Educația financiară în România
România este la coada clasamentului european privind educația financiară și are cea mai mare populație care își supraapreciază cunoștințele financiare, potrivit unui raport elaborat de Uniunea Europeană, Eurobarometru, pentru monitorizarea nivelului de educaţie financiară a ţărilor membre.

În România, doar 13% dintre respondenți au răspuns corect la 4 sau 5 din întrebările din Eurobarometru, în timp ce 57% dintre români au răspuns corect la 2 sau 3 întrebări, iar 30% fie nu au răspuns la nicio întrebare, fie au răspuns corect la o singură întrebare.

Educația financiară în România

Educația financiară este un subiect important, care ar trebui să fie abordat în școli și în familie. În România, educația financiară este încă un subiect neglijat, iar acest lucru se reflectă în nivelul scăzut de cunoștințe financiare al populației.
Potrivit raportului Eurobarometru, în România, doar 13% dintre respondenți au răspuns corect la 4 sau 5 din întrebările din Eurobarometru, în timp ce 57% dintre români au răspuns corect la 2 sau 3 întrebări, iar 30% fie nu au răspuns la nicio întrebare, fie au răspuns corect la o singură întrebare.

Supraaprecierea cunoștințelor financiare

Un alt aspect interesant evidențiat de raportul Eurobarometru este supraaprecierea cunoștințelor financiare de către populația din România. Astfel, deși respondenții din România își apreciază cunoștințele generale în materie financiară ca fiind ridicate în comparație cu alți adulți din țara lor, aceștia sunt, de fapt, printre cei mai puțin susceptibili de a avea un scor ridicat în ceea ce privește cunoștințele financiare (13%), arată raportul.

Situația în alte țări europene

Potrivit raportului Eurobarometru, situația din România nu este singulară în Europa. În general, nivelul de educație financiară este scăzut în majoritatea țărilor europene. De exemplu, în Portugalia, doar 17% dintre respondenți au răspuns corect la 4 sau 5 din întrebările din Eurobarometru, iar în Grecia, doar 15% dintre respondenți au răspuns corect la 4 sau 5 din întrebările din Eurobarometru.

Concluzii

Educația financiară este un subiect important, care ar trebui să fie abordat în școli și în familie. În România, nivelul scăzut de cunoștințe financiare al populației este îngrijorător, iar supraaprecierea cunoștințelor financiare poate duce la decizii financiare proaste. Este important ca autoritățile să ia măsuri pentru a îmbunătăți nivelul de educație financiară al populației și pentru a-i ajuta să ia decizii financiare informate și responsabile.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.