WorkTransitionCEE

Încă de la debutul pandemiei de COVID-19, automatizarea a început să câștige teren în mai multe industrii, iar progresul tehnologic înregistrat în ultima perioadă va duce la dispariția a milioane de locuri de muncă în întreaga lume. Acestea sunt concluziile unui raport lansat de Confederația Patronală Concordia, care analizeză impactul tehnologiei în sectorul auto și cel de petrol și gaze, care sunt două dintre cele mai importante sectoare din economia României.

Analiza Concordia discută despre meseriile care sunt cele mai expuse riscului de a fi automatizate, despre abilitățile care nu vor mai fi necesare în viitor, precum și despre joburile viitorului.

Factori care influențează schimbarea în două dintre cele mai importante industrii

Același studiu arată că atât în industria auto, cât și în cea de petrol și gaze există mai mulți factori care declanșează schimbări. În industria auto, câțiva dintre aceștia sunt criza semiconductorilor, digitalizarea, bateriile electrice. În sectorul petrol și gaze, motivele din spatele transformării sunt fluctuațiile de prețuri și îmbătrânirea forței de muncă, printre altele.

64% dintre angajații din aceste industrii sunt conștienți de importanța tehnologiei, însă doar 5% sunt de părere că în domeniile lor de activitate ar fi nevoie de mai puțini angajați pentru a atinge performanță.

35% dintre respondenți consideră că ritmul de implementare a schimbărilor tehnologice în industria în care lucrează este prea rapid și doar 10% dintre angajați îl cataloghează ca fiind prea lent.

Abilitățile manuale și cele de manipulare vor cunoaște un declin

Concordia a arătat în cea mai recentă analiză faptul că abilitățile manuale și cele de manipulare vor cunoaște un declin în sectoarele studiate (auto și petrol gaze). Același lucru este valabil și pentru operațiunile de prelucrare a datelor și raportare, precum și alte sarcini care presupun activități repetitive.

În viitorul industriei auto, acuitatea vizuală, precizia, dexteritatea manuală și comunicarea sunt câteva dintre competențele a căror importanță va scădea, mai ales pe zona de logistică, întreținere și control al calității.

Și în sectorul de petrol și gaze există astfel de competențe, a căror importanță va scădea treptat. În mare parte, e vorba despre ascultarea activă, controlul calității, gândirea critică și coordonarea, ceea ce se traduce în schimbări pe partea de suport și operațiuni administrative, în expediție și rafinărie.

WorkTransitionCEE, proiect cofinanțat de UE care propune soluții în contextul tranziției de pe piața muncii

Raportul lansat de Concordia a fost elaborat sub umbrela WorkTransitionCEE, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană. Șase parteneri sociali reprezentativi din România, Ungaria și Slovacia sunt reuniți în acest proiect, ale cărui obiective sunt înțelegerea mai profundă a riscurilor, provocărilor și oportunităților din industria 4.0 pentru tranziția muncii.

În contextul tranziției de pe piața muncii, care aduce schimbări și provocări, WorkTransitionCEE urmărește să îmbunătățească capacitatea partenerilor sociali de a face față cu succes acestor transformări. Concordia are peste 350.000 de angajați și este singura organizație din România membră în BusinessEurope, Organizația Internațională a Angajatorilor și Business OECD.

La analiza calitativă au participat manageri și angajați

Pentru că cele două sectoare studiate au fost cel auto și petrol gaze, analiza calitativă a fost realizată prin intervievarea unui număr de 109 manageri din cele două industrii și a 1713 angajați. Ulterior, analiza a arătat că în cele patru companii care au luat parte la analiză există 96 de ocupații supuse riscului de dispariție pe fondul transformării digitale.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.