Contractele de muncă part time, în pericol din cauza supraimpozitării, potrivit unui sondaj în mediul de afaceri

Mai mult de jumătate dintre antreprenorii întreprinderilor mici și mijlocii vor fi nevoiți să renunțe la angajații cu normă parțială, din cauza supraimpozitării contractelor part-time. Tendința apare într-un sondaj realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) în perioada 25-28 iulie, cu tema: modificările fiscale aduse recent de Guvern. Un eșantion de 1.179 de respondenți din toate cele patru categorii de întreprinderi care formează sectorul IMM-urilor au răspuns online unor întrebări adresate prin platforma Google Forms, conform http://cnipmmr.ro/.

Reacția mediului de afaceri la schimbarea regimului fiscal al microîntreprinderilor

Potrivit sondajului, reducerea plafonului pentru microîntreprinderi de la 1 milion de euro la 500.000 de euro a afectat „în mare măsură” un procent de 35,8 % dintre intervievați, în „mică măsură” – 26,8 %, iar 37,4% dintre respondenți au declarat că nu au avut de suferit de pe urma acestei măsuri.

Ca alternativă, o parte dintre cei afectați precizează că ar fi preferat aplicarea cotei de impozitare de 3% din venituri pentru toate microîntreprinderile indiferent de numărul de angajați, în locul scăderii plafonului pentru microîntreprinderi (54,2 %).

Aproape jumătate dintre antreprenori se declară nemulțumiți de schimbarea Codului Fiscal referitoare la obligativitatea angajării unei persoane pentru încadrarea în categoria de microîntreprindere, care îi afectează în mare măsură (47,4 %). O parte însemnată dintre microfirme (47,4%) funcționează cu 1-4 angajați part-time, încadrați la nivelul salariului minim pe economie, în timp ce 45,3 % nu au angajați part-time cu salariu minim.

În privința reacțiilor la modificarea regimului fiscal pentru angajații part-time (plata contribuțiilor la nivelul salariului minim pentru 8 ore), 59,7% dintre respondenți au declarat că sunt nevoiți să recurgă la concedieri, 19,9% vor susține plata contribuțiilor din veniturile firmei, iar un procent de 13,9% își vor menține angajații cu normă parțială, mărindu-le în același timp salariile până la nivelul salariului minim.

Concedierile anticipate vizează în primul rând angajații part-time: 47,7% dintre antreprenorii chestionați au declarat că vor concedia toți angajații part-time, 26,1% vor renunța la un angajat, iar 22,5% vor concedia între 2 și 5 angajați.

Impozit pe profit sau pe venit pentru microîntreprinderi?

Reprezentanții microîntreprinderilor din domeniul HoReCa au declarat în proporție de 54 % că, în contextul modificării Codului Fiscal, după 1 ianuarie 2023 vor alege să plătească impozitul pentru veniturile firmelor, în timp ce 46 % dintre aceștia vor opta pentru plata impozitului pe profit.

Ca reacție la majorarea impozitului pe dividende de la 5% la 8%, mai mult de jumătate dintre respondenți (55,5%) vor aplica ambele măsuri, 28,3% dintre ei afirmă că vor reinvesti profitul pentru a beneficia de scutirile prevăzute de Codul Fiscal, iar 16,2% vor plăti dividende cu aplicarea impozitului de 8%.

Măsura scutirii de impozit pe profitul reinvestit va stimula pe 41,9% dintre participanții la sondaj să reinvestească profitul la fel ca anul trecut, pe când 38,2% dintre oamenii de afaceri vor majora procentul de profit destinat investițiilor, iar 19,9% vor folosi tot profitul obținut, pentru investiții.

Referitor la creșterea impozitului pe clădiri raportat la grila notarială, studiul CNIPMMR arată că 47,6% dintre întreprinzători nu vor lua nicio măsură, 30,9% iau în calcul reducerea investițiilor pentru a achita impozitul, 12,6% își vor muta activitatea într-o clădire mai mică și 8,9% vor vinde bunurile imobile pe care le dețin.

Printre măsurile preferate de întreprinzători pentru creșterea veniturilor la bugetul de stat se numără reducerea cheltuielilor prin diminuarea aparatului bugetar (7,40%) și eliminarea pensiilor speciale (76,60%).

StartingUP.ro

Articole pe aceeași temă

Piața muncii în România în 2025: tendințe și riscuri pentru antreprenori

Piața muncii din România traversează o perioadă de transformări accelerate, influențate de factori economici globali, digitalizare și schimbările legislative interne. Conform celor mai recente știri economice, publicate pe platforme precum…

Citește

România vs. alte țări din UE: Cum se dezvoltă economia în 2025

Economia României continuă să se dezvolte într-un ritm alert în 2025, marcând o creștere mai rapidă decât media Uniunii Europene. În timp ce statele din zona euro se confruntă cu…

Citește

Te-ar mai putea interesa

5 recomandări de imprimante laser color pentru birouri moderne și utilizatori exigenți

  • April 25, 2025
5 recomandări de imprimante laser color pentru birouri moderne și utilizatori exigenți

5 idei de afaceri verzi care pot atrage finanțare în 2025

  • April 25, 2025
5 idei de afaceri verzi care pot atrage finanțare în 2025

Cum ar trebui să arate un site pentru antreprenori în 2025: design, conținut, funcționalitate

  • April 24, 2025
Cum ar trebui să arate un site pentru antreprenori în 2025: design, conținut, funcționalitate

6 recomandări de cărți pentru antreprenori și viitori lideri

  • April 23, 2025
6 recomandări de cărți pentru antreprenori și viitori lideri

Cele mai promițătoare idei de afaceri pentru antreprenorii tineri

  • April 23, 2025
Cele mai promițătoare idei de afaceri pentru antreprenorii tineri

5 recomandări de mini PC-uri performante și compacte pentru birou sau acasă

  • April 22, 2025
5 recomandări de mini PC-uri performante și compacte pentru birou sau acasă