Estimări BNR

Banca Națională a României și-a modificat așteptările în privința inflației din acest an. Dacă în luna februarie acestea erau ceva mai optimiste, este preconizat că rata anuală a inflației va crește, după șocurile din partea ofertei, informează instituția într-un comunicat de presă, după întrunirea consiliului de administrație.

Banca Centrală susține că responsabile pentru această schimbare a perspectivei inflației sunt majorările induse de creșterea prețului combustibililor, în special al prețurilor pentru alimentele procesate. În contextul războiului din Ucraina, precum și în cel al sancțiunilor internaționale, cotațiile țițeiului au înregistrat creșteri importante, la fel și materiile prime agroalimentare.

Specialiștii spun că aceste efecte inflaționiste se vor simți într-o perioadă apropiată. Pe lângă acestea, există și un impact dezinflaționist substanțial care este generat de prelungirea pentru un an a plafonării prețurilor la gazele naturale și energie electrică în cazul consumatorilor casnici. BNR precizează în comunicat că „Incertitudini însemnate rămân, totuși, asociate modului de evaluare și de includere în calculul IPC (Indicele prețurilor de consum n.r) a impactului acestor scheme”.

Riscuri pe termen mediu

În același comunicat, BNR mai arată că incertitudinile și riscurile în privința previziunilor pe termen mediu sunt amplificate de războiul din Ucraina și al sancțiunilor impuse de SUA și UE Rusiei, care au adus un șoc global pe partea ofertei și exercitând efecte divergente asupra activității economice pe plan intern și asupra inflației, în special pe calea agravării crizei energetice, dar și a blocajelor înregistrate în lanțurile de producție. Sunt manifestate aceste efecte și pe alte canale, cum ar fi dinamica economiei și a inflației la nivel european și mondial, în încrederea investitorilor și în gradul de percepție a regiunii ca zonă de risc, ceea ce influențează și costurile de finanțare.

Potrivit BNR există o sursă importantă de riscuri și incertitudini și în absorbția fondurilor europene, mai ales a celor din programul Next Generation EU, care este condiționată de realizarea unor jaloane și ținte destul de stricte în ceea ce privește implementarea proiectelor aprobate.

De asemenea, și politica fiscală contribuie la incertitudini și riscuri, având în vedere că există o cerință pentru continuarea consolidării fiscale pentru angajamentele ce au fost asumate în procedura de deficit excesiv, în contextul social și economic destul de dificil, atât în plan intern, cât și extern, marcat de războiul din Ucraina și implicațiile sale.

O veste bună ar fi ameliorarea situației epidemiologice în România, care a dus la încetarea stării de alertă în primele zile din luna martie 2022, fiind ridicate toate restricțiile de mobilitate, și înregistrându-se efecte vizibil favorabile pentru activitatea economică.

Majorare de la 2,5% la 3% a inflației

Luând în calcul toate aceste premise, ale condițiilor incertitudinilor ridicate și pe baza datelor disponibile, Consiliul de administrație al BNR a decis, în ședința din 5 aprilie 2022, să majoreze rata dobânzii de politică monetară la 3% pe an, de la 2,5%/an, de la 6 aprilie 2022. În același timp a fost decisă și majorarea ratei dobânzii pentru facilitarea de creditare – Lombard – de la 3,50% pe an la 4% pe an, dar și majorarea ratei dobânzii la facilitatea de depozit, de la 1,50%/ pe an la 2% pe an, laolaltă cu păstrarea controlului ferm asupra lichidității din piața monetară.

În același timp, BNR a decis și să păstreze nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii, în cazul pasivelor în lei și în valută pentru instituțiile de credit.

Scopul deciziilor BNR este să ancoreze anticipațiile inflaționiste pe termen mediu și să stimuleze economisirea prin majorarea ratelor dobânzilor bancare, astfel încât să readucă rata anuală a inflației la egal cu ținta staționară de 2,5% punct procentual. Conform BNR, aceste măsuri vor contribui la o creștere economică sustenabilă, în procesul de consolidare fiscală.

BNR a mai anunțat că monitorizează evoluțiile mediului intern și internațional, fiind pregătită să folosească instrumentele proprii pentru a îndeplini obiectivul fundamental în ceea ce privește stabilitatea prețurilor pe termen mediu.

Următoarea ședință a consiliului de administrație al BNR în cazul politicii monetare se va desfășura la 10 mai 2022.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.