Salariul minim pe economie trebuie să asigure lucrătorilor din Uniunea Europeană condiții decente de trai, în funcție de costul vieții în fiecare stat și de nivelul general al salariilor, potrivit noii legislații adoptate de Parlamentul European. Garantarea unui nivel de trai decent se face pe baza calculului unui coș de bunuri și servicii la prețuri reale. Țările membre pot, de asemenea, să aleagă fixarea salariului minim la un cuantum de 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut.
Măsura este menită să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de viață și muncă ale lucrătorilor din UE și la progresul economic și social. Directiva se va aplica tuturor lucrătorilor angajați în raporturi de muncă. Noua legislație nu va obliga țările care au deja un salariu minim protejat prin lege sau prin acorduri colective să introducă prevederile în dreptul național sau să facă acordurile respective universal aplicabile.
Ce se va schimba în România?
Conform declarațiilor europarlamentarului Dragoș Pîslaru, citat de Wall-Street.ro, „în România, în esenţă, dacă ar fi să se respecte valorile de aici, discutăm de o creştere de cel puţin 500 şi ceva de lei care, evident, dacă ar fi s-o faci peste noapte, ar crea un şoc pentru economie, dar asta doar ca să vedem unde ne situăm. Ideea este că aceasta nu este o obligaţie, dar să ne uităm cum evoluează salariul mediu brut şi să ne asigurăm că şi salariul minim are o evoluţie care să reflecte evoluţia nivelului general de salarii din economie, este un lucru important”.
Țările membre UE vor fi obligate, potrivit noii legislații europene, să aplice normele referitoare la salariul minim, la stabilirea nivelului acestuia și la protecția drepturilor lucrătorilor printr-o monitorizare eficientă, verificări și inspecții pe teren, pentru a asigura conformitatea și a combate subcontractarea abuzivă, activitatea independentă fictivă, nedeclararea orelor suplimentare sau creșterea intensității muncii.
Când intră în vigoare directiva privind salariul minim?
De la data aprobării de către Consiliu, preconizată luna aceasta, țările membre au apoi la dispoziție doi ani pentru a se conforma directivei.
Statele cu cel mai ridicat nivel al salariului minim pe economie din UE sunt Luxemburg, Irlanda și Germania, la cealaltă extremă situându-se Bulgaria, Letonia și Estonia. Sunt 21 de state membre din 27 care au prevăzut în legislația națională un salariu minim, pe când în celelalte șase (Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia), nivelurile salariilor sunt stabilite prin negocieri salariale colective.