Potrivit unui proiect de lege care a fost adoptat miercuri de Parlamentul României, angajații vor avea acces online și neîngrădit la datele lor din Registrul de evidență a salariaților (REVISAL). Această inițiativă legislativă a luat acum calea promulgării.
Respectivul proiect de lege, inițiat în 2021 de deputata Cristina Prună, modifică și completează totodată articolul 34 din Codul Muncii (Legea nr. 53/2003). Această inițiativă prevede că în REVISAL vor fi incluse și informații despre specialitatea și nivelul studiilor absolvite, acest lucru venind în sprijinul celor care ocupă anumite funcții pentru care sunt obligatorii anumite calificări.
REVISAL, accesibil pentru salariați și foști salariați
Potrivit proiectului, salariații, dar și foștii salariați vor acea acces în REVISAL la datele care îi privesc. Ei vor putea să vizualizeze, să descarce sau să tipărească informațiile care îi interesează. De asemenea, va fi posibilă și generarea online, precum și descărcarea unui extras din Registru.
Vechimea în muncă sau cea în specialitate va putea fi dovedită de angajați și cu extrasul obținut din REVISAL, care se generează online și care are putere juridică.
Angajații vor putea verifica dacă angajatorii le-au achitat contribuțiile
Angajații vor putea accesa oricând toate informațiile despre contractele lor de muncă, vechime, dar și dacă angajatorii sunt la zi în ceea ce privește achitarea contribuțiilor aferente contractelor lor de muncă spre stat.
Inițiatoarea proiectului, deputata Cristina Prună, a declarat că această modificare le oferă angajaților posibilitatea de a-și accesa online datele din Registrul de evidență a salariaților, ajutându-i să aibă dovada vechimii în muncă și să se asigure că angajatorul le-a plătit toate contribuțiile.
„Practic, proiectul repară o rotiță defectă de pe piața muncii. În prezent, pentru a obține dovada vechimii în muncă, salariații fie trebuie să facă drumuri la inspectoratele teritoriale de muncă – ceea ce înseamnă stat la cozi, numere de înregistrare, timp pierdut și drumuri inutile -, fie apelează la foștii angajatori”, a spus deputata.
Proiectul se află acum în sarcina Executivului, care va trebui să implementeze sistemul pentru acces online. Inițiatoarea proiectului a spus că speră ca procedura să nu fie tărăgănată, mai ales că sunt disponibile și fonduri prin PNRR pentru a fi realizat acest proiect.
După ce legea va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis, Guvernul va adopta o hotărâre de guvern într-o perioadă de 60 de zile, prin care va fi stabilită procedura de acces online în platforma REVISAL, precum și modalitatea de generare și de descărcare a extrasului, dar și condițiile în care va putea fi dovedită vechimea în muncă sau cea în specialitate prin extras.
Cum se procedează în prezent pentru a afla dacă angajatorul a plătit contribuțiile unui salariat
În prezent, cea mai la îndemână metodă pentru angajați, prin care pot verifica dacă le-au fost plătite contribuțiile către stat, este prin crearea unui cont de utilizator în platforma Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). În acest mod, ei pot vedea exact ce stagiu de cotizare au realizat în sistemul de asigurări sociale până la momentul solicitării și pot verifica dacă angajatorii au achitat aceste contribuții, pe toată durata derulării contractului de muncă.
Așadar, printr-un cont creat pe site-ul Casei de Pensii, utilizatorul va avea acces la date în timp real: numele angajatorilor ce au virat contribuția de asigurări sociale (CAS), venitul brut la care a fost plătit CAS, precum și informații referitoare la viramentele către Pilonul II de pensii.
Tot ce trebuie făcut este ca persoana interesată să completeze un formular cu: nume, prenume, adresa de e-mail, tipul, seria și numărul actului de identitate, să selecteze județul și localitatea de domiciliu din actul de identitate și să introducă textul de validare, după care să apese pe „finalizează și transmite formular”. După acest pas, va primi un e-mail în care va fi atașat formularul PDF, care va trebui tipărit , semnat olograf.
Cu acest document, printat și semnat, persoana se va prezenta la o Casă Teritorială de Pensii, având asupra sa actul de identitate (original și copie) și documentele justificative (după caz) – în original și copie și, în aceeași zi sau în a doua zi va primi pe e-mail informarea că a fost creat contul online pe portalul CNPP. Linkul din e-mail este valabil doar 72 de ore de la momentul când se primește e-mailul, astfel că trebuie accesat rapid pentru a fi finalizată procedura de creare a contului.
Acest cont nou creat permite accesul la următoarele date:
-
informații din carnetul de muncă;
-
stagii lunare și anuale de cotizare la pensii, din aprilie 2001;
-
date din declarațiile D112, depuse de angajatorii pentru care persoana a lucrat până în acel moment – (D112 se referă la obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, a impozitului pe venit, precum și evidența nominală a persoanelor asigurate);
-
informații despre viramentele la Pilonul II de pensii;
-
informații despre pensia comunitară, acolo unde este cazul.
Această procedură este una destul de greoaie și necesită un anumit timp de așteptare, dar și drumuri în oraș. Noul proiect are scopul de a ușura foarte mult tot acest demers al angajaților.