Proiect de act normativ: șomaj tehnic pentru companiile românești afectate de sancțiunile impuse Rusiei

Sancțiunile impuse Rusiei ar putea să afecteze și companii din România, mai precis pe acelea care aveau legături comerciale cu Federația Rusă. În aceste condiții, se propune un act normativ cu privire la susținerea companiilor respective. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că acestea ar putea să beneficieze de șomaj tehnic.

Proiectul de act normativ se află în lucru

Ministrul Muncii a afirmat că proiectul de act normativ referitor la susținerea companiilor românești care aveau relații comerciale cu Rusia și care ar putea fi afectate de sancțiunile impuse Federației Ruse se află în lucru. Ideea din spatele acestui proiect este de a îi încuraja pe investitori să nu concedieze angajații, în măsura în care vor fi nevoiți să oprească temporar producția, după cum a declarat ministrul. În comparație cu șomajul tehnic acordat în pandemie, de această dată se dorește plata direct către angajați.

Deși nu au fost oferite date clare în ceea ce privește numărul de firme românești care ar putea fi afectate, ministrul dorește să preîntâmpine eventualele probleme din lanțul de aprovizionare și să aibă documentul pregătit atunci când acestea se vor produce.

Economiile statelor membre UE pot fi dezechilibrate de sancțiunile impuse Rusiei

Pe fondul războiului din Ucraina, Rusia a fost sancționată de SUA, UE și Marea Britanie, care au decis înghețarea activelor președintelui rus și a ministrului său de externe. Alte sancțiuni vizează importul de produse din Rusia, ceea ce ar putea însemna un dezechilibru pentru anumite companii care aveau relații comerciale cu această țară, printre care și companii românești.

Acesta este unul dintre motivele principale pentru care s-a pus problema oferirii unor ajutoare financiare companiilor afectate în mod direct de aceste sancțiuni internaționale, sub formă de șomaj tehnic.

Mai multe companii rusești au fost sancționate, iar unele dintre ele au avut activități importante pe piața românească sau aveau încheiate diferite contracte cu firme românești. Încheierea acestor parteneriate ar provoca un deficit care se dorește gestionat prin oferirea de ajutor financiar companiilor românești afectate în acest context.

După cum arată datele comerciale, importurile românești din Rusia au crescut cu mai mult de 33% anul trecut, iar exporturile cu doar 2%. Pe termen scurt, se poate spune că România nu este direct afectată de sancțiunile impuse Rusiei, dar privind în perspectivă ar putea să existe anumite complicații și pentru economia românească.

Mai multe țări au adoptat sancțiuni împotriva Rusiei, iar printre acestea se numără Canada, Japonia și Coreea de Sud. UE a reacționat printr-o serie largă de măsuri ca răspuns la agresiunea militară a Rusiei, printre care sancțiuni individuale împotriva președintelui, excluderea din SWIFT a șapte bănci din Rusia, interzicerea furnizării de bancnote euro către Belarus etc.

StartingUP.ro

Articole pe aceeași temă

500.000 de lei pentru proiecte de reziliență climatică prin Platforma de mediu pentru București, în parteneriat cu Orange Romania

Bucureștiul a devenit un oraș aglomerat de construcții, cu infrastructura de clădiri, drumuri, transport, apă și energie din ce în ce mai expuse la riscuri climatice precum creșterea temperaturilor, scăderea…

Citește

Impactul inflației asupra afacerilor mici

Inflația reprezintă o provocare majoră pentru toate sectoarele economiei, dar impactul său este resimțit în mod deosebit de afacerile mici. Acestea se confruntă adesea cu resurse limitate, iar fluctuațiile prețurilor…

Citește

Te-ar mai putea interesa

Principalele greșeli de evitat în strategia de marketing a startup-urilor

  • November 1, 2024
Principalele greșeli de evitat în strategia de marketing a startup-urilor

Avantajele utilizării criptomonedelor în afaceri: Tranzacții mai sigure și costuri reduse

  • October 31, 2024
Avantajele utilizării criptomonedelor în afaceri: Tranzacții mai sigure și costuri reduse

Cum îți alegi forma de organizare fiscală potrivită afacerii tale

  • October 30, 2024
Cum îți alegi forma de organizare fiscală potrivită afacerii tale

Avantajele și dezavantajele freelancingului față de înființarea unui SRL

  • October 29, 2024
Avantajele și dezavantajele freelancingului față de înființarea unui SRL

Ghid pentru începerea unui magazin online: Pași esențiali și costuri implicate

  • October 28, 2024
Ghid pentru începerea unui magazin online: Pași esențiali și costuri implicate

5 platforme eficiente pentru promovarea afacerilor locale

  • October 25, 2024
5 platforme eficiente pentru promovarea afacerilor locale