puterea de cumparare in Romania

O publicație germană – Handelsblat – a publicat un top 10 al celor mai sărace țări din Uniunea Europeană, iar printre acestea se află și România. Clasamentul a fost realizat în funcție de Produsul Intern Brut (PIB) și de puterea de cumpărare.

PIB-ul este un indicator important al gradului de bogăție dintr-o țară și al modului cum trăiesc oamenii, În UE se pot compara între ele standardele puterii de cumpărare și, de asemenea, se poate stabili o ierarhie.

Prin intrarea în vigoare a Tratatului de la Maastricht, prin care se reglementează cooperarea între țări în ceea ce privește: politica de securitate, politica externă, internele și justiția – de la 1 ianuarie 1993, 12 țări au format UE, iar între timp numărul lor a ajuns la 27.

Țările sărace ale UE în funcție de standardul puterii de cumpărare

PIB-ul unei țări reprezintă valoarea totală a bunurilor și serviciilor unei țări într-un an. În compararea PIB-ului țărilor, UE recurge la o valută fictivă unitară, astfel că valoarea PIB-ului per persoană nu este socotit în euro, ci în KKS – standardul puterii de cumpărare, ce este menit să egaleze diferențele de nivel ale prețurilor.

O valoare medie a PIB a fost stabilită în UE la 100 KKS, astfel că dacă o țară are un KKS peste 100, se consideră că are un PIB peste medie. În clasamentul deja amintit, sunt 17 din 27 de state care se plasează sub această valoare.

Statele cele mai sărace ale UE din acest punct de vedere sunt următoarele:

10. Spania
Cu un PIB de 84 KKS, această țară face parte dintre statele UE cu un PIB mai mic față de cel mediu. Se pare că economia sa a suferit foarte mult în timpul pandemiei, fiind a doua destinație de vacanță din lume.

9. Polonia
PIB-ul de 77 KKS este cu 23 de puncte sub media UE. De ani buni, Polonia este acuzată de experți și observatori de degradarea justiției libere.

8. Ungaria
PIB-ul Ungariei este de 76 KKS, fiind a opta cea mai săracă țară din UE. Potrivit datelor UE, această țară deține drept sectoare de export construcția de mașini și industria vehiculelor, cel mai important partener al său de export fiind Germania.

7. Portugalia
Aceasta țară este membră UE din 1986, iar din anul 1995 este membră a spațiului Schengen. Are un PIB de 74 KKS.

6. România
În 2021, PIB-ul României a fost de 73 KKS. În contextul războiului din Ucraina, pentru a crea noi rute pentru exportul cerealelor din Ucraina, o cantitate foarte mare de cereale ajunge în România, de unde este transportată, prin portul Constanța către Europa Occidentală.

5. Letonia
Are un PIB de 71 KKS și este membră a spațiului Schengen din 2001. Inflația provocată de pandemie, precum și de războiul din Ucraina a avut repercusiuni importante asupra zonei euro, ducând la o valoare record de 21 de procente, în luna iulie.

4. Croația
Cel mai tânăr membru al UE, Croația, a aderat în 2013 la Uniune și are un PIB de 70 KKS.

3. Slovacia
Cu un PIB de 68 KKS, Slovacia se află între primele locuri ocupate de țările sărace din UE. La 5 ani după aderarea sa la UE, Slovacia a introdus moneda euro. Viitorul sună mai bine însă pentru acest stat, având în vedere că Volvo va construi o nouă fabrică în zona de est a țării, construcție ce va demara în 2023. Acest proiect ca crea peste 7000 de locuri de muncă și va aduce investiții de miliarde în Slovacia.

2. Grecia
În anul 2021, PIB-ul Greciei era de 65 KKS. Pentru 2022, Comisia Europeană prevede o cotă a datoriei de 186% din PIB, cea mai mare valoare din zona euro, în comparație cu 2009, când era de 127%.

1. Bulgaria
Bulgaria este cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, cu un PIB de 55 KKS. Este membră a UE din 2007, iar din 2020 a blocat negocierile cu Albania și Macedonia, țări candidate, din motive istorico-politice.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.