cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul
Potrivit datelor recent publicate de Institutul Național de Statistică (INS), comerțul cu amănuntul din România a înregistrat o creștere semnificativă a cifrei de afaceri în primele trei luni ale anului 2023. Comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, volumul cifrei de afaceri a crescut cu +5,2% ca serie brută și cu +5,1% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate.
Această evoluție pozitivă a cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul reflectă în primul rând creșterea consumului populației, alimentată de o creștere a veniturilor disponibile și a încrederii în economie. În plus, evoluția sectorului a fost susținută și de măsurile fiscale adoptate de Guvern pentru a stimula activitatea economică și de creșterea investițiilor străine în România.
Toate sectoarele de activitate ale comerțului cu amănuntul au înregistrat creșteri semnificative în primele trei luni ale anului 2023. Astfel, sectorul alimentar a înregistrat o creștere de +4,7%, sectorul nealimentar a înregistrat o creștere de +5,4%, în timp ce sectorul de automobile și motociclete a înregistrat o creștere de +6,1%.
Pe plan regional, datele INS relevă că toate regiunile țării au înregistrat creșteri semnificative ale cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul în primele trei luni ale anului 2023. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în regiunile București-Ilfov (+6,9%) și Nord-Vest (+6,1%).
În acest context, analiștii economici anticipează că tendința de creștere a cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul se va menține și în următoarele luni, în condițiile unei stabilități economice și a unor politici fiscale și monetare adecvate. Prin urmare, este de așteptat ca sectorul să continue să contribuie semnificativ la creșterea economică a României și la îmbunătățirea nivelului de trai al populației.
Pe termen lung, pentru a susține creșterea sustenabilă a comerțului cu amănuntul și pentru a face față provocărilor, precum digitalizarea și transformarea pieței muncii, este esențial ca autoritățile să continue să investească în infrastructură și să promoveze politici favorabile inovării și dezvoltării antreprenoriatului.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.