Înregistrată în decembrie, propunerea legislativă de modificare a Legii contabilității nr. 82/1991 a primit votul senatorilor. Este vorba despre propunerea conform căreia obligativitatea de arhivare a documentelor financiar-contabile s-ar reduce la o perioadă de numai 5 ani.
Potrivit art. 25 din legea menționată anterior, societățile trebuie să păstreze în arhivă timp de 10 ani registrele de contabilitate obligatorii și documentele justificative care se află la baza înregistrărilor în contabilitatea financiară, iar ștatele de salarii trebuie păstrate timp 50 de ani.
Senatul a adoptat luni propunerea legislativă
Ieri, propunerea legislativă a fost adoptată de Senat, înregistrându-se 67 de voturi “pentru”, 9 “împotrivă” și 28 de abțineri. Conform propunerii legislative amendate de Senat, societățile nu vor mai avea obligativitatea de a păstra în arhivă documente financiar-contabile timp de 50 de ani, această perioadă urmând să fie redusă la numai 5 ani, inclusiv pentru ștatele de salarii emise începând cu 2011.
În expunerea de motive, inițiatorii menționează că obligativitatea de a păstra ștatele de salarii în arhivă timp de 50 de ani generează costuri suplimentare pentru societăți în vederea arhivării documentelor, care se aplică deopotrivă firmelor care își desfășoară activitatea, cât și celor radiate.
Conform declarațiilor lui Claudiu Mureșan, senator USR și președinte al Comisiei de Buget-Finanțe, numărul de societăți comerciale care au fost radiate în ultimii 30 de ani în România depășește pragul de un milion. Numai în 2019 au fost radiate peste 126.000 de mii de societăți. Păstrarea pentru 50 de ani a ștatelor de plată este nejustificată, ținând cont de faptul că termenele de prescripție a răspunderii penale pentru infracțiuni economico-financiare sunt mai reduse.
Propunerea legislativă trebuie să treacă de votul deputaților
Prevederile din propunerea legislativă care ar urma să reducă perioada de arhivare a documentelor financiar-contabile ale unei societăți de la 50 de ani la 5 ani nu se aplică momentan. Este nevoie ca propunerea să fie dezbătută de forul decizional, adică de Camera Deputaților. După ce primește votul Camerei Deputaților, propunerea legislativă trebuie să fie promulgată de președinte și ulterior publicată în Monitorul Oficial.
Anii 2021 și 2022 au venit cu o serie de modificări contabile
Una dintre schimbările importante de ordin contabil este cea privitoare la contabilizarea beneficiilor care sunt acordate angajaților. Această modificare a apărut în cursul anului trecut și prevede ca societățile care aplicau Ordinul 1802/2014 și contabilizau în conturile de capitaluri proprii doar beneficiile sub forma acțiunilor proprii acordate angajaților să respecte OMF 410/2021, potrivit căreia aceeași cerință se aplică și în cazul în care societatea acordă beneficii sub forma acțiunilor/elemente de capitaluri proprii ale societății mamă sau ale altor entități din grup.
O altă noutate aplicată pe la jumătatea anului trecut se referă la obligația companiilor străine de a își organiza contabilitatea în conformitate cu regulile românești. Această regulă se aplică societăților străine care sunt rezidente fiscal în România și care până la aplicarea acestei obligativități nu trebuiau să își organizeze contabilitatea în România. De asemenea, s-a stabilit care sunt termenele corespunzătoare primelor situații financiare întocmite aici de către persoanele juridice străine.
Prin Ordinul 85/2022 s-au adus unele modificări asupra planului de conturi obligatoriu, ce constituie unul dintre nomenclatoarele prevăzute în SAF-T (Fișierul Standard pentru Audit Fiscal).
Acestea sunt câteva dintre noutățile din domeniul contabilității care au apărut pe parcursul lui 2021 și în prima parte a anului 2022. Momentan, rămâne de văzut care va fi decizia Camerei Deputaților referitor la proiectul legislativ prin care se propune reducerea perioadei de arhivare a statelor de plată și documentelor conexe acestora de la 50 de ani la numai 5 ani.