crypto.com

Una dintre cele mai utilizate aplicații din domeniul criptomonedelor este categoric crypto.com, care suportă peste 100 de criptomonede, în momentul de față. Află din cele ce urmează lucruri utile și demonstrative, care te vor familiariza cu ea!

Ce este crypto.com

Crypto.com este o aplicație mobile only, adică destinată doar telefoanelor mobile. Numele aplicației este dat de URL-ul site-ului, dar dacă vei intra pe crypto.com nu vei putea accesa nimic, pentru că nu există o aplicație web, în schimb, pentru a putea utiliza aplicația, va trebui să o descarci din Apple Store sau Google Play.

Scopul crypto.com este să accelereze tranziția globală către criptomonede, prin aplicație putându-se achiziționa peste 100 de monede digitale. Poți tranzacționa, poți să trimiți bani și chiar poți câștiga pasiv bani prin aplicația crypto.com

Unul dintre motivele pentru care această aplicație este una de încredere este și acela că a primit o asigurare de mai bine de un sfert de miliard de dolari pentru fondurile utilizatorilor, asigurare care poate fi folosită în caz de pierdere sau de furt a fondurilor de către această platformă. Astfel, fondurile tale sunt în siguranță pe această platformă și sunt asigurate.

Cum este structurată aplicația

Pe prima pagină se află informații generaliste, o listă cu criptomonedele setate ca fiind favorite, unde se poate vedea fluctuația de preț pentru acestea din ultimele 24 de ore. Dacă nu ai setat nicio criptomonedă ca favorită, ți se va afișa o listă a primelor 5 criptomonede, clasificate în funcție de market cap.

Tot pe prima pagină, dedesubt, este si un Top gainers, unde se află monedele cu cea mai mare creștere din ultima zi.

La finalul primei pagini este o referire la Supercharger, precum și o listă de noutăți de pe platforma crypto.com.

Designul aplicației este unul simplist, cu accent pe folosirea ușoară. Restul aplicației este accesibilă din Accounts, Track și Card, precum si din logo-ul din mijloc care prezintă o privire de ansamblu asupra funcționalităților sale.

Ce poți face cu un card crypto.com și cum pui bani pe el

Din tab-ul Track se pot urmări fluctuațiile de preț pentru o listă de criptomonede. Tot de aici se poate seta ca favorit un anumit coin și odată făcut acest lucru, se vor primi notificări de fiecare dată când va apărea o fluctuație majoră de preț.

Sub tab-ul Card sunt toate informațiile despre cardul crypto.com. Spre exemplu, pentru un card Royal Indigo, pentru care este nevoie să pui la stake 25.000 de CRO, moneda crypto.com, insa pentru aceleasi beneficii trebuie să cumperi CRO în valoare de 4.000 de dolari, care pentru unii utilizatori poate fi o condiție destul de restrictivă. Beneficiile acestui card sunt: 3% cashback pentru fiecare achiziție cu cardul, 100% refund pentru Spotify și Netflix și 10% Stake rewards în CRO care sunt adăugate săptămânal la balanța utilizatorului.

Poți opta și pentru un card gratis, care nu are foarte multe beneficii, dar îți oferă posibilitatea de a plăti cu criptomonede, fără să aștepți un transfer bancar și oferă și 1% cashback la cunpărături. Pe card există o listă de 3 operațiuni ce pot fi făcute:

  • Send – care permite să trimiți bani către alt utilizator de card crypto.com;

  • Exchange – îți permite să-și schimbi fondurile din euro în liră sterlină și invers;

  • Top up – te ajută să adaugi fonduri pe acest card. Trebuie să fii atent, însă, că dacă adaugi fonduri, nu le poți folosi pentru a cumpăra alte criptomonede pe aplicație. Balanța de pe card cu cea de criptomonede sunt separate, iar banii de pe card îi poți folosi doar pentru a face cumpărături cu acest card. Se poate face Top Up cu cardul ING sau Revolut, de exemplu fără nicio taxă ascunsă. Se pun bani pe Revolut și se transformă în euro, pentru că rata este mai bună pe Revolut, după care se face top Up de pe cardul Revolut pe cardul crypto.com. Mai există încă 2 modalități: Top Up direct din contul de fiat și direct din criptomonede. Aceasta din urmă modalitate este utilizată frecvent. Din bitcoin se pot adăuga bani direct pe card, se faceface conversia bitcoin-euro la rata curentă și se adaugă euro pe card;

  • Accounts – oferă o privire de ansamblu asupra tuturor conturilor din aplicație: Crypto Wallet, Exchange, Crypto Earn, Cripto Credit și Supercharger. Tot aici se pot vedea fondurile din cardul cripto și din portofelul fiat.

