Accelerarea digitalizării

Mai multe companii locale se confruntă cu deficit de personal, iar lipsa forței de muncă generează o accelerare în ceea ce privește automatizarea unor procese de lucru. Astfel, motivul principal pentru care multe companii din România accelerează digitalizarea este reprezentat de compensarea deficitului de resurse umane, mai degrabă decât din considerente de inovație și beneficii pe termen lung, potrivit DigiSinergy.

Noua generație de antreprenori și multinaționalele prioritizează digitalizarea

Concluziile DigiSinergy nu îi vizează însă pe antreprenorii români din noua generație, tocmai pentru că aceștia prioritizează alinierea la standardele internaționale de management operațional. În aceeași categorie se înscriu și multinaționalele, care stabilesc un buget de automatizare încă din etapa de planificare, ceea ce nu se întâmplă în cazul celor mai multe companii autohtone.

Rezistența la schimbare din mediul de business local este motivul principal pentru care rata de creștere a digitalizării în România este mult mai mică în comparație cu alte țări. Această rezistență devine un factor de risc în contextul în care la nivel global se desfășoară o adevărată transformare digitală, iar România riscă să rămână în urmă.

Soluțiile integrate pentru management, tendință principală în procesul de digitalizare

În rândul tendințelor din sfera digitalizării în mediul local de afaceri se numără soluțiile integrate pentru gestionare. Această tendință va cunoaște o creștere importantă odată cu absorbția noilor fonduri europene alocate României. Se estimează că în aproximativ 5-10 ani, soluțiile integrate de management și automatizare vor fi democratizate, astfel că orice companie își va putea permite să aloce o parte din buget acestor software-uri, indiferent de mărimea business-ului.

Costurile inițiale generate de procese ca automatizarea prelucrării documentelor de ordin contabil, fluxului de numerar, gestionarea stocurilor etc. sunt cuprinse între 2.000-5.000 de euro, însă compania le poate amortiza în maxim un an. De exemplu, printr-o investiție de 1.000 de euro, un IMM poate să eficientizeze departamentele de contabilitate și resurse umane prin reducerea semnificativă a implicării personalului, odată cu automatizarea fluxului de documente.

Potrivit cofondatorului DigiSinergy, Natalia Lepădatu, prin automatizarea unor procese în cadrul unei companii antreprenoriale se pot înregistra scăderi importante în costurile operaționale, de cel puțin 50% în unele situații, cum ar fi automatizarea fluxului de documente și implicit eficientizarea departamentelor de contabilitate și HR. Beneficiile sunt pe termen lung și contribuie la schimbarea dinamicii afacerii din mai multe perspective, inclusiv prin eliminarea ierarhiilor decizionale umane efectuate în temeiul unor reguli prestabilite.

DigiSinergy, companie de tehnologie care dezvoltă soluții pentru digitalizare

InvOn, aplicație de procesare automată a facturilor, bonurilor și altor documente contabile este dezvoltată de compania de tehnologie DigiSinergy, în portofoliul căreia se găsesc și alte produse, cum ar fi CashOn (automatizarea procesului de cash-flow și centralizarea unor informații relevante pentru deciziile manageriale) și StockOn (generare automată a comenzilor, monitorizare automată a stocurilor și detaliilor precum data expirării, termenul de garanție etc.), concepute pentru a reduce sarcinile repetitive dintr-o companie și pentru eficientizarea costurilor. Aplicația InvOn prelucrează facturile primite pe hârtie, ca PDF-uri, reducând considerabil timpul de procesare a acestor documente.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.