evoluția inflației

România se situează undeva la mijlocul clasamentului statelor din UE în ceea ce privește scumpirile și dobânzile. Anul trecut, România ocupa o poziție fruntașă în clasamentul țărilor UE în materie de inflație. Cât despre dobânzile de împrumut ale statului, acestea au fost majorate și în țările din regiune, nu doar în România. În vreme ce unele monede din regiune, cum ar fi zlotul sau forintul, au înregistrat deprecieri în ultima perioadă, leul românesc și-a păstrat o oarecare stabilitate pe piața interbancară.

În contextul tensiunilor generate de atacul armatei ruse asupra Ucrainei, apar numeroase întrebări cu privire la inflație, cursul de schimb și referitor la capacitatea României de a gestiona situația economică. De aceea, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a răspuns la o serie de întrebări și a oferit clarificări pe tema evoluției inflației și dobânzilor.

Inflația a ajuns la 8,5% în România

În raport cu luna trecută și în comparație cu alte țări din regiune, inflația din România a înregistrat o creștere relativ mică, conform declarațiilor oferite de purtătorul de cuvânt al BNR. De altfel, acesta atrage atenția asupra faptului că este vorba despre un fenomen general global și oferă exemplul țărilor baltice.

În România, inflația a crescut la 8,5% luna trecută, iar în țările baltice aceasta se situează între 11-14%, chiar dacă fac parte din zona euro. Dacă anul trecut România avea cea mai ridicată inflație dintre țările UE, de data aceasta se situează la mijlocul clasamentului, împreună cu Ungaria, Belgia și alte țări.

Dobânzile au crescut peste tot în lume

Reprezentantul Băncii Naționale a explicat cum evoluează dobânzile în raport cu inflația, menționând că între cele două există o corelație directă, acesta fiind și motivul pentru care dobânzile au crescut peste tot în lume. ROBOR la 3 luni este de 4,36%, iar la 12 luni la 4,52%, ceea ce arată că în România, dobânzile continuă să fie sub rata inflației.

Inflația și dobânzile au crescut în mai multe țări, iar comparația se poate face din perspectiva dobânzii real negative. România se situează tot pe la mijlocul clasamentului între țările membre UE, având 2-4% dobândă real negativă, iar acest lucru arată că nu a existat o creștere exagerată a dobânzii.

România a rambursat două împrumuturi substanțiale anul acesta

Conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al Băncii Naționale, România a achitat anul acesta două împrumuturi importante, angajate în trecut. Este vorba despre rambursarea unei emisiuni de titluri de stat denominate în dolari în SUA și despre rambursarea unei emisiuni de titluri de stat denominată în lei. Prima rambursare a avut loc pe 7 februarie și valoarea sa a fost de 2,1 miliarde USD, iar cealaltă pe 8 martie, având o valoare de 10,5 miliarde de lei.

Oficialul menționează că cele două rambursări s-ar fi făcut cu mare dificultate dacă nu ar fi existat încredere în starea financiară a statului român. Deși tensiunile geopolitice au atras multă tensiune și o volatilitate pe piețele financiare internaționale, România a reușit să ramburseze două împrumuturi substanțiale fără probleme.

De altfel, Dan Suciu reamintește că BNR și Ministrul Finanțelor sunt pregătite să gestioneze într-o manieră eficientă efectele negative, dat fiind că ambele dețin un set variat de instrumente.

Leul a rămas relativ stabil pe piața interbancară

Leul și-a păstrat o oarecare stabilitate pe piața interbancară în această perioadă, în vreme ce unele monede s-au depreciat considerabil. De exemplu, zlotul a pierdut 9,5% de la debutul conflictului armat în Ucraina, iar forintul 8,6%. În România, tensiunile au apărut mai degrabă pe piața caselor de schimb valutar, deoarece a crescut semnificativ cererea de bancnote în valută.

Tensiunea s-a diminuat printr-un răspuns eficient la cerere, adică prin punerea la dispoziție de bani fizici. Dan Suciu a explicat că tensiunea nu a existat pe cursul de schimb propriu-zis și că tensiunea generată de creșterea cererii pentru bani lichizi s-a redus de săptămâna trecută.

Rata anuală a inflației este de 8,5% comparativ cu februarie 2021

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, rata anuală a inflației a ajuns la 8,5% în luna februarie a acestui an. De asemenea, prețurile de consum au înregistrat o creștere de 0,6% în raport cu luna trecută. Într-un interval de un an, gazele s-au scumpit cu peste 44%, ocupând o poziție fruntașă în lista cu indicii prețurilor.

Analiștii sunt de părere că inflația o să mai scadă în vară, tocmai pentru că va scădea și consumul de energie. Totuși, se așteaptă adoptarea unor măsuri de sprijn la nivel european în acest sens.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.