Pentru a transfera bani în aplicație, te vei folosi în primul rând de portofelul Fiat, apoi cu fondurile vei putea cumpăra criptomonedele. Portofelul de Fiat este de fapt un portofel de euro, pentru că platforma lucrează cu euro pentru cetățenii europeni. El este un cont bancar deschis de către platforma crypto.com special pentru tine, atunci când îți creezi contul. Aici poți depune și extrage euro. Se poate folosi Revolut pentru ambele operațiuni, iar banii ajung în mai puțin de o oră, dacă operațiunile sunt efectuate dimineața, în timpul săptămânii.

Contul de Fiat are o interfață asemănătoare cu cea a paginii cardului. Apar o listă de tranzacții și 3 butoane: Cumpără criptomonede (permite cumpărarea de criptomonede folosind euro din acest cont bancar), Vinde criptomonede (poți vinde criptomonedele pe care le ai și să primești euro în acest cont de fiat) și Transfer (permite realizarea de transferuri bancare, depozit și retragere).

Operațiunea de retragere este disponibilă doar după ce ai efectuat o operațiune de depozit. Acest lucru este necesar pentru validarea contului bancar. După cum s-a amintit deja, se poate depune strict euro.

Se poate folosi Revolut pentru depuneri, având toate detaliile contului bancar în care trebuie transferat euro. După primul transfer, se deschide opțiunea de retragere, banii putând fi retrași doar în contul bancar în care ai făcut un depozit. Astfel, cine folosește Revolut, poate transfera doar în contul bancar Revolut.

Cripto Wallet este exact ceea ce spune această denumire, adică un portofel de criptomonede. În primă instanță, vor apărea criptomonedele cu o balanță mai mare decât 0 – acelea pe care le deții, dar dacă apeși pe logo-ul din mijlocul ecranului și alegi Cripto Wallet îți apar toate criptomonedele disponibile pentru a fi achiziționate.

Ca în cazul tuturor conturilor, fondurile sunt separate, adică ori sunt în Cripto Wallet, ori în Cripto Earn, ori în contul de fiat sau în contul cardului. Pentru a putea vedea toate fondurile disponibile, trebuie să aduni toate aceste balanțe.

Din portofel poți să cumperi și să vinzi criptomonede, să plătești pe cineva sau să transferi cripto către un wallet extern sau către o altă platformă. De aici poți să cumperi o criptomonedă și ai posibilitatea să folosești fonduri de pe un card de credit, din wallet-ul fiat sau fonduri din portofoliul cripto, adică se poate face un schimb de criptomonede. Vânzarea implică exact același procedeu, doar că de această dată poți vinde o criptomonedă către o altă criptomonedă, adică tot un fel de schimb sau poți vinde cripto pentru fiat în contul de fiat.

Partea de Crypto Pay este tot așa cum spune numele: poți plăti la comerciant sau poți trimite către alți prieteni care utilizează această aplicație. Dar această aplicație nu este foarte folosită în România, din păcate, de către comercianți.

Butonul de transfer îți dă voie să depui cripto din alt wallet, cum ar fi Binance sau Coinbase sau, invers, poți extrage criptomonede din aplicație către un wallet extern sau să-i trimiți către alte exchange-uri.

Din Crypto Exchange, similară cu Binance, îți poți seta Limit orders, Stop orders și multe alte funcționalități. Este intuitivă și poți face trading activ de criptomonede și îți arată doar fondurile din Exchange, fiind ca un overview al balanței tale în contul de Exchange.

Unii utilizatori nu recomandă să fie folosit Exchange-ul cripto.com pentru că taxele sunt la fel ca în aplicația Crypto.com, iar aplicația este mult mai intuitivă.

Crypto Earn e ca un cont de economii, în care depui criptomonede și primești dobândă pentru ele. Dobânda o primești săptămânal, în fiecare vineri dimineața și se adaugă automat în wallet-ul tău cripto. Dacă vrei să adaugi dobânda la balanța din Cripto Earn, trebuie să o faci manual. Butonul de „+” adaugă criptomonede în contul de Crypto Earn, iar cel de „–” extrage criptomonedele din contul de Crypto Earn și le pune în portofelul principal.

Tot în Crypto Earn sunt disponibile mai multe tipuri de conturi de economii:

  • Flexible – poți oricând depune asset-uri din acest cont iar dobânda se calculează zilnic, dobânda fiind, evident și mai mică;

  • Economii pe perioadă fixă de 1 lună sau 3 luni, unde dobânda crește considerabil.

Dacă vrei să scoți bani înainte de a se încheia termenul, trebuie să faci o cerere către crypto.com, ce va trebui aprobată și de abia apoi îi vei putea scoate, fără nicio dobândă aferentă. Dacă pui banii pe un cont de 3 luni și îi scoți după 2 luni și 29 de zile, nu primești dobândă, asta dacă ți se aprobă cererea de retragere înainte de termen.

Crypto Credit este opusul contului de economii, adică nu depui bani pentru a primi dobândă, ci plătești dobândă ca să primești bani. Funcționează similar, în mare parte, cu un credit la bancă, dar cu o diferență: în cazul băncii normale te prezinți cu actul de identitate și garantezi cu salariul tău (cu veniturile tale), crypto.com nu știe ce venituri ai și chiar dacă ar „ști” asta nu este o instituție bancară ce te poate obliga să-i returnezi banii. Astfel, recurge la metoda colateralului: tu depui crypto, pe care le poți pierde dacă nu-ți plătești creditul, iar în funcție de criptomonedele depuse și de câți bani ai nevoie, vei achita o dobândă. Spre exemplu, dacă depui 1 Bitcoin poți primi până la 25.000 – 30.000 de dolari împrumut și vei plăti 8% pe an dobândă până când îți vei acoperi creditul. După ce îți vei fi acoperit tot creditul vei putea primi înapoi criptomonedele depuse colateral.

Supercharger reprezintă o modalitate simplă de a mina alte criptomonede. În perioada de charging poți pune la stake moneda lor CRO, ca și un cont de economii flexibil unde poți depune și extrage când dorești, iar la sfârșit de lună, după perioada de charging vine cea de „rewards”. Lună de lună, reward-ul se schimbă, și vei primi zilnic altă cantitate de criptomonede în funcție de cât CRO ai avut la stake în ziua respectivă din luna anterioară.

Cum se vinde bitcoin pe crypto.com

Primul lucru care trebuie făcut pentru a vinde bitcoin și a adăuga echivalentul în euro pe card: se face așadar un Top Up de bitcoin pe card – spre exemplu daca ai 6 euro, faci un Top Up cu 6 euro, iar banii ți se vor adăuga pe card. Odată ce au fost folosiți acei bitcoini pentru a face Top Up pe card, nu vei mai putea cu acești bani să cumperi alte criptomonede. Banii de pe card pot fi folosiți doar pentru a face cumpărături de la comercianți. Dacă ai 1 Euro pe contul de Fiat, mai poți adăuga încă 1 Euro din contul de Fiat si nu vei folosi operațiunea de Top Up from credit card pentru că ar fi același lucru.

Ce se întâmplă în cazul plăților către Spotify și Netflix

Deși cardul oferă 100% gratuit Spotify, plățile sunt făcute, deoarece modul de funcționare este următorul: trebuie să ai bani pe card pentru a plăti Spotify și Netflix, banii se vor lua de pe card, adică plata se face către Netflix și Spotify, însă în momentul următor vei primi CRO în valoare de 6,5 euro sau 12 euro, cât costă aceste servicii. La fel se întâmplă și în cazul de 3% cashback: se iau toți banii de pe card, și după efectuarea plății, pentru fiecare plată către comercianți, vei primi contravaloarea la 3% în CRO în portofelul de criptomonede.

Cashback-ul se afișează în Accounts, în contul de CRO – pentru fiecare plată efectuată se primește înapoi 3% în CRO.

10% Stake Rewards, menționat deja la capitolul Beneficii poate fi exemplificat astfel: dacă ai 25.000 CRO la Stake, în fiecare joi vei primi echivalentul a 10% pe an în CRO – adică 2.500: 52 (săptămâni) = 48 de CRO pe săptămână.

Pentru că ai adăugat pe card 6 euro, ai rămas cu puțini bitcoini în portofel, ce nu pot fi folosiți, dar de multe ori se întâmplă același lucru: vei avea „dust” sau „praf” în portofel, ce este definit ca o sumă foarte mică de criptomonede (în cazul de față, bitcoini), iar platforma oferă posibilitatea de a transforma balanțele mici în CRO, utilizând Swap Dust din colțul din dreapta, sus.

Înainte de a face acest lucru, poți cumpăra niște Link, folosind CRO pe care îl ai, iar din link vei face Top Up tot pe cardul Crypto.com. Vei vedea că ai niște crypto dust atât în bitcoin, cât și în lei, și vei putea folosi această funcționalitate pentru a-i transforma în CRO.

În concluzie, crypto.com își propune să accelereze adopția criptomonedelor. Aplicația este populară și utilizată, dar fiecare om ar trebui să știe că o investiție în monedele digitale necesită documentare și studiu aprofundat, pentru a fi conștient de riscurile care pot apărea.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.