prețuri la materiale de construcții în 2022

Reprezentanții companiilor de construcții din România, împreună cu federația patronatelor din construcții au tras ieri concluziile după un an plin de provocări. În 2020 și în 2021, această industrie a susținut întreaga economie din România și din Europa, dar efectele pandemiei nu au ocolit-o. Printre principalele probleme semnalate s-au numărat scumpirea materialelor de construcții și criza forței de muncă.

Stocuri reduse de materiale, din cauza războiului din Ucraina

Stocurile de materiale de construcții provenite din Ucraina s-au redus considerabil după începerea războiului, făcând ca activitatea de construcții să fie încetinită. Mai mult decât atât, reprezentanții industriei consideră că și în situația în care războiul s-ar încheia rapid, tot ar exista probleme în lanțul de aprovizionare pentru cel puțin un an de acum încolo, având în vedere că multe fabrici, dar și infrastructura de drumuri au fost distruse, în mare parte.

Toate aceste probleme se adaugă deja unei situații nefaste: stocurile erau oricum foarte mici după o pandemie care a cauzat o inflație de 20%. După cum se știe, în România nu mai există combinate metalurgice pentru producerea de oțel-beton, astfel că stocurile sunt mici, iar problemele vor continua, având în vedere războiul din Ucraina.

Vor urma scumpiri uriașe la materialele de construcții

După un an în care prețurile materialelor de construcții au urcat considerabil, specialiștii atrag atenția că acesta este doar începutul și că vor urma creșteri și mai mari de prețuri.

Deja, în luna februarie a acestui an, prețurile pentru materialele de construcții au crescut cu 60-80%, în comparație cu cele din septembrie 2021.

„…Creșterile în medie ale prețurilor materialelor de construcții sunt între 60-80%, nu sunt 20%, nu sunt 50%, ci sunt la acest nivel. Gândiți-vă ce înseamnă aceste creșteri pe un flux al unor contracte de atribuire care încep cu studiu de fezabilitate și se termină cu faza emiterii primei facturi, ca unitate de timp”, a spus Irinel Gheorghe, vicepreședinte al Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), potrivit Agerpress.

Unul dintre motivele principale pentru aceste scumpiri este, în opinia lui Irinel Gheorghe, criza materiilor prime care este generată de faptul că anumite materii prime sunt cotate la bursă, cum ar fi țițeiul sau minereurile. În plus, această criză este adâncită și de sustenabilitatea pe care și-a asumat-o România în cadrul Uniunii Europene, iar multe unități de producție au fost închise în spațiul european și chiar și în țara noastră, exemplul dat de vicepreședintele FPSC fiind plăcile de gips-carton, unde aproape 80% din producție se bazează pe reziduurile care rezultă din arderea cărbunelui în termocentrale, restul de 20% provenind din extracția din cariere de ipsos.

O altă cauză care a influențat creșterea prețului materialelor de construcții este creșterea prețurilor la gaz și energie electrică. Mai exact, prețurile la gaz au crescut de peste 8-10 ori, iar cele la energie de mai bine de 4 ori. Al treilea factor care a impulsionat creșterea prețurilor este legat de transport, și anume prețul combustibilului și tarifele crescute la asigurări.

Pentru a mai înfrâna aceste creșteri, reprezentanții constructorilor îndeamnă statul să interzică exporturile materialelor de construcții, precum și să contureze un proiect de reabilitare termică a locuințelor, care ar însemna o reducere a consumului cu 35-40%, consideră Irinel Gheorghe.

Mii de angajați au plecat din construcții în 2021

O altă problemă majoră cu care se confruntă piața construcțiilor este criza de personal. Doar în partea doua a anului 2021, au ieșit din acest domeniu peste 15.000 de angajați, acutizând și mai mult deficitul forței de muncă. Acesta este unul dintre motivele pentru care muncitorii și firmele nu mai au practic curaj să se lanseze în proiecte noi sau să se înscrie la licitații, iar unele șantiere sunt oprite.

Pentru a face rost de angajați, firmele au luat în calcul forța de muncă din Asia. Muncitorii din străinătate de pe șantierele din România provin în special din: India, Turcia, Vietnam, Bangladesh sau Nepal. Pe lângă muncitorii din aceste țări, mai vin unii și din: Maroc, Ucraina, Moldova, Sri Lanka sau Pakistan, potrivit datelor de la Inspectoratul General pentru Imigrări.

În primele 10 luni ale anului 2021, au dorit peste 7000 de străini să lucreze în România, înregistrându-se o mică scădere față de anul precedent, când, au ajuns peste 7.300 de muncitori străini în România, în primele 9 luni.

Construcțiile sunt industria care atrage cei mai mulți străini care vor să lucreze în țara noastră.

A încetinit ritmul de construcție în 2022

Potrivit Institutului Național de Statistică, în luna ianuarie a acestui an, autorizațiile de construire pentru clădiri rezidențiale au scăzut cu 0,3% față de luna anterioară, fiind eliberate 2.550 de autorizații. Dintre acestea, 66,7% au fost acordate pentru zona rurală. Se remarcă, de asemenea, o scădere și a suprafeței utile pentru clădirile nerezidențiale, cu -13,4%.

Războiul din Ucraina are repercusiuni și în ceea ce privește tendința românilor de a investi pe termen lung. Din cauza nesiguranței și a crizei care se adâncește, pe fondul sancțiunilor impuse de Occident Rusiei, românii sunt mai rezervați și nu mai sunt dispuși să investească bani în proiecte de anvergură, cum ar fi construcția sau achiziția unei locuințe.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.