forta de munca

Banca Mondială a lansat un raport alarmant cu privire la situația demografică și economică a României. Conform acestui raport, în ultimii 10-15 ani, România a pierdut aproximativ 20% din forța sa de muncă din cauza emigrației. Mai mult, țara se confruntă cu un proces accelerat de îmbătrânire și cu unul dintre cele mai grave exoduri de creiere la nivel global.

Declinul Populației și Impactul asupra Forței de Muncă

Raportul Băncii Mondiale, intitulat “Diagnostic Sistematic de Țară” pentru România, evidențiază o scădere semnificativă a populației active în vârstă de muncă. Această scădere este atribuită în mare parte emigrației și participării reduse pe piața muncii. Astfel, populația României a scăzut de la 22,8 milioane în 2000 la 19,1 milioane în 2021. Se estimează că această cifră va ajunge la 17,8 milioane până în 2030.

Exodul Creierelor și Impactul asupra Societății

Un aspect îngrijorător este că majoritatea celor care aleg să emigreze sunt tineri și cu un nivel de educație mai ridicat decât populația rămasă în țară. Acest lucru a condus la un fenomen denumit „exodul creierelor”, având ca rezultat o societate care îmbătrânește rapid și o scădere a potențialului de inovare. Rata fertilității în România este sub nivelul de înlocuire, fiind de 1,8 în 2020, iar vârsta mediană a crescut de la 34,4 ani în 2000 la 43 ani în 2021.

Factorii Interni care Alimentează Emigrația

Banca Mondială identifică mai mulți factori interni care contribuie la această situație. Printre aceștia se numără ineficiențele din sistemul de învățământ, atitudinile nefavorabile față de învățarea continuă, ineficacitatea formării profesionale și a politicilor active privind piața muncii. Aceste deficiențe, combinate cu exodul creierelor, conduc la deficite de competențe și la o neconcordanță între cerințele pieței și oferta de forță de muncă.

Impactul Pandemiei de Covid asupra Pieței Muncii

Pandemia de Covid a avut, de asemenea, un impact semnificativ asupra pieței muncii din România. Deși înainte de pandemie, țara beneficia de o creștere economică solidă, mulți români nu au revenit încă pe piața muncii. Rata șomajului a scăzut la 4% în 2019, cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani, însă rata de inactivitate (30,8%) este una dintre cele mai ridicate din UE.

Provocările Viitorului

În contextul unei tranziții verzi și digitale, cererea de competențe este în creștere. Banca Mondială preconizează că discrepanțele dintre cerere și ofertă se vor accentua. Mai mult, firmele românești investesc relativ puțin în formarea competențelor, ceea ce poate agrava situația în viitor.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.