eSports

Din aceasta toamnă, gamerii profesioniști ar urma să fie declarați sportivi de performanță, la egalitate cu tenismenii, fotbaliștii sau baschetbaliștii. Aceasta este doar una dintre modificările care vor fi aduse legii sportului și care vor face parte din agenda Parlamentului din această toamnă.

Alexandru Ion, fondatorul Nexus Gaming, o echipă de Counter Strike care se află în top 100 mondial a explicat care sunt modificările prevăzute în noul proiect legislativ.

eSports – o echipă națională în adevăratul sens al cuvântului

Conform lui Alexandru Ion, o echipă de eSports se aseamănă cu una tradițională, pentru că beneficiază de jucători, antrenori, manageri, psihologi sau nutriționiști, asta în cazul echipelor care sunt avansate si dispun de un buget. Ca și în situația unei echipe clasice, și pentru una de eSports sunt foarte importanți sponsorii și fanii. Iar atunci când este urmărită cu sufletul la gură de suporteri, este clar că este vorba de o echipă în adevăratul sens al cuvântului.

Nexus Gaming a reprezentat România la diverse campionate mondiale, fiind chiar vicecampioană mondială. Țările în care echipa a concurat sunt: Coreea de Sud, Jakarta, Taiwan, unde a fost o adevărată „națională a României”.

La momentul actual, echipa Nexus Gaming este poziționată în top 100 la nivel internațional, în materie de Counter Strike, iar cele mai mari performanțe au fost Top 50 în lume și Top 30 în Europa.

Pentru a ajunge în această echipă, gamerii sunt selectați prin headhunting, adică se recrutează jucătorii care se remarcă pe piață, nu în urma unor proceduri clasice, în care doritorii pot aplica prin trimiterea unor CV-uri.

Gamerii profesioniști vor deveni sportivi. Care sunt avantajele?

Alexandru Ion este de părere că schimbarea care îi va transforma pe gamerii profesioniști în sportivi este un mare pas înainte pentru industria de profil. Recunoașterea sportului electronic drept o formă de sport și în România, ca și în alte țări mai dezvoltate, precum Franța, va aduce mai multă încredere în rândul partenerilor, al sponsorilor și, nu în ultimul rând, al jucătorilor, care se vor simți mai valorizați. Actualmente, jucătorii români de la Nexus Gaming sunt trecuți în contracte drept referenți marketing, sunt cu contracte de drepturi de autor, față de jucătorii din țările civilizate care sunt trecuți în contractele de muncă „professional athlete”.

Echipa funcționează cu forme legale pe un SRL care are mai multe obiecte de activitate, printre care se numără și producție video. În cazul în care vor fi făcute reglementările necesare, Alexandru Ion declară că se va conforma legii, păstrând SRL-ul sau înființând un club sportiv.

Modificarea va aduce chiar și schimbări de mentalitate în rândul tuturor oamenilor, mai ales a părinților care de obicei nu-și susțin copiii în acest domeniu. Declarând gamingul un sport ca toate celelalte, Alexandru Ion este sigur că părinții își vor schimba atitudinea și nu vor mai fi atât de reticenți.

În acest mod, sportul electronic va înregistra o creștere foarte mare, putând ajunge la nivelul țărilor civilizate, cum sunt Statele Unite și Franța. Țara în care a fost inventat eSports-ul este Coreea de Sud, oamenii de aici fiind adevărați vizionari în domeniu.

Totuși, în ultimii ani, eSports-ul a crescut și în România. Însă cu acest ajutor, al recunoașterii, cu siguranță vor fi elaborate politici și proceduri care să-i ajute pe sportivi să se dezvolte într-un mod rapid.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.