
Mai mult de jumătate dintre antreprenorii întreprinderilor mici și mijlocii vor fi nevoiți să renunțe la angajații cu normă parțială, din cauza supraimpozitării contractelor part-time. Tendința apare într-un sondaj realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) în perioada 25-28 iulie, cu tema: modificările fiscale aduse recent de Guvern. Un eșantion de 1.179 de respondenți din toate cele patru categorii de întreprinderi care formează sectorul IMM-urilor au răspuns online unor întrebări adresate prin platforma Google Forms, conform http://cnipmmr.ro/.
Reacția mediului de afaceri la schimbarea regimului fiscal al microîntreprinderilor
Potrivit sondajului, reducerea plafonului pentru microîntreprinderi de la 1 milion de euro la 500.000 de euro a afectat „în mare măsură” un procent de 35,8 % dintre intervievați, în „mică măsură” – 26,8 %, iar 37,4% dintre respondenți au declarat că nu au avut de suferit de pe urma acestei măsuri.
Ca alternativă, o parte dintre cei afectați precizează că ar fi preferat aplicarea cotei de impozitare de 3% din venituri pentru toate microîntreprinderile indiferent de numărul de angajați, în locul scăderii plafonului pentru microîntreprinderi (54,2 %).
Aproape jumătate dintre antreprenori se declară nemulțumiți de schimbarea Codului Fiscal referitoare la obligativitatea angajării unei persoane pentru încadrarea în categoria de microîntreprindere, care îi afectează în mare măsură (47,4 %). O parte însemnată dintre microfirme (47,4%) funcționează cu 1-4 angajați part-time, încadrați la nivelul salariului minim pe economie, în timp ce 45,3 % nu au angajați part-time cu salariu minim.
În privința reacțiilor la modificarea regimului fiscal pentru angajații part-time (plata contribuțiilor la nivelul salariului minim pentru 8 ore), 59,7% dintre respondenți au declarat că sunt nevoiți să recurgă la concedieri, 19,9% vor susține plata contribuțiilor din veniturile firmei, iar un procent de 13,9% își vor menține angajații cu normă parțială, mărindu-le în același timp salariile până la nivelul salariului minim.
Concedierile anticipate vizează în primul rând angajații part-time: 47,7% dintre antreprenorii chestionați au declarat că vor concedia toți angajații part-time, 26,1% vor renunța la un angajat, iar 22,5% vor concedia între 2 și 5 angajați.
Impozit pe profit sau pe venit pentru microîntreprinderi?
Reprezentanții microîntreprinderilor din domeniul HoReCa au declarat în proporție de 54 % că, în contextul modificării Codului Fiscal, după 1 ianuarie 2023 vor alege să plătească impozitul pentru veniturile firmelor, în timp ce 46 % dintre aceștia vor opta pentru plata impozitului pe profit.
Ca reacție la majorarea impozitului pe dividende de la 5% la 8%, mai mult de jumătate dintre respondenți (55,5%) vor aplica ambele măsuri, 28,3% dintre ei afirmă că vor reinvesti profitul pentru a beneficia de scutirile prevăzute de Codul Fiscal, iar 16,2% vor plăti dividende cu aplicarea impozitului de 8%.
Măsura scutirii de impozit pe profitul reinvestit va stimula pe 41,9% dintre participanții la sondaj să reinvestească profitul la fel ca anul trecut, pe când 38,2% dintre oamenii de afaceri vor majora procentul de profit destinat investițiilor, iar 19,9% vor folosi tot profitul obținut, pentru investiții.
Referitor la creșterea impozitului pe clădiri raportat la grila notarială, studiul CNIPMMR arată că 47,6% dintre întreprinzători nu vor lua nicio măsură, 30,9% iau în calcul reducerea investițiilor pentru a achita impozitul, 12,6% își vor muta activitatea într-o clădire mai mică și 8,9% vor vinde bunurile imobile pe care le dețin.
Printre măsurile preferate de întreprinzători pentru creșterea veniturilor la bugetul de stat se numără reducerea cheltuielilor prin diminuarea aparatului bugetar (7,40%) și eliminarea pensiilor speciale (76,60%).