eJobs România

Jumătate dintre românii angajați și-au schimbat locul de muncă cel puțin o dată în ultimii doi ani, reiese dintr-un sondaj realizat de eJobs România. Răspunsurile bifate în chestionarele aplicate de cea mai mare platformă de recrutare de forță de muncă din țara noastră arată și motivele pentru care se schimbă cel mai frecvent jobul. Acestea sunt: disponibilizările de personal, dorința unui salariu mai mare și volumul de muncă crescut. Tendința este însă către stabilitate, mare parte dintre respondenți declarând că au același job din 2019.

De ce își schimbă românii locul de muncă?

O mare parte dintre participanții la sondaj (40 % ) nu și-au schimbat locul de muncă în ultimii doi ani, situație motivată prin dorința de stabilitate într-un context economic influențat puternic de pandemia de Covid 19. Perioada 2020-2021 a reprezentat un interval tulbure, caracterizat de ample mutări profesionale, pentru 30% dintre respondenți. 2022 a fost anul în care mulți (20%) s-au hotărât să încerce un job nou.

Deși aparent în peisajul pieței locurilor de muncă, trecerea de la un job la altul se face destul de ușor și este foarte frecventă, în realitate este rezultatul unor decizii bine întemeiate, care țin cont de salariu, program de lucru avantajos, șansa de a avansa în carieră. Există și situația destul de des întâlnită, în care schimbarea locului de muncă s-a realizat din cauza disponibilizărilor. Conform sondajului eJobs, 27% dintre cei care și-au schimbat jobul au fost nevoiți să plece din companie pe fondul concedierilor de personal.

Chestionarele completate relevă faptul că 40% dintre cei care au migrat către alt loc de muncă în ultimii doi ani au avut ca argument un salariu mai mare. 14% dintre respondenți au spus că sarcinile de la serviciu îi depășeau, iar 12% că au schimbat chiar și domeniul de activitate pe motiv că nu îi mai satisfăcea munca pe care o făceau. Există și motivul refuzului angajatorului de a accepta ca salariatul să lucreze de acasă, invocat de 3 % dintre participanții la sondaj.

„Interesant este și faptul că jumătate dintre cei care și-au schimbat jobul au optat și pentru un nou domeniu de activitate. O bună parte dintre ei sunt cei care au fost disponibilizați și și-au pierdut încrederea în stabilitatea sectorului respectiv. Contextul economic și nevoia de stabilitate reapar ca elemente recurente în decizia de a face o astfel de mișcare în carieră pentru că rar se întâmplă să vedem un număr atât de mare de oameni care să dorească să lucreze într-o industrie complet nouă atunci când caută un alt loc de muncă”, a declarat Raluca Dumitra, Head of Marketing în cadrul eJobs, citată de doingbusiness.ro.

Sondajul a fost realizat în luna iunie, pe un eșantion de 2.964 de respondenți.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.