Digitalizarea în România
Într-o analiză surprinzătoare, se constată că România, țara UE cu cea mai mare pondere a lucrătorilor cu salariu minim pe economie și cu o proporție semnificativă a populației ocupate angrenată în agricultură, se situează peste media europeană în ceea ce privește angajații care nu trebuie să depună efort fizic intens.

O pondere mare de angajați fără efort fizic intens

România se remarcă prin faptul că are un procent mai mare decât media europeană de angajați care nu trebuie să depună aproape sau deloc efort fizic intens. Acest procent este chiar mai mare decât cel din Germania. Această situație poate fi interpretată în diferite moduri și poate reflecta atât o dezvoltare a sectorului de servicii, cât și o nevoie redusă de forță de muncă fizică intensă în anumite domenii.

Digitalizarea în România

România se află într-o situație interesantă în ceea ce privește digitalizarea la locul de muncă. Țara are cel mai mare procent de angajați care nu au avut niciodată nevoie să folosească un device digital la serviciu, reprezentând 56,7% din total. Totodată, România are cel mai mic procent de angajați cu locuri de muncă ce presupun folosirea aproape permanentă a unui astfel de instrument sau care lucrează doar pe dispozitive digitale, reprezentând doar 12%. Aceste cifre pot indica o nevoie redusă de competențe digitale în anumite sectoare de activitate sau o lipsă de investiții în tehnologie și digitalizare.

Salariați suprasolicitați fizic

Pe de altă parte, România se situează printre țările cu una dintre cele mai reduse ponderi de salariați suprasolicitați fizic la locul de muncă. Aceasta poate fi o consecință a structurii economice a țării, cu o pondere semnificativă a sectorului de servicii și a unui număr mare de angajați în domenii care nu presupun efort fizic intens.

Comparativ cu alte țări europene

În comparație cu alte țări europene, România se diferențiază în ceea ce privește ponderea angajaților cu joburi ce presupun aproape sau numai muncă fizică intensă. De exemplu, în Polonia, ponderea este de 20,68%, în timp ce în Germania a fost de 31,73%. Există și țări care se situează mult peste media europeană în acest sens, cum ar fi Luxemburg, Țările de Jos și Suedia.

Concluzii

Analizând aceste date, putem concluziona că România se remarcă prin faptul că are o pondere mare de angajați care nu trebuie să depună efort fizic intens și o nevoie redusă de competențe digitale la locul de muncă. Aceste caracteristici pot fi interpretate în diferite moduri și pot reflecta atât aspecte pozitive, cum ar fi dezvoltarea sectorului de servicii, cât și aspecte care necesită atenție, cum ar fi nevoia de investiții în tehnologie și digitalizare.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.