
Conform specialiştilor din domeniu, productivitatea angajaţilor care lucrează în regim de telemuncă variază în funcție de specificul activităţii. În plus, aceștia au observat că majoritatea angajaților suferă de oboseală digitală și chiar de scăderea motivaţiei, ceea ce poate influența în mod negativ productivitatea.
Principala temere a liderilor companiilor, în momentul în care au fost nevoiți să implementeze telemunca, din cauza pandemiei, a fost aceea că productivitatea angajaţilor va scădea. În realitate, însă, aceasta s-a îmbunătăţit, mai ales că angajații nu mai pierd timp în trafic, în pauzele de țigară sau socializare cu colegii.
Productivitatea angajaţilor a 30% dintre companiile intervievate în cadrul unui studiu, realizat de PwC România, a crescut, pe când în cazul a 44% dintre companii, productivitatea acestora a rămas la același nivel.
Induce telemunca productivitatea sau nu? Părerile sunt împărțite!
Conform lui Florin Godeanu, country manager Adecco România, domeniile care au înregistrat o productivitate crescută sunt destul de multe, printre care și cel de call center sau suport clienți. Acest lucru se datorează eliminării timpilor necesari pentru pregătire și transport, astfel că angajații au mai mult timp pentru odihnă. Totuși, o parte dintre aceștia se declară obosiți și prezintă o scădere a motivaţiei profesionale.
Deși majoritatea companiilor participante la studiu au observat o menținere a productivităţii angajaţilor, acestea sunt îngrijorate din cauza stării de spirit a angajaţilor, mai ales din cauza evoluției negative a stării sanitare și a izolării impuse în aceste condiții.
Părerile managerilor referitor la productivitatea angajaţilor sunt diferite, după cum susţine Viorel Panaite, managing partner al companiei de consultanţă în leaderhip Human Invest & Ken Blanchard România. Părerile acestora diferă în funcție de viziunea și percepţia pe care aceștia le au în ceea ce privește metodologia de calcul al productivităţii, ce înseamnă productivitatea și chiar propria filozofie de leadership.
Conform statisticilor, productivitatea angajaţilor nu a scăzut odată cu trecerea la telemuncă, după cum susţine Răzvan Zglobiu, head of sales and talent acquisition, APT Resources & Service – firmă de recrutare și închiriere de forță de muncă în regim temporar. Acesta mai susţine că adoptarea modalităţii de lucru la distanță este posibilă chiar și la o scară mare, mai ales că dorința companiilor este de a menține un tip de lucru mixt, care să cuprindă atât telemunca, dar și munca cu prezenţa fizică la birou, sau chiar integral de telemuncă.
La menţinerea nivelului de productivitate au contribuit factori precum o mai bună capacitate de concentrare, alocarea unui timp mai îndelungat pentru finalizarea task-urilor.
„Starea de bine a angajaţilor (well-being) este esenţială pentru productivitate, este important ca organizaţiile să investească din ce în ce mai mult în resurse și beneficii care să-i ajute pe angajați să fie echilibraţi și să le creeze un echilibru pentru starea lor fizică și psihică”, a mai spus Răzvan Zglobiu.
Totodată, George Georgescu, HR business developement manager, BIA Human Resource Management Services, a observat că în unele cazuri, angajații au înregistrat o creștere considerabilă a productivităţii, în timp ce în alte cazuri, aceștia au avut o scădere a randamentului, după cum au declarat managerii companiilor. Aceste diferențe apar din cauza naturii diferite a activităţilor desfășurate de companii, fiind unele domenii de activitate pe care regimul de telemuncă le favorizează, în timp ce alte domenii, nu.
În plus, productivitatea angajaţilor este influențată în mod negativ și de oboseala digitală și lipsa interacţiunii, după cum susţine Bogdan Gabor, country manager al Lugera The People Republic.
„După informațiile pe care le avem în prezent observăm doar mici deviaţii, însă pe termen mediu vom resimţi, cu siguranță, efectele pandemiei și lipsa programelor de dezvoltare profesională, a programelor de mentorat, de succesorat și a internship-urilor. În plus, oboseala digitală cumulată cu lipsa interacţiunii vor afecta și ele negativ productivitatea. Este necesar să găsim noi metode pentru a gestiona eficient transferul de cunoștințe în acest nou context și să menţinem motivația angajaţilor”, a completat acesta.
În acest context, managing partner al Cteam Human Capital, Oana Botolan Datki, preconizează că productivitatea angajaţilor care lucrează în regim de telemuncă va scădea în acest an.
„Productivitatea angajaţilor nu a scăzut în telemuncă în anul 2020, însă în 2021 începe să scadă. Din punct de vedere al engagementului este foarte dificil, iar și mai dificil este în zona de adus oameni noi, în partea de inducţie. Trebuie să schimbi total modul în care faci aceste lucruri, iar companiile nu au foarte bine pus la punct modul în care se întâmpla acest lucru”, a explicat aceasta.