România, pe locul 43 în clasamentul mondial al câștigurilor înregistrate de investitorii în criptomonede

La nivel mondial, investitorii din criptomonede au obținut câștiguri de peste 160 de miliarde de dolari anul trecut, ceea ce înseamnă cu 130 de miliarde de dolari mai mult față de anul 2020, când valoarea câștigurilor înregistrate era de 32,5 miliarde de euro. O analiză realizată de Chainalysis privind topul țărilor care au realizat cele mai mari profituri din investițiile în cripto arată că și România face parte din acest clasament.

Fluctuațiile criptomonedelor nu i-au făcut pe investitori să dea înapoi

În ultima perioadă, au existat fluctuații puternice în ceea ce privește cursul de schimb, iar pe lângă acestea, au fost multe discuții despre sustenabilitatea rețelelor de blockchain din spatele celor mai importante criptomonde, Bitcoin și Ethereum. Chiar și așa, investitorii în cripto au realizat câștiguri importante în 2021. De exemplu, numai investitorii din SUA au generat 47 de miliarde de dolari din tranzacționarea de criptomonede.

Dacă primul loc este ocupat de americani, a doua poziție revine Marii Britanii, unde câștigurile generate prin tranzacționarea cripto s-au ridicat la 8,2 miliarde de dolari. Podiumul este completat de Germania, Japonia și China. Din top 10 mai fac parte Turcia, Franța, Rusia, Coreea de Sud și Canada.

România, locul 43 în clasament

În acest clasament, România ocupă locul 43, câștigurile totale din criptomonede ridicându-se la 772 de milioane de dolari. Vedetele au fost Ethereum, Bitcoin, Dogecoin și inclusiv Litecoin. Majoritatea românilor care sunt utilizatori de internet au auzit de criptomonede, mai ales cei care locuiesc în orașe mari. Un studiu al Tradesilvania, realizat de Ipsos România în prima parte a acestui an, arată că 96% dintre adulții conectați la internet știu despre existența criptomonedelor.

Românii sunt tot mai interesați de investițiile în cripto, lucru reflectat de faptul că 4 din 10 persoane care au declarat că au auzit despre criptomonede au și investit în acestea. Tendința de adopție a criptomonedelor se intensifică deci și în România. Mulți dintre cei care au răspuns la studiu și-au exprimat intenția de a investi în viitor în astfel de monede.

Ucraina, cele mai mari profituri din regiune

Referitor la țările din regiune care au generat cele mai mari câștiguri din investițiile în cripto, se remarcă Ucraina, prin câștiguri de 2,8 milarde de dolari, urmată de Cehia și Polonia. Și investitorii din Bulgaria au făcut profituri mari din criptomonede (974 milioane de dolari), ocupând poziția 37 în top 50.

Clasamentul scoate în evidență un aspect interesant, anume că activitatea din China pe partea de criptomonede a înregistrat scăderi serioase în comparație cu alte țări. Câștigurile din acest tip de investiții au fost de 5,1 miliarde de dolari în 2021 și de 1,7 miliarde de dolari în 2020. Deși rata de creștere a fost de 194%, dacă se face comparație cu alte state se observă că aceasta este destul de mică. Cu profituri de 47 de miliarde de dolari din tranzacționarea cripto, SUA a avut o rată de creștere de 476% față de 2020. Într-un trend similar de creștere s-au aflat și Marea Britanie și Germania.

Pe locul 7 în clasament se află Rusia, unde există posibilitatea ca în viitor să existe o mai mare preocupare pentru mijloacele de plată corespunzătoare criptomonedelor, în ideea de evitare a sancțiunilor actuale venite în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Un raport al Netzpolitik, platformă germană, arată că UE ia în calcul posibilitatea de interzicere a mineritului de Bitcoin, unul dintre considerentele majore fiind nivelul ridicat al cerințelor energetice.

Tehnologia blockchain este caracterizată de natura sa descentralizată, ceea ce îngreunează analiza geografică în cazul criptomonedelor. Analiștii Chainalysis folosesc o combinație de date de tranzacționare și date de trafic web pentru a determina care sunt țările care contribuie la activitatea cripto. După acest model, analiza a concluzionat că în 2021 câștigurile din investiții în cripto au crescut cu 130 de miliarde de dolari comparativ cu 2020, ridicându-se la aproximativ 163 de miliarde de dolari.

StartingUP.ro

Articole pe aceeași temă

Cum să-ți diversifici sursele de venit cu ajutorul criptomonedelor

Diversificarea veniturilor este o strategie esențială pentru antreprenorii care doresc să-și protejeze afacerile de riscuri economice și să își asigure o creștere sustenabilă. În contextul digital actual, criptomonedele devin o…

Citește

Avantajele utilizării criptomonedelor în afaceri: Tranzacții mai sigure și costuri reduse

În contextul transformării digitale și a globalizării, criptomonedele au început să câștige o popularitate tot mai mare în mediul de afaceri. Această tehnologie promite o abordare inovatoare pentru tranzacții, oferind…

Citește

Te-ar mai putea interesa

Cum să atragi clienți B2B: Strategii eficiente pentru antreprenori

  • January 23, 2025
Cum să atragi clienți B2B: Strategii eficiente pentru antreprenori

6 routere recomandate pentru antreprenori

  • January 22, 2025
6 routere recomandate pentru antreprenori

Ghid complet pentru antreprenorii care vor să aplice pentru fonduri nerambursabile

  • January 22, 2025
Ghid complet pentru antreprenorii care vor să aplice pentru fonduri nerambursabile

Cum să îți dezvolți afacerea în 2025: Strategii practice

  • January 21, 2025
Cum să îți dezvolți afacerea în 2025: Strategii practice

6 recomandări de mouse-uri versatile – Perfecte pentru gaming și productivitate

  • January 20, 2025
6 recomandări de mouse-uri versatile – Perfecte pentru gaming și productivitate

Piața muncii în România: Ce tendințe vor afecta antreprenorii în viitorul apropiat

  • January 20, 2025
Piața muncii în România: Ce tendințe vor afecta antreprenorii în viitorul apropiat