Facebook ADS

Reclamele Facebook au două avantaje majore: sunt o modalitate ușoară de a atrage conversii, dar și o strategie ca afacerea să fie vizibilă pentru cei care au interacționat deja cu brandul. Pentru a fi cu adevărat de impact și a capta atenția și interesul utilizatorilor, reclamele trebuie concepute astfel încât să atragă interacțiunea, mai bine zis să stârnească o reacție și să nu treacă neobservate în feed.

Cât de important este aspectul reclamei

Se știe deja că aspectul contează foarte mult în ziua de astăzi, iar acest lucru este cu atât mai valabil în mediul online. Din acest motiv, aspectul unei reclame Facebook trebuie astfel realizat încât să convingă utilizatorul să nu dea scroll, ci să rămână ceva timp captivat pentru a vizualiza mesajul. De aceea este nevoie ca imaginea sau videoclipul respectiv să fie creativ, inedit și acroșant.

Pașii pentru crearea unei reclame Facebook de impact

Sunt câțiva pași care trebuie parcurși pentru a crea o reclamă care să atragă:

  1. Respectarea elementelor principale

Una dintre regulile de bază în crearea unei reclame pentru Facebook este ca, dacă aceasta conține text, mesajul textului să nu depășească un sfert (recomandat este 20%) din imaginea respectivă.

Un alt element principal al reclamei este alegerea culorilor, fonturilor și a imaginii în sine. Nu este ușor acest pas, având în vedere că toate aceste elemente trebuie să aibă în centru identitatea de brand, care să-i facă pe utilizatori să recunoască brandul cu ușurință și să le rămână în memorie. Dar după o cercetare atentă și după o analiză obiectivă, totul poate deveni mai simplu.

  1. Care este formatul potrivit

Pentru un Facebook Ad, este foarte important și formatul imaginii. Trebuie găsită acea opțiune versatilă, care să aducă rezultatele cele mai bune.

  • un design de 1200 x 1200 pixeli (pătrat) este printre cele mai folosite, în prezent, pentru că permite vizualizarea ușoară și încadrarea perfectă a textului;

  • poți opta, de asemenea, și pentru realizarea unui carusel, mai ales dacă ai de prezentat mai multe produse. Într-un astfel de carusel se pot include maximum 10 imagini sau videoclipuri, iar avantajul este că fiecare poate avea propriul său link;

  • Videoclip – chiar dacă s-ar fi putut credea că oamenii au din ce în ce mai puțină răbdare pentru a consuma conținut pe internet, mai ales pentru a vizualiza un videoclip în locul unei imagini, se pare că nu este deloc așa. De fapt, evoluția fulminantă a TikTok-ului a dovedit că oamenii chiar sunt dispuși să urmărească conținut video, dacă acesta este cu o durată mică și este relevant pentru preferințele lor. Astfel, se poate da lovitura cu o reclamă în format video, în care se face demonstrația unui serviciu sau produs sau se spune o poveste interesantă despre el.

  1. Alegerea imaginii și a culorilor

Sunt numeroase opțiuni în ziua de astăzi în ceea ce privește conținutul foto. De multe ori, nu are sens să se plătească pentru o ședință foto profesionistă, care necesită efort, timp și bani, când se poate achiziționa conținut de pe o platformă specializată sau se poate opta pentru un site gratuit (pixabay.com, freepik.com sau unsplash.com). Important este ca fotografia să aibă o rezoluție înaltă și să fie reprezentativă pentru brand sau pentru campanie.

În ceea ce privește schema de culori, trebuie de asemenea aleasă cu mare atenție, pentru a se potrivi cu imaginea și cu brandul în sine. Se spune că nuanțele mai luminoase (portocaliu, galben, rosu, verde) atrag conversii mai ridicate, în schimb cele mai închise și mai „mohorâte” (maro, negru, gri) au o rată de conversie mai scăzută.

Dacă este o culoare de evitat în reclamele Facebook, atunci aceasta este, de regulă, albastrul, pentru că fiind culoarea Facebook, reclama poate fi ușor trecută cu vederea.

  1. Cum să fie textul?

O calitate importantă a textului unei reclame este lizibilitatea sa, respectiv calitatea sa de a fi ușor de citit. Având în vedere că sunt doar câteva secunde în care cititorul poate fi convins să parcurgă textul reclamei, este important să-i fie atrasă atenția rapid. Cum se poate face acest lucru? Prin text!

De regulă, se recomandă să se evite fonturile care au forme rotunjite. La fel de important este să nu se aglomereze reclama cu elemente grafice inutile, iar în unele situații, pentru a masca anumite detalii care îngreunează citirea textului, se poate utiliza instrumentul de transparență.

  1. Ce program se poate folosi pentru template-uri?

Unul dintre programele cele mai utilizate la ora actuală pentru crearea reclamelor pentru online este Canva. Acesta poate fi folosit gratuit, însă pentru o experiență completă se poate achiziționa unul dintre pachetele cu plată.

Avantajul major al programului este că pune la dispoziție template-uri, adică șabloane pentru diverse reclame pentru Facebook (postare, coperta, Facebook Ad, coperta de eveniment, facebook video, facebook story, animații etc.).

În concluzie, designul reclamelor Facebook este foarte important pentru că de el depinde dacă utilizatorul se va opri din scroll pentru a citi mai mult sau nu. Cel mai indicat este să se realizeze mai multe variante pentru o reclamă, iar algoritmii platformei vor „decide” care dintre ele va fi de succes și care nu va avea un engagement bun.

close

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Ascultă versiunea audio a acestui articol