimVen, un depozit de date.

Acestea sunt noutăți fiscale care au intrat în vigoare de la 1 martie 2022 și care vizează, pe de o parte, contribuabilii, iar pe de altă parte, instituțiile și autoritățile publice, ambelor categorii revenindu-le obligația de a se înrola în sisteme informatice care să eficientizeze comunicarea și activitatea: SPV în cazul contribuabililor și PatrimVen în cazul instituțiilor publice.

StartingUP.ro

Articole pe aceeași temă

  • Taxe
  • December 18, 2024
  • 4 minutes Read
Cum să îți organizezi contabilitatea pentru a evita controalele fiscale neașteptate

Contabilitatea este o componentă esențială pentru orice afacere, iar organizarea corectă a acesteia poate preveni o serie de probleme cu autoritățile fiscale. Un control fiscal poate fi un eveniment stresant,…

Citește

  • Taxe
  • December 11, 2024
  • 3 minutes Read
Ghid pentru reducerea taxelor și impozitelor în mod legal

Reducerea taxelor și impozitelor este un obiectiv important pentru antreprenorii din România, mai ales într-un context economic în continuă schimbare. Cu o planificare financiară atentă și o înțelegere clară a…

Citește

Te-ar mai putea interesa

Cum să atragi clienți B2B: Strategii eficiente pentru antreprenori

  • January 23, 2025
Cum să atragi clienți B2B: Strategii eficiente pentru antreprenori

6 routere recomandate pentru antreprenori

  • January 22, 2025
6 routere recomandate pentru antreprenori

Ghid complet pentru antreprenorii care vor să aplice pentru fonduri nerambursabile

  • January 22, 2025
Ghid complet pentru antreprenorii care vor să aplice pentru fonduri nerambursabile

Cum să îți dezvolți afacerea în 2025: Strategii practice

  • January 21, 2025
Cum să îți dezvolți afacerea în 2025: Strategii practice

6 recomandări de mouse-uri versatile – Perfecte pentru gaming și productivitate

  • January 20, 2025
6 recomandări de mouse-uri versatile – Perfecte pentru gaming și productivitate

Piața muncii în România: Ce tendințe vor afecta antreprenorii în viitorul apropiat

  • January 20, 2025
Piața muncii în România: Ce tendințe vor afecta antreprenorii în viitorul apropiat