Săptămâna de lucru de patru zile

Pandemia de COVID-19 i-a făcut pe angajații din întreaga lume să pună mai mult preț pe flexibilitate, aceasta devenind un beneficiu în lipsa căruia unii dintre ei ar fi gata să își dea demisia și să caute un alt job. O analiză Euronews a arătat că pandemia a făcut angajații și angajatorii deopotrivă să regândească importanța flexibilității și a beneficiilor la locul de muncă, revenind din nou în centrul atenției discuția privind săptămâna de lucru de patru zile.

Același volum de muncă ar putea fi reorganizat în patru zile

În condițiile în care săptămâna de lucru ar avea patru zile, angajații ar primi același salariu și aceleași beneficii, dar nici volumul de muncă nu ar suferi modificări. Companiile unde s-ar implementa această schimbare ar funcționa cu mai puține întâlniri fizice. Susținătorii acestei măsuri sunt de părere că săptămâna de lucru de patru zile ar aduce un echilibru între viața personală și carieră, ceea ce ar însemna o mai mare satisfacție și productivitate din partea angajaților.

Belgia introduce săptămâna de lucru de patru zile pentru angajații care își doresc

Angajații din Belgia au posibilitatea să aleagă între săptămâna de lucru de patru zile în locul celor cinci zile obișnuite de lucru, fără să își piardă din beneficiile salariale și fără să lucreze mai puțin. Dacă aleg să lucreze patru zile pe săptămână pentru a avea trei zile de weekend trebuie să își distribuie volumul de muncă în mai puține zile.

Premierul Belgiei speră ca măsura să contribuie la flexibilizarea pieței muncii, la dinamizarea economiei și să faciliteze crearea unui echilibru între viața de familie și viața profesională. Premierul a adăugat că scopul acestei măsuri este de a oferi o mai mare libertate angajaților și companiilor în privința organizării timpului de lucru.

Totuși, săptămâna de lucru de patru zile nu este o opțiune avantajoasă pentru toți lucrătorii – cei care lucrează cu normă întreaga vor avea de acoperit un volum mare de lucru în mai puține zile, iar cei care lucrează în ture nu au posibilitatea să facă această schimbare.

Marea Britanie studiază impactul programului de lucru mai scurt asupra productivității

În ianuarie, în Marea Britanie s-a lansat un program pilot de șase luni, al cărui scop este de a evalua impactul programului de lucru mai scurt asupra productivității întreprinderilor, fiind recrutate companii în vederea efectuării acestui studiu, care începe în iunie și la care s-au înscris deja peste 30 de întreprinderi.

Potrivit reformei, lucrătorii vor putea să lucreze până la 9 ore și jumătate pe zi, adică să își prelungească programul pentru a împărți volumul normal de lucru în patru zile în loc de cinci. Ziua de lucru ar putea fi extinsă la 10 ore printr-un acord sindical în cadrul companiei.

Și Scoția va derula un astfel de program pilot, însă în 2023. Orele de lucru ale angajaților ar urma să fie reduse cu 20%, fără pierderi salariale, iar Partidul Național Scoțian va susține companiile care participă cu aproximativ 10 milioane de lire sterline. Un sondaj realizat în Scoția a arătat că 80% dintre respondenți s-ar bucura de introducerea unei astfel de ințiative, care le-ar spori sănătatea și fericirea.

Mai mulți parlamentari români au propus introducerea săptămânii de lucru de patru zile

Și în România există câțiva parlamentari care au inițiat un proiect de introducere a săptămânii de lucru de patru zile, ceea ce ar însemna ca lucrătorii sa aibă un weekend de trei zile, dar să lucreze 10 ore/zi în timpul săptămânii pentru a atinge volumul de 40 ore/săptămână.

La momentul actual, Codul Muncii prevede un program de 8 ore/zi pentru angajații care lucrează cu normă întreagă și un total de 40 de ore/săptămână. Deci, salariații lucreaza 8 ore/zi timp de 5 zile și au două zile de repaus, după cum indică legislația în vigoare.

În următoarea perioadă, ING Bank România va introduce un program pilot pentru angajații din sediul central al băncii, care include un weekend prelungit. În perioada 1 aprilie-30 iunie, în jur de 300 de angajați de la sediul central își vor organiza diferit orele de lucru, având posibilitatea de a alege între un program de 9 ore/zi și o jumătate de zi liberă în fiecare săptămână sau un program de 9 ore/zi și o zi liberă la fiecare 2 săptămâni.

Rămâne de văzut ce guverne vor implementa concret această măsură, care începe să câștige popularitate în tot mai multe țări, inclusiv în România.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.