
Deși unii oameni confundă profitul net cu cât de mult a câștigat o firmă într-o anumită perioadă de timp, nu este așa. Banii generați de o companie se pot vedea printr-o verificare a situației fluxului de numerar. Profitul net reflectă mai degrabă performanța business-ului, fiind relevant pentru îmbunătățirea și optimizarea acestuia.
Orice afacere are scopul de a înregistra venituri, prin vânzarea de bunuri sau prestarea de servicii, venituri care să fie mai mari decât cheltuielile, înregistrând astfel profit. Sunt mai multe tipuri de profit: profit brut, profit net, profit normal și profit pur sau supraprofit. Dintre acestea, profitul net este un indicator deosebit de important, care arată cât de profitabilă este o companie.
Ce reprezintă profitul net
Profitul net (EAT – Earnings After Tax) este o diferență monetară între veniturile și costurile unei afaceri, adică acei bani care rămân după ce au fost achitate toate facturile și cheltuielile. Mai este cunoscut și ca „linia de jos”, pentru că reprezintă linia finală în contabilitatea veniturilor și cheltuielilor.
Indicatorul acesta este unul semnificativ pentru analiza financiară a unui business, pentru că oferă informații reprezentative cu privire la performanța companiei.
În calculul profitului net se va ține cont de mai mulți factori: venituri, cheltuieli de producție sau operaționale, impozite și taxe. Există mai multe metode contabile care se utilizează, fiecare cu formulele aferente de calcul.
Care este modalitatea de calcul
După cum s-a specificat deja, profitul net este o diferență între venituri și cheltuieli, dar calculul său se efectuează scăzând profitul operațional din profitul brut.
Profitul brut se obține scăzând din cifra de afaceri cheltuielile de producție. Din această valoare, a profitului brut, după ce au fost deduse alte cheltuieli (operaționale, marketing chirii etc.) rezultă profitul operațional, iar după deducerea taxelor și impozitelor, valoarea rezultată reprezintă profitul net.
Calculul profitului net ține cont de variabile diferite, printre care prețul de majorare și cheltuielile generale (salarii, chirie sau taxe).
Suma încasărilor unei companii, în urma desfășurării activității comerciale reprezintă veniturile. Valoarea diferă de cifra de afaceri, care este totalul veniturilor din care se scad cheltuieli (finanțări externe ce provin din credite sau care sunt obținute de la investitori – dacă valoarea împrumutului sau a unei investiții nu s-a obținut prin vânzarea produselor respectivei companii, nu reprezintă venituri sau încasări).
Dacă firma este plătitoare de TVA, valoarea taxei se va scădea din cea a facturilor emise. Cifra de afaceri care se măsoară într-un an fiscal reprezintă un criteriu pentru încadrarea companiilor ca microîntreprinderi (dacă au o cifră de afaceri mai mică de 2 milioane de euro), IMM-uri (dacă au o cifră de afaceri cuprinsă între 2 și 50 de milioane de euro și au cel mult 250 de angajați) sau companii mari/ corporații (dacă au o cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro).
Din cifra de afaceri se scad cheltuielile de producție astfel încât se obține profitul brut. Cheltuielile sunt împărțite în câteva categorii: de producție, operaționale, impozite și taxe, iar calculul profitului brut sau al celui net se face în funcție de acestea.
Cheltuielile de producție sunt cele care sunt destinate utilajelor de producție, salariilor. Se deduc din cifra de afaceri pentru a fi obținut profitul brut. Din profitul brut se scad cheltuielile operaționale (marketing, publicitate, chirii) și se obține profitul operațional. Urmează ca din acesta să fie deduse taxele și impozitele, astfel încât să se obțină profitul net.
Impozitarea profitului
Profitul net este un indicator care arată în ce măsură se susține activitatea unei firme, ținând cont de totalitatea cheltuielilor, a taxelor și a impozitelor. Pentru analiza profitului net se urmărește profitul acumulat de la debutul anului, comparându-l cu cel din perioada similară a anului sau anilor trecuți.
Profitul net al unei companii este un număr care se schimbă tot timpul, fiind influențat de diverși factori: fluctuația vânzărilor, marje de profit, așteptările clienților sau chiar de către managementul companiei.
Companiile care plătesc impozit pe profit (cele care raportează venituri de peste 1 milion de euro), au o cotă de impozit de 16%.
Concluzie:
Profitul net este acea parte care rămâne din profitul brut după ce au fost deduse diverse cheltuieli: dobânzile la capitalul comerciantului, salariile, chiria pentru teren sau clădire, impozitele și taxele care sunt suportate din profit. Valoarea sa este un indicator foarte important care reflectă performanța companiei.
Totodată, este important de reținut că profitul net nu reprezintă banii disponibili, ci el este profitul obținut după ce au fost acoperite toate obligațiile de plată. Profitul net îi arată unui investitor dacă își poate susține activitatea companiei, toate taxele și impozitele asociate ei.