Serviciul de internet prin satelit Starlink, proiectul celui mai bogat om al planetei, Elon Musk, a fost autorizat în România, potrivit deputatului Sabin Sărmaș, care este președintele comisiei de IT din Camera Deputaților. Starlink revoluționează telecomunicațiile și va schimba, cu siguranță, modul de conectare la internet pe întreg globul.
Ce înseamnă autorizarea Starlink pentru România
Autorizarea Starlink în România aduce un beneficiu major în ceea ce privește conectivitatea la internet. Datorită internetului de mare viteză prin satelit, românii din orice colț al țării, oricât de izolați ar fi, vor putea avea acces la această facilitate, care completează internetul prin fibră optică.
Decizia de autorizare în țara noastră apare la scurt timp după ce Elon Musk și-a oferit sprijinul pentru ucraineni, în rezistența contra invadatorilor ruși, punându-le la dispoziție internet gratuit prin rețeaua de sateliți Starlink. În acest fel, ucrainenii au putut compensa întreruperile de internet ce au fost cauzate de distrugerea infrastructurii de comunicații, precum și de atacurile cibernetice ale rușilor.
România se află de mulți ani în topul țărilor cu cel mai rapid internet din lume, dar autorizarea Starlink ar urma să facă posibil internetul de mare viteză în special acolo unde operatorii tradiționali nu au avut acces, cum ar fi comunitățile mici și instituțiile școlare și publice din satele izolate sau cabanele situate în vârf de munte.
Pentru început este posibil ca aceste servicii să fie unele foarte costisitoare pentru mare parte din populația României, dar avantajele sunt unele de luat în calcul, mai ales în cazul școlilor care au nevoie de internet pentru ca elevii să-și desfășoare cursurile într-un mediu care să țină pasul cu tehnologiile prezentului și ale viitorului.
Revoluție în domeniul telecomunicațiilor
Starlink este un proiect revoluționar, care va schimba lumea în care trăim.
„Faptul că Musk a solicitat deja Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor să aloce spectrul necesar pentru încă 30.000 de sateliți Starlink în anii următori, este o dovadă în plus că urmează să asistăm la o revoluție în domeniul telecomunicațiilor. Sigur, se așteaptă ca ITU (Uniunea Internațională pentru Telecomunicații n.r) să stabilească și reguli mai stricte pentru astfel de proiecte de constelații satelitare, dar asta înseamnă că vom avea reglementări tot mai clare pentru acest domeniu”, a scris deputatul Sabin Sărmaș pe pagina sa de LinkedIn.
Ce este Starlink
Starlink reprezintă o constelație de sateliți ce a fost construită de compania SpaceX, deținută de miliardarul Elon Musk, declarat cel mai bogat om din lume, în 2021. Scopul declarat al proiectului este acela de a oferi acces la internet prin satelit chiar și în zonele izolate.
Această constelație este alcătuită din mii de sateliți de dimensiuni mici ce sunt plasați pe orbita joasă a Terrei și care sunt în legătură cu stațiile de emisie-recepție terestre.
Dezvoltarea acestor produse a debutat în anul 2015, iar primele două prototipuri de sateliți au fost lansate trei ani mai târziu. În 2019, au fost lansați pe orbită primii 60 de sateliți operaționali. În mai 2018, costul total al investiției care se întinde pe 10 ani a fost estimat de SpaceX la 10 miliarde de dolari, bani în care sunt incluse proiectarea, construirea și desfășurarea constelației.
Care sunt serviciile oferite de Starlink
Starlink își propune să ofere acces la internet, în principal, în zonele izolate, dar și în cele urbane, care beneficiază deja de acces la internet, punându-le la dispoziție servicii la prețuri competitive.
Specificul internetului prin Starlink este că funcționează prin trimiterea de informații prin vidul din spațiu, care se deplasează mult mai rapid decât cele prin fibră optică și pot ajunge în același timp în mai multe locuri și la mai mulți oameni.
Majoritatea serviciilor de internet prin satelit la ora actuală provin de la sateliți geostaționari unici, care sunt plasați pe orbită la 35.000 de kilometri. Constelația Starlink orbitează însă mult mai aproape, mai exact la 550 de kilometri, acoperind întreg globul pământesc. Faptul că se află la o distanță mult mai mică față de Pământ face ca timpul de date dus-întors, care se realizează între utilizator și satelit, și care poartă numele de latență, să fie semnificativ mai mic decât în cazul sateliților de pe orbita geostațiară.
Din acest motiv, Starlink le oferă utilizatorilor o experiență superioară în cazul jocurilor online, al serviciilor de streaming și în multe alte situații. Pentru că nu este limitat de infrastructura tradițională de la sol, Starlink poate fi implementat în câteva minute astfel încât să sprijine personalul de intervenție în cazul unor dezastre.
Cât va costa internetul prin Starlink
Pentru a putea beneficia de internet Starlink, clienții companiei primesc un kit de instalare care este compus dintr-o antenă motorizată, prevăzută cu o antenă de control al fazelor, un modem, un cablu Ethernet și un comutator.
După ce au fost efectuate diferite teste, s-a constatat că Starlink nu este afectat foarte mult de condițiile de vreme. Viteza poate scădea puțin în caz de vânt puternic, zăpadă, ploi abundente sau alte condiții meteo nefaste. Mai mult, antenele Starlink au capacitatea de a detecta zăpada, activând ulterior un mod de a o topi.
Deocamdată, serviciile puse la dispoziție de Starlink sunt active doar în anumite zone din SUA, Canada și alte țări, numărând peste 10.000 de clienți. Acoperirea sa va continua însă să crească semnificativ după ce tot mai mulți sateliți vor fi adăugați constelației, având în vedere că proiectul își propune să acopere întreaga planetă, prin semnal Wi-Fi de mare viteză.
Prețul anunțat de companie pentru internetul Starlink va fi de 99 de dolari pe lună pentru un abonament beta. Clienții trebuie să plătească și echipamentul necesar, care are o valoare de 500 de dolari, dar ș o taxă de livrare de 50 de dolari.
Testele beta au fost deja efectuate pentru rețeaua spațială de internet, oferind rezultate impresionante chiar dacă numărul sateliților lansați pe orbită este unul parțial, dintr-un total de peste 40.000, cât cuprinde întregul proiect